Lago DiGardaUnsplash/max Denisov//
StoryEditor

Obľúbená destinácia Slovákov sa mení pred očami. Turisti prešli bez zamočených nôh až na blízky ostrov

Viera Nemcová05.07.2023., 09:00h

Extrémne klimatické zmeny trápia aj jazero Lago di Garda. Obľúbená turistická destinácia trpí abnormálnym suchom.

Lajkuj Brainee.sk na

Už iba tretina vody plní jazero Lago di Garda 

Nízke dažďové zrážky a skromné alpské snehové zrážky počas zimy spôsobili, že Taliansko sa už druhý rok po sebe musí pripraviť na veľké obdobie sucha. Nízka hladina nádrží a jazier znepokojujúco ohrozuje poľnohospodársku produkciu. Sucho v minulom roku 2022 spôsobilo talianskej ekonomike straty vo výške 6 miliárd EUR.

Rieka Pád je najdlhšia rieka Talianska a v apríli 2023 dosiahla svoju najnižšiu hladinu, aká bola kedy zaznamenaná, zatiaľ, čo hladina vody v jazere Lago di Garda zas klesla na najnižšiu úroveň od roku 1953. Dosahovala iba 45,8 centimetrov nad vodomernou nulou v porovnaní so 70 – ročným priemerom 109 centimetrov!

Keďže je to kľúčová sladkovodná nádrž, touto nedostatočnou kapacitou ohrozuje poľnohospodárstvo, život lokálnych komunít, fungovanie turizmu a lodnej dopravy. Ramona Magno, výskumníčka z Inštitútu bioekonomiky pri Národnej rade pre výskum varovala: „Veľké jazerá sú hlboko pod úrovňou svojho sezónneho priemeru, najmä jazero Lago di Garda dosiahlo svoj najnižší bod s približne 38 % svojej kapacity.“

Prezident regiónu Lombardia, v ktorom sa najväčšie talianske jazero nachádza, Attilio Fontana potvrdil, že úrovne zásob vody v častiach Lombardska sú menej ako polovičné, v porovnaní s normálnym stavom v tomto ročnom období.

Bolo sucho v roku 2022 to najhoršie, čo zatiaľ v Taliansku zažili?

Stačí si prečítať nasledujúce údaje a bude to viac – menej jasné každému. Minuloročné sucho bolo najhoršie za posledných 70 rokov. Vo februári 2022 bola vodoryska jazera La Garda asi 65 centimetrov pod priemerom pre toto ročné obdobie. Hladina dosiahla najnižšiu zimnú úroveň za viac ako 30 rokov a odhalila piesočnatú cestu na izolovaný ostrov San Biagio, známy aj ako Ostrov králikov.

Aj rieka Pád sa zmenila na dlhý úsek piesku. Rozľahlé údolie pozdĺž brehov rieky predstavuje asi tretinu talianskej poľnohospodárskej produkcie. A abnormálne suchá zima nepriniesla takmer žiadne úľavy.

Ešte v nedávnej minulosti bol ostrov San Biagio dostupný iba loďou. Historicky nízka hladina vody odhalila kamennú a pieskovú hrádzu a to prilákalo turistov. Pri prechádzaní sa po vyplavených úsekoch to vyzerá, ako by chodili po vode. Z nej trčí len úzky štrkovo – pieskový pás.

Počas zimnej sezóny 2022/2023 klesla hladina jazera na najnižšiu zimnú úroveň za posledných 30 rokov. Konkrétne, hranica ponoru je 60 až 70 centimetrov pod priemerom za posledných niekoľko desaťročí.

Ako môže zmena hladiny vyzerať v praxi, si zaspomínal aj Matteo Fiori. Keď pred piatimi rokmi tento sociálny pracovník prechádzal na ostrov, vyzeralo to takto: „Voda mi siahala po hruď, bolo to dobrodružstvo“. Musel držať ruksak nad hlavou, aby sa nezamočil. 

