LaBrantovciInstagram/family_labrant
StoryEditor

Najhorší rodičia na svete? Klamali, že ich dcéra má rakovinu, len aby mohli natočiť video a zbierať lajky

Na sociálnych sieťach zdieľa svoje deti mnoho rodičov. LaBrantovci však zašli o niečo ďalej. Len pre príspevky na sieťach tvrdili, že ich dcére diagnostikovali rakovinu alebo že musia dať preč obľúbeného psa, len preto, aby si natočili sklamanie detí. Mnohí ich tiež kritizujú kvôli tomu, že na deťoch iba zarábajú.

Lajkuj Brainee.sk na

Komunita rodičov na sociálnych sieťach patrí k tým najpočetnejším a z niektorých sa stali aj influenceri. Zdieľajú rôzne tipy alebo napríklad aj recepty, radia s výchovou, rozprávajú o tom, čo sa stalo nové a medzi témami sa občas mihne ich malé dieťa. Lenže to tak nie je vždy. Na sieťach je totiž veľmi početná skupina rodičov, ktorí na deťoch predovšetkým zarábajú, píše Barbora Bahníková z portálu Antiyoutuber.

Medzi takých patrí napríklad kanál LaBrant Fam, teda rodina LaBrantových. Cole a Savannah pochádzajú zo Spojených štátov a spoločne natáčajú videá už viac ako sedem rokov. Savannah mala vtedy už trojročnú dcéru Everleigh Rose, ktorá sa postupom času stala najväčšou hviezdou celého youtubového kanála. Neskôr sa im narodili tri deti, ale aj napriek tomu prvorodená dcéra zostala najvýraznejšou zo všetkých.

image

Geniálne batoľa vytvorilo svetový rekord. Stalo sa najmladšou členkou Mensy

Rakovina?

Videá LaBrantovci natáčajú pomerne pravidelne, hlavné úlohy však nemajú rodičia, ale deti. Ukazujú ich v podstate neustále a mnohokrát aj v situáciách, v ktorých na sebe majú oblečené len plavky alebo spodnú bielizeň. Treba dodať, že takéto videá majú najvyšší počet prehratí.

Hneď za nimi sú však iné kontroverzné videá, ktorými sa snažili Savannah a Cole prilákať pozornosť nových sledujúcich. Jednému z nich dali napríklad názov, ktorý evokoval, že ich dcéra má rakovinu, čo sa napokon ukázalo ako lož. Jedna z ich dcér nebola po narodení v dobrom zdravotnom stave a musela často do nemocnice.

Raz ju bolela noha, tak si rodičia mysleli, že má rakovinu, následné vyšetrenie však domnienku vyvrátilo. Aj napriek tomu na YouTube zverejnili video s názvom „bola jej diagnostikovaná rakovina.“ Podobne bizarných videí natočili LaBrantovci hneď niekoľko.

Na deťoch len zarábajú

V jednom z nich si napríklad vystrelili z jednej z dcér, že musia dať preč nového psa, ktorého si zaobstarali. Po tom, čo ju niekoľko minút presviedčali o tom, že situáciu so psom myslia naozaj vážne a ona bola úplne zničená, jej povedali, že išlo o vtip. Všetko natočili a následne zverejnili. Nejednu kontroverziu vzbudilo aj video, v ktorom v podstate obhajovali zákaz potratov v Spojených štátoch.

V poslednej dobe vzbudila najviac debát na sieťach najstaršia dcéra Everleigh Rose, ktorá v desiatich rokoch naspievala prvú pieseň, ktorá nesie názov Like Taylor Swift. Jej text je pomerne jednoduchý, dievča v ňom spieva v podstate iba názvy skladieb Taylor Swift. Predovšetkým kvôli textu a jej neprofesionálnemu spevu ju používatelia na sieťach kritizujú.

Druhá skupina ľudí však odsudzuje jej rodičov, pretože si myslia, že jej nemali nechať podobnú skladbu vôbec nahrať. Muselo im byť vraj jasné, aké reakcie vzbudí. Mnohí tiež kritizujú fakt, že s ňou rodičia neustále pridávajú reklamy na rôzne značky. Podľa nich je viac než jasné, že sa na nej snažia zarábať.

image

Muža odsúdili na vyše 700 rokov väzenia. Roky zneužíval malých chlapcov, keď pracoval ako opatrovateľ

Sharenting

Zdieľanie detí na sociálnych sieťach je jednoducho problém, na ktorý upozorňuje mnoho užívateľov. Rodičia ich však nepočúvajú a problematické videá natáčajú ďalej. Podobným príkladom je napríklad dievčatko Eleanor Wren. Jej videá sa objavovali na TikToku relatívne pravidelne.

Robila na nich síce klasické veci ako iné malé deti - hrala sa, tancovala, mamička ju obliekala do roztomilých šiat. Jej videá sledovalo vyše 17 miliónov ľudí. Neskôr sa však ukázalo, že prehnané zdieľanie pritiahlo pozornosť internetových predátorov.

Na takzvaný sharenting upozorňujú aj odborníci. Ide o nadmerné zdieľanie detí na sociálnych sieťach a v poslednej dobe predstavuje čím ďalej tým väčší problém. Dospievajúce deti si totiž neželajú, aby ich fotky z detstva kolovali po sociálnych sieťach a aby si ich mohol ktokoľvek stiahnuť.

image

8 Passengers

Instagram/officialsharifranke

Kritika aj obavy z predátorov

Pre mnohých sú totiž podobné fotky citlivé. „Často tento obsah vnímajú ako ponižujúci, nevhodný, urážlivý, jednoducho intímny a citlivý. A žiadajú, aby ho ich rodičia odstránili, zmazali, nešírili,“ píše Kamil Kopecký pre projekt E-bezpečí.

Ďalší problém sharentingu môže byť používanie detí ako komerčného nástroja. „Veľká časť blogerov zarába na tom, že zdieľa a komerčne využíva záznamy zo života svojich detí,“ opisuje Kopecký. Zároveň obsah s deťmi môže byť potenciálne vystavený predátorom, ako už bolo spomenuté.

Pravdepodobne najznámejšou rodinou, ktorú kritizovali užívatelia za zdieľanie detí, sú Frankeovci, ktorí niekoľko rokov tvorili na youtubový kanál 8 Passengers. V lete však bola tvorkyňa a matka zatknutá. Čelí totiž obvineniam z týrania detí. Jedno z nich totiž utieklo oknom k susedom, aby dostalo najesť a napiť. Na rukách a nohách malo lepiacu pásku.

Portál Antiyoutuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 05:53