Predsavzatia sa len málokedy podarí naplniťUnsplash/Hayley Kim Studios, Brooke Lark, Robert Anasch
StoryEditor

Už teraz si porušil novoročné predsavzatia? Odborníci na výživu, kondíciu, vzťahy aj financie radia, ako zachrániť, čo sa dá

Miroslav Kamody16.01.2024., 12:00h

Štyria odborníci radia, ako to nevzdať s novoročnými predsavzatiami, ktoré nám už teraz nevychádzajú.

Lajkuj Brainee.sk na

Mnohí z nás si na začiatku roka dávajú predsavzatia, ktorými chceme sebe a svetu ukázať, že vieme byť lepší. Pre niekoho je to schudnutie kíl navyše, pre iného zase skoncovanie s fajčením, viac pohybu, naučenie sa nového jazyka alebo viac cestovania.

Ako však píše portál Vice, približne štvrtina ľudí svoje novoročné predsavzatie vzdá do konca prvého januárového týždňa, celkovo 80 percent ľudí sa pridá do konca februára. Zvyčajne je to najmä tým, že naše ciele sú jednoducho nereálne. Našťastie tu však máme odborníkov z viacerých oblastí, ktorí ti pomôžu dokázať maximum. Ako teda naše predsavzatia ešte zachrániť?

image

Stačí naozaj málo. TOP ekologické predsavzatia, ktoré v novom roku dodržíš bez väčších problémov

Nesplnil som predsavzatia o cvičení

„Pamätajte, že cesta k vašim cieľom nikdy nebude lineárna. Dokonca aj pre ľudí, ktorí pracujú v oblasti zdravia a fitness, sú to vždy dva kroky vpred, jeden krok späť,” hovorí Luke Zocchi, hlavný tréner v aplikácii Centr pre osobné tréningy.

Podľa neho rozhodne nemáš očakávať, že tretí januárový týždeň zabehneš maratón. Trikom na dosiahnutie cieľov je postupná udržateľná zmena. Priemerný počet krokov skús zvýšiť zo šesť na 10-tisíc denne, namiesto každodenného dochádzania do posilňovne skús dva dni v týždni. „Vždy si pamätajte, že zlyhanie sa stane len vtedy, keď prestanete!” odkazuje tréner.

Vytvor si malé zdravé návyky, ktoré si v priebehu roka môžeš nahromadiť. Skús sa rozhýbať doma, pretože aj malý úspech vytvára motiváciu. „Nech to už robíte akokoľvek, nedávajte si len jeden obrovský cieľ, ktorý chcete do konca roka dosiahnuť. Dajte si menšie, ľahšie dosiahnuteľné míľniky.”

image

Predsavzatia sa len málokedy podarí naplniť

Unsplash/Hayley Kim Studios

Nesplnil som predsavzatia o vzťahoch

„V oblasti vzťahov je dôležité pochopiť, že neexistuje žiadne definitívne zlyhanie,” upokojuje Benu Lahiry, hlavná klinická lekárka v spoločnosti OURS zaoberajúcej sa vzťahmi. Podľa nej by si sa mal zamyslieť nad tým, aké realistické je predsavzatie, zhodnotiť silné stránky vzťahov, povedať si, čo od nich chceš a zabezpečiť, aby si o nich s konkrétnymi ľuďmi aj komunikoval.

„Nájdi si preto čas na to, aby si si sadol a premýšľal. Skúste na niekoľko týždňov implementovať menšie zmeny a zmerajte ich vplyv. Využite príležitosť prehodnotiť a upraviť svoje ciele tak, aby lepšie zodpovedali vašim aktuálnym okolnostiam a schopnostiam.”

Odborníčka dodáva, že v tomto procese by si mal byť k sebe láskavý - rast vo vzťahoch často zahŕňa aktívne učenie sa z neúspechov a prispôsobenie svojho prístupu. Základom je však vždy nadviazanie otvoreného dialógu, ktoré pomáha vytvoriť prostredie na udržanie riešenia živého a aktívneho vzťahu.

image

Aj tvoje novoročné predsavzatia väčšinou vôbec nevyjdu? Psychologička vysvetľuje, čo každý z nás robí zle

Nesplnil som predsavzatia o zdravom stravovaní

Aj Sarah Wragge, holistická výživová poradkyňa a poradkyňa spoločnosti Kroma v oblasti superpotravín, hovorí, že je dôležité pôvodný cieľ rozdeliť na menšie. „Vráťte sa k svojmu PREČO. Prečo si dávate tento cieľ? A ako vám dosiahnutie tohto cieľa spôsobí, že sa budete CÍTIŤ, keď to urobíte? Keď sa napojíme na pocit a pracujeme spätne, máme väčšiu šancu na úspech.”

Dávaj si čiastkové ciele a „osláv svoje víťazstvá počas cesty, ale nedovoľ, aby ti oslava prekážala v dosiahnutí cieľa, ani aby ťa prinútila cieľ úplne zrušiť.” To je podľa odborníčky najčastejšia chyba. „Dlhotrvajúca transformácia sa neudeje zo dňa na deň – v skutočnosti hovorím svojim klientom, že skutočná transformácia trvá rok.”

Pozri sa na svoj cieľ a potom na svoj životný štýl a plán. Je tento cieľ dosiahnuteľný tým, čo robíš/kým si každý deň? Ak áno, vytvor si režim a rutinu, aby si sa dostal k cieľu. Detské kroky a dôslednosť vyhráva.

image

Predsavzatia sa len málokedy podarí naplniť

Unsplash/Brooke Lark

Nesplnil som predsavzatia o financiách

„Finančné zdravie je nedokončená práca a byť príliš obmedzujúci je nereálne. Ale automatizácia tvojich financií a konkrétnosť vo financiách ti môže pomôcť držať sa svojich cieľov,” vysvetľuje Maya Sudhakaran, vedúca rastu a akvizície v investičnej aplikácii Plynk.

Podľa nej je skvelé byť ambiciózny, ale stanovenie nereálnych finančných cieľov často vedie k sklamaniu. Nemáš ich však vnímať ako neúspechy, ale vzdelávacie skúsenosti. Mal by si si vytvoriť rozpočet a držať sa ho. Takto môžeš sledovať, koľko peňazí do neho prinášaš a kam smerujú.

Sudhakaran odporúča, aby si namiesto následnej odmeny v podobe bezhlavého nakupovania investoval. „Pomôže vám to vybudovať úspory a dokonca potenciálne časom zväčšiť svoje bohatstvo, namiesto toho, aby ste impulzívne míňali zakaždým, keď by ste chceli osláviť výhru.”

image

Snažíš sa schudnúť a vynechávaš z jedálnička cestoviny? Chyba! Nemusia byť na čiernej listine

Okrem toho si automaticky prispievaj na sporiace a investičné účty. Ak situácia začne byť náročnejšia, nastav si realistickejšie tempo. „Bez ohľadu na to, s akým množstvom pracujete, čím skôr začnete investovať peniaze, ktoré ste si odložili (bez ohľadu na to, aké malé sú), tým väčší potenciál majú vaše peniaze časom rásť!”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 16:57