Najväčšie jazero v histórii planéty zasahovalo aj na územie SlovenskaBraine x Canva
StoryEditor

Takto vyzeralo najväčšie jazero v histórii našej planéty. Zasahovalo až na Slovensko, ťažili sme z toho celé desaťročia

Miroslav Kamody03.01.2024., 10:30h

Bolo tak gigantické, že je ťažké vôbec predstaviť si ho. Na našom území po ňom zostali stopy, ktoré v minulosti zásadne ovplyvnili našej fungovanie.

Lajkuj Brainee.sk na

Najväčšie jazero v histórii našej planéty bolo dlhé roky značne prehliadané. Zmeniť sa to rozhodli zástupcovia Guinessovej knihy rekordov, ktorí mu konečne uznali kredit, píše portál Gizmondo. Jazero Paratethys obsahovalo 10-krát viac vody ako všetky súčasné jazerá na Zemi. Inými slovami, už dávno malo mať svoje miesto v Guinessovej knihe.

Paratethys sa na svojom vrchole rozprestieral od Rakúska na západe až po Turkménsko na východe. Zahŕňalo 2,8 milióna štvorcových kilometrov a obsahovalo približne 1,77 milióna kubických kilometrov vody.

image

Na dne starobylého jazera objavili tajomnú dedinu. Má tisícky rokov a bola postavená na drevených koloch

Pred miliónmi rokov

Výskum s podrobnosťami o presných meraniach jazera bol publikovaný vo vedeckých správach v roku 2021 a teraz je gigantická miera jazera zdokumentovaná aj v Guinessovej knihe rekordov.

Jazero existovalo asi pred 11,6 miliónmi rokov. Boli v ňom obrie druhy, ako napríklad veľryba Cetotherium riabinini a močiare okolo nej boli domovom proboscida Deinotheria, obra, dokonca aj medzi svojimi sloními príbuznými. Jazero vyschlo v priebehu miliónov rokov.

V rozpätí 350-tisíc rokov stratilo viac ako jednu tretinu vody a asi dve tretiny svojho povrchu. Toto sa malo stať približne pred 7,65 milióna rokmi a pozostatkami tohto obra sú Čierne more, Kaspické more a Aralské more.

Stopa na Slovensku

Toto gigantické jazero sa svojho časo rozprestieralo aj na území dnešného Slovenska. Okrem iného sú toho dôkazom jedny z najznámejších soľných baní v oblasti. Okrem slávnej poľskej Wieliczky sa Paratethys postaral aj o vznik bane Solivar pri Prešove.

image

Obľúbená destinácia Slovákov sa mení pred očami. Turisti prešli bez zamočených nôh až na blízky ostrov

„Náš prieskum Paratethys presahuje obyčajnú zvedavosť. Odhaľuje ekosystém, ktorý akútne reaguje na klimatické výkyvy,“ uviedol vo vyhlásení Dan Palcu, vedec z Utrechtskej univerzity. „Skúmaním katakliziem, ktoré toto staroveké mega jazero prežilo v dôsledku klimatických zmien, získavame neoceniteľné poznatky, ktoré môžu objasniť cestu k riešeniu súčasných a budúcich kríz v toxických moriach, ako je Čierne more.“

Sedimenty Čierneho mora obsahujú zablokovaný metán, ktorý sa môže uvoľniť do atmosféry v dôsledku klimatických zmien, uvádza správa. Z rovnakého dôvodu môže more pôsobiť ako zachytávač uhlíka, v ktorom sa ukladajú skleníkové plyny. Strata Paratethys ponúka lekcie o tom, ako by súčasná zmena klímy mohla zmeniť naše vodné zdroje a naše životné prostredie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 07:07