Rakovina je u mladých čoraz častejšiaUnsplash
StoryEditor

Vedci objavili nový spôsob liečby rakoviny. Toto antidepresívum by mohlo obnoviť schopnosť tela bojovať so zákernou chorobou

Miroslav Kamody24.01.2024., 08:00h

Testy naznačujú, že antidepresíva nám skutočne môžu pomôcť v boji proti rakovine. Je tu však niekoľko „ale”.

Lajkuj Brainee.sk na

Čínskym vedcom sa podarilo preukázať, že nový druh antidepresív by mohol mať tiež potenciál obnoviť schopnosť tela bojovať proti niektorým typom rakoviny. Ako informuje portál ScienceAlert, v kombinácii s protinádorovými liekmi sa zdá, že perorálne antidepresívum ansofaxín hydrochlorid spomaluje rast buniek rakoviny hrubého čreva v bunkových kultúrach u myší.

Vďaka tomu posilňuje imunitný systém a vyvoláva formu programovanej bunkovej smrti. Napriek tomu, že sa táto kombinácia už testuje na ľuďoch, nie je jasné, ako sa výsledky premietnu do skutočnej liečby rakoviny.

image

Vedci aj lekári majú hlavu v smútku. Rakovinu má čoraz viac mladých ľudí, nikto nevie zistiť prečo

Spomalili rast rakoviny

Vedci však v novej štúdii, publikovanej v magazíne Frontiers in Pharmacology, zistili, že hydrochlorid ansofaxínu posilnil niektoré bunky u myší, nazývané CD8+T, ktoré sú najsilnejšími efektormi protirakovinovej imunitnej odpovede. Okrem toho myši v štúdii ukázali zvýšený podiel prirodzených zabíjačských buniek a makrofágov v ich slezine a nádore, čo spomaľovalo rast rakoviny. 

Keď výskumníci podávali myšiam ansofaxín aj imunoterapiu rakoviny, tím bol schopný úplne odstrániť nádory z 20 percent ich vzorky, čím sa vytvorila dlhodobá imunita. „Celkovo naša práca naznačuje, že kombinovaný ansofaxín hydrochlorid môže byť sľubným prístupom k liečbe rakoviny,” uvádzajú čínski vedci.

Ansofaxín hydrochlorid ako antidepresívum úspešne prešiel klinickými skúškami fázy III a je schválený na liečbu závažnej depresívnej poruchy v Číne. V USA je perorálny liek v súčasnosti kontrolovaný úradníkmi Food and Drug Administration.

image

Bunky rakoviny

Unsplash/National Cancer Institute

Nová generácia antidepresív

To, čo odlišuje tento liek od iných antidepresív, je jeho trojrozmerný prístup k riešeniu depresie. Liek nielen inhibuje spätné vychytávanie serotonínu, ale spomaľuje aj spätné vychytávanie norepinefrínu a dopamínu.

Podobné antidepresívum fluoxetín je tiež inhibítorom spätného vychytávania serotonínu a v štúdiách na myšiach sa môže tiež kombinovať s protirakovinovými liekmi, aby sa do istej miery kontroloval rast nádoru vyvolaním smrti rakovinových buniek. Fluoxetín je však starší liek, ktorý pôsobí pomaly a niekedy môže mať nepríjemné vedľajšie účinky.

Zatiaľ sa zdá, že ansofaxín kompenzuje tieto obmedzenia, a napriek tomu je jeho úloha v imunoterapii rakoviny väčšinou neznáma. Dôkazy ukazujú, že depresia a iné formy psychického stresu sú rizikovými faktormi pre podporu rastu rakoviny, s najväčšou pravdepodobnosťou potlačením imunitných reakcií, ich pomoc proti tomuto závažnému riziku je však otázna.

image

Tento neužitočný orgán nám lekári často odstraňujú z tiel. Ako sa však ukázalo, môže byť účinný v boji proti rakovine

Potrebujeme sa dozvedieť viac

Len málo štúdií skúmalo túto otázku dôsledným spôsobom medzi ľudskými účastníkmi a z výsledkov týchto experimentov je ťažké vyvodiť závery. Dôležité ale je, že antidepresíva zrejme nefungujú v boji proti rakovine samy o sebe. Treba ich kombinovať s protirakovinovými liekmi, ktoré zastavia ukrývanie nádorov pred imunitným systémom organizmu.

Akonáhle imunitný systém dokáže identifikovať rakovinové tkanivo, zdá sa, že použitie antidepresív produkuje viac molekúl, ktoré sú toxické pre rakovinové bunky. Tento proces je ešte stále v plienkach, no prvé štúdie naznačujú, že antidepresíva skutočne môžu posilniť protirakovinové lieky.

Zároveň však ale treba dodať, že iné štúdie predbežne naznačujú, že užívanie antidepresív môže v skutočnosti rakovinu spôsobiť. Kým sa preto neuskutoční ďalší výskum, v klinickej praxi sa dá povedať alebo urobiť len málo, dodáva portál.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 01:07