Replika stredového hradu rastie bez stavebného povolenia v poľskej prírodnej rezerváciiSZ Archi, Creative Commons
StoryEditor

FOTO Bizár z Poľska. Niekto uprostred prírodnej rezervácie stavia repliku hradu, úrady sa nevedia pohnúť a žiadajú demoláciu

Radomír DohnaliDnes.cz24.09.2023., 12:30h

Pokiaľ raz bude dokončený, stane sa úplným unikátom. Pôjde totiž o najväčšiu modernú repliku stredovekého hradu v Európe. Ale momentálne mu hrozí skôr demolácia. Novodobý hrad v Stobnici je totiž nelegálnou stavbou, ktorá sa bez patričného povolenia uhniezdila uprostred prírodnej rezervácie.

Lajkuj Brainee.sk na

Na brehoch poľského jazera Stobnica, neďaleko Noteckého lesa, vyrastá už ôsmy rok tajomný hrad. Všetky práce tu zaisťuje stavebná firma, kamióny sem zaviažu palety tehál, vrčia tu miešačky s betónom, pričom materiál do výšky pätnástich poschodí vyzdvihuje konštrukčný žeriav, píše Radomír Dohnal z portálu iDnes.

Celá stavba je, z hľadiska použitých materiálov i stavebných postupov, úplne modernou záležitosťou. S temným stredovekom ju spája len vonkajšia podoba, pripomínajúca stredoveký hrad. A fakt, že ide o načierno postavenú stavbu, postavenú bez súhlasu vrchnosti. Nie je to maličkosť, budovaný objekt pokrýva plochu 2,8 hektára.

Tvária sa, že hrad nestojí

Ľudia, ktorí majú s projektom novodobého stredovekého sídla údajne niečo spoločné, sa tvária, že pri Stobnici vlastne vôbec nič nestojí. Celý hrad s vežou siahajúcou do výšky päťdesiatich metrov nad jazero a lesnú krajinu, je tak vlastne preludom. Ktorý sa stane viditeľný až vtedy, keď o tom rozhodne súd. Alebo zmizne navždy.

Hrad Stobnica je jednou z najväčších nelegálnych stavieb, ktoré v Poľsku – a vlastne aj v celej Európe – nájdete. Neskromnosť a súčasne aj závadnosť stavebného zámeru potom podčiarkuje to, že stojí v oblasti zaradenej do systému Natura 2000. Uprostred chráneného územia.

image

Disneyland z tvojej najtemnejšej nočnej mory. V Turecku leží opustené mesto plné stoviek opustených zámkov

Neznámy hradný pán

Čierna stavba, stojaca na dohľad dedinky Stobnica, je na neprehliadnutie. Vznikla na umelo navŕšenom ostrove, a nad zemou sa rysuje štrnástimi podlažiami, masívnou centrálnou vežou aj hradbami s baštami a cimburím. Objekt vzniká podľa plánov, ktoré na zákazku vypracoval architekt Waldemar Szeszula. Poľské stavebné firmy sa na stavenisku v rýchlom slede striedajú, peniaze na konštrukčné práce plynú od investorov z poznanskej spoločnosti D. J. T.

Kto má nakoniec byť tým hradným pánom, pre ktorého toto impozantné sídlo vzniká? Na to neprišiel ani poľský súd, ktorý so staviteľmi na etapy od roku 2018 vedie právnu bitku. Celý súdny proces pritom v skratke spočíva v zisťovaní, kto vlastne vydal stavebné rozhodnutie a povolenie na začatie takej stavby, a či na to mal náležitú právomoc. S tým, že sa dotknuté strany priebežne odvolávajú na súdy vyššej inštancie, aby boli predchádzajúce verdikty odvolané alebo rušené.

image

Replika stredového hradu rastie bez stavebného povolenia v poľskej prírodnej rezervácii

SZ Archi, Creative Commons

Hotel aj byty

Uprostred chránenej oblasti vyrástla – a stále ešte rastie – stavba, ktorá nemá riadne povolenie. A ktorá by, pokiaľ to súd potvrdí, mala byť na náklady realizátora odstránená. S tučnou pokutou navrch. Či bude hrad Stobnica niekedy sprístupnený verejnosti nie je zrejmé rovnako ako to, na aký účel má nakoniec slúžiť.

Hovorilo sa o luxusnom stredovekom hoteli, aj súkromnej rezidencii neznámeho miliardára. Naposledy, v roku 2022, prenikli k verejnosti zmienky o hoteli, ktorý okrem tridsaťšesť izieb pre hnuteľnú klientelu ponúkne aj dva tucty bytov na trvalé bývanie. Žiadne oficiálne vyhlásenie ale zatiaľ nezaznelo.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 04:21