Orgán môže pomôcť v boji s chorobamiUnsplash/National Cancer Institute
StoryEditor

Tento neužitočný orgán nám lekári často odstraňujú z tiel. Ako sa však ukázalo, môže byť účinný v boji proti rakovine

Miroslav Kamody17.08.2023., 11:00h

V detstve je dôležitý, s pribúdajúcim vekom ho považujeme za zbytočný. Vyzerá to však tak, že sme sa mýlili.

Lajkuj Brainee.sk na

Za hrudnou kosťou sa nachádza malá tuková žľaza, o ktorej sa v dospelosti často hovorí, že je „neužitočná“. Ako však informuje portál ScienceAlert, nedávna retrospektívna štúdia ale naznačuje, že týmus, známy aj ako detská žľaza, nie je ani zďaleka taký zbytočný, ako si odborníci kedysi mysleli.

Americkí vedci v štúdii, publikovanej v The New England Journal of Medicine, zistili, že tí, ktorým sa týmus odstráni, čelia neskôr v živote zvýšenému riziku úmrtia, a to dokonca v prípade akejkoľvek príčiny. Aby toho nebolo málo, ľudia okrem toho čelia aj zvýšenému riziku vzniku rakoviny.

image

Chceš znížiť riziko rakoviny? Podľa novej štúdie stačí, ak budeš každý deň robiť tieto drobnosti

Znepokojení výskumníci

Štúdia je čisto pozorovacia, čo znamená, že nemôže preukázať, že odstránenie týmusu priamo spôsobuje rakovinu alebo iné smrteľné ochorenia. Výskumníci sú však svojimi zisteniami znepokojení. Tvrdia, že kým nebudeme vedieť viac, zachovanie týmusu „by malo byť klinickou prioritou“, kde je to možné.

„Veľkosť rizika bola niečo, čo by sme nikdy neočakávali,“ povedal onkológ David Scadden Anne Manningovej v Harvard Gazette. V detstve je známe, že týmus hrá rozhodujúcu úlohu pri vývoji imunitného systému. Keď je žľaza odstránená v mladom veku, pacienti vykazujú dlhodobé zníženie počtu T-buniek, čo je typ bielych krviniek, ktoré bojujú proti choroboplodným zárodkom a chorobám.

image

Týmus

Wikipedia

Deti bez týmusu majú tiež tendenciu mať oslabenú imunitnú odpoveď na vakcíny. V čase, keď človek dosiahne pubertu, sa však týmus scvrkne a produkuje oveľa menej T-buniek. Zdanlivo sa dá odstrániť bez bezprostrednej ujmy, a keďže sa nachádza pred srdcom, často sa vyberie pri kardiotorakálnej operácii.

Výsledky hovoria jasne

Niektorí pacienti s rakovinou alebo chronickými autoimunitnými ochoreniami vyžadujú tymektómiu, pri ktorej sa týmus chirurgicky odstráni. Žľaza však nie je vždy prekážkou. Môže dokonca predstavovať veľkú pomoc.

Na základe údajov o pacientoch zo systému štátnej zdravotnej starostlivosti výskumníci v Bostone porovnali výsledky pacientov, ktorí podstúpili kardiotorakálny chirurgický zákrok: viac ako 6-tisíc ľudí (kontrolných), ktorým nebol odstránený týmus, a 1 146 ľuďom, ktorým odstránený bol.

image

Hlavným rizikovým faktorom vzniku rakoviny hrdla je orálne uspokojovanie. Predbehlo dokonca aj fajčenie

Tí, ktorí podstúpili tymektómiu, mali do piatich rokov takmer dvakrát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia ako kontrolná skupina, dokonca aj po zohľadnení pohlavia, veku, rasy a tých, ktorí mali rakovinu týmusu, myasténiu gravis alebo pooperačné infekcie.

Pacienti, ktorým bol odstránený týmus, mali tiež dvakrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny do piatich rokov od operácie. A čo viac, rakovina bola vo všeobecnosti agresívnejšia a po liečbe sa často opakovala v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Chýbajúce T-bunky

Prečo tieto asociácie existujú nie je známe, ale vedci sa domnievajú, že nedostatok týmusu nejako narušuje zdravú funkciu imunitného systému dospelých. Podskupina pacientov v štúdii, ktorí podstúpili tymektómiu, vykazovala v krvi menej rôznych receptorov T-buniek, čo by mohlo prispieť k rozvoju rakoviny alebo autoimunitných ochorení po operácii.

image

Orgán môže pomôcť v boji s chorobami

Unsplash/National Cancer Institute

„Spoločne tieto zistenia podporujú úlohu týmusu, ktorý prispieva k produkcii nových T-buniek v dospelosti a k udržaniu zdravia dospelého človeka,“ uzatvárajú autori štúdie. Ich výsledky, ako hovoria, silne naznačujú, že týmus hrá funkčne dôležitú úlohu v našom pokračujúcom zdraví až do horkého konca.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 23:01