Robert Fico je už na Ukrajine.X/Denys_shmyhal/
StoryEditor

Fica na Ukrajine privítal letecký poplach. Predsedovi vlády nasľuboval presný opak toho, čo tvrdil na Slovensku

Michal ČiernikTASR24.01.2024., 12:00h

Robert Fico sa v Užhorode stretol s predsedom ukrajinskej vlády Denisom Šmyhalom. Deň pred návštevou bolo však stretnutie kvôli Ficovým extrémnym vyjadreniam ohrozené.

Lajkuj Brainee.sk na

Pri ukrajinsko-slovenských hraniciach sa koná očakávané stretnutie medzi premiérom Robertom Ficom a predsedom ukrajinskej vlády Denisom Šmyhalom. O stretnutí informoval Šmyhal na sociálnej sieti. „Zameriame sa na konštruktívny a praktický dialóg,“ odkázal.

Podľa Ta3 sa chcel predseda vlády so Šmyhalom pôvodne stretnúť len na hraničnom priechode. Ukrajinská strana navrhla, aby to bolo aspoň o pár kilometrov ďalej, v Užhorode.

Privítali ho sirény 

Počas Ficovej návštevy bol na celom území Ukrajiny vrátane Užhorodu, kde sa stretnutie premiérov konalo, vyhlásený letecký poplach. Dôvodom je vzlet stíhačky MiG-31, z ktorej Rusi odpaľujú rakety Kindžal. Podobné poplachy sú na Ukrajine sužovanej vojnou prakticky na dennom poriadku, uvádza HNonline. 

Slovenský premiér na rokovaní v Užhorode podľa TASR Šmyhala uistil, že Slovenská republika podporuje ašpirácie Ukrajiny na členstvo v Európskej únii a to aj napriek jeho predchádzajúcim vyjadreniam. Ďalej údajne prisľúbil, že nebude blokovať pomoc EÚ pre Kyjev vo výške 50 miliárd eur ani nákup zbraní a techniky Ukrajinou od slovenských podnikov. „Sme vďační Slovákom za pomoc Ukrajine a Ukrajincom v týchto ťažkých časoch,“ napísal ukrajinský premiér na sociálnej sieti.

„Som presvedčený, že dnešné stretnutie s premiérom Robertom Ficom otvorí novú kapitolu v našich vzťahoch,“ uviedol Šmyhaľ. „Nie je to posledné stretnutie, budeme naďalej rozvíjať naše pragmatické a veľmi spoľahlivé vzťahy,“ doplnil v priloženom videu zo stretnutia.

Pozvánka na Slovensko

Slovenský premiér počas stretnutia pozval Šmyhaľa na návštevu Slovenska. Tém, o ktorých by obe strany mali diskutovať, je podľa slovenského premiéra mnoho. Zdôraznil tiež, že Slovensko chce Ukrajine pomáhať. „Sú otázky, v ktorých môžeme mať iné názory, ale to je politický život,“ povedal Fico.

Spolu s Ficom prišli na Ukrajinu minister zahraničia Juraj Blanár, minister obrany Robert Kaliňák a podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec.

Ficov postoj k vojne

Len pár hodín pred návštevou však Robert Fico jasne a dosť extrémne vyjadril svoj názor k vojne na Ukrajine. Okrem toho, že už pred parlamentnými voľbami sľuboval zastavenie vojenskej pomoci, (čo aj dodržal) na výjazdnom zasadnutí vlády vo východoslovenskej Kamenici nad Cirochou spochybnil suverénnosť Ukrajiny.

image

Prvé debaty prezidentských kandidátov priniesli hádky a urážky. Danko s Korčokom si nadávali do falošných vlastencov a bezcharakterných karieristov

Okrem toho prezradil aj svoj názor, že v Kyjeve nie je žiadna vojna. „A to si myslíte, že je v Kyjeve vojna? To ako nemyslíte vážne, dúfam...,“ cituje slovenské premiéra HNonline. „Je tam absolútne normálny život,“ dodal. Nepresvedčil ho zrejme ani fakt, že v ten istý deň, pri útoku na ukrajinskú metropolu sa zranilo 22 ľudí a z toho štyri deti.

Ku kontroverzným vyjadreniam tesne pred stretnutím na Ukrajine sa vyjadrili aj ukrajinské média, ktoré volali po zrušení rokovania. „Ukrajina by mala zrušiť štátne návštevy predstaviteľov, ktorí spochybňujú jej suverenitu,“ uviedol na Facebooku šéf zahraničného výboru ukrajinského parlamentu Oleksandr Merežko.

Svoj jednoznačný postoj plánuje Robert Fico tlmočiť aj Šmyhalovi. Podľa jeho sobotňajšieho vyjadrenia Slovensko nebude na Ukrajinu dodávať zbrane a nepodporí ani jej vstup do NATO. „Pokiaľ ide o vstup do Európskej únie, tak my ich rešpektujeme, ale musia plniť podmienky,“ cituje premiéra TASR.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 10:09