Obľúbená turistická atrakcia musí čeliť zmenám

Pokiaľ ide o čísla návštevnosti ostrova Lago di Garda, minulý rok ho navštívilo takmer 28 miliónov turistov. Z toho približne 40 % návštevníkov tvorili turisti z Rakúska, Nemecka a Švajčiarska. Ide o jedno z najviac navštevovaných miest v Taliansku, ktoré sa stalo obľúbeným aj mimo hlavnej sezóny.

Na rozdiel od lyžiarskych stredísk, ktorým nedostatok prírodného snehu spôsobuje katastrofu, novinka v podobe nízkej hladiny vody je malou vzpruhou pre komunitu v blízkom meste Manerba del Garda. Starosta Flaviano Mattiotti bol pripravený na jar tohto roka vybagrovať prístavy, aby umožnil prístup turistickým lodiam.

Pred pár mesiacmi, vo februári 2023, bolo slnko tak silné, že ľudia doslova piknikovali na tráve a deti liezli po skalách blízko jazera. Paolo Artelio je šéf miestnej turistickej agentúry Visitgarda a zimnú sezónu 2022/2023 popísal ako „nové turistické hnutie, ktoré sa zrodilo zo zvedavosti objavovať oblasti jazera, ktoré sú bežne pod vodou“. 

Bežné atrakcie jazera nateraz zostávajú dostupné. Podľa oficiálnych údajov má jazero stále priemernú hĺbku 136 metrov a turisti tak môžu surfovať, plachtiť alebo plávať, ako boli doposiaľ zvyknutí.

Extrémne sucho je realitou, ktorej treba čeliť

Utilitalia – federácia energetických spoločností uviedla, že extrémne sucho už teraz postihuje 6 % miest v regiónoch Lombardia a Piemont. A až 19 z nich trpí najvyšším nedostatkom vody. Niektoré mestá už začali dostávať pitnú vodu v cisternách.

Situácia je naozaj vážna. Snehová pokrývka v Alpách je teraz až 75 % pod úrovňou 10 – ročného priemeru. Normálne by roztápajúci sa sneh na jar a v lete plnil rieky a jazerá. Alpské jazerá v provincii Bolzano zvyčajne uchovávajú 100 miliónov litrov vody, ale súčasná hladina sotva dosahuje 42 miliónov vody. A toto nezvyčajne suché počasie bude čoraz častejšie.

Ramona Magno k zmene klimatických podmienok poznamenala: „Frekvencia a intenzita extrémnych poveternostných udalostí posúva latku vyššie a vyššie. Náklady na reakciu sa stávajú neudržateľnými a zanechávajú hlbšie a hlbšie rany, ktoré sa ťažko hoja.“

Súčasná talianska premiérka Giorgia Meloni vo februári 2023 vymenovala mimoriadneho komisára s výkonnými právomocami, ktorý má dohliadať na výkon vládneho plánu boja proti suchu. Kritici plánu vyčítajú, že v ňom nie je žiadne viacročné plánovanie, ani žiadne výkonné infraštruktúrne projekty. Napríklad prenikaniu slanej vody by sa dalo zabrániť protisoľnými bariérami, ale očakáva sa, že potrvá roky alebo desaťročia, kým bude položený základný kameň projektu.

Problém nie je len s nedostatkom pitnej vody. Nízke prietoky tiež spôsobujú, že Jadranské more presakuje do riek Pád a Adige a ohrozuje mušľové farmy. V okolí rieky Pád sú realitou aj suché ryžové polia. A minulý riek musela talianska armáda zneškodniť bombu z druhej svetovej vojny, ktorú odhalila vysychajúca riek Pád, neďaleko mesta Mantova. Kaderníci na severe Talianska dostali na jar nariadenie, aby zákazníkom umývali vlasy iba raz, aby ušetrili, čo najviac vody. Nedostatok vody už zasahuje každú oblasť života.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 11:34