Heman BekelX/LitFXMogul
StoryEditor

14-ročný americký vedec šokoval starších kolegov. Vynašiel mydlo, ktoré doslova zmýva rakovinu kože

Miroslav Kamody12.11.2023., 10:30h

Mladému vedcovi sa podarilo vymyslieť vynález, ktorým šokoval celú vedeckú obec. Podľa prvotných testov by mal fungovať, potvrdiť to môže až testovanie na ľuďoch.

Lajkuj Brainee.sk na

14-ročný americký vedec vyvinul mydlo, ktoré by mohlo pomôcť imunitnému systému tela „zmyť“ rakovinu kože. Mydlo mu vynieslo hlavnú cenu v súťaži Young Scientist‘s Challenge, každoročnej súťaži zameranej na povzbudenie detí a dospievajúcich k inováciám riešení každodenných problémov, píše portál ScienceAlert.

Súťaž usporadúva nadnárodná spoločnosť 3M Company so sídlom v Spojených štátoch, ktorá je všeobecne známa vývojom a patentovaním masky N95 v 70. a 80. rokoch. Tú sme mnohí vo veľkom používali aj počas pandémie koronavírusu.

image

Chlapec našiel po ceste domov rádioaktívnu kapsulu. Rodina umierala v bolestiach, zabil päť ľudí vrátane seba a tehotnej mamy

Mydlo dodáva lieky do tela cez kožu

Heman Bekel žil v Etiópii štyri roky predtým, ako sa jeho rodina presťahovala do USA, a hovorí, že spomienky na ľudí, ktorí celý deň pracovali pod horúcim slnkom, inšpirovali jeho vynález, ktorý, ako dúfa, bude jedného dňa cenovo dostupný a účinný. Mydlo dodáva cez kožu lieky, ktoré aktivujú imunitný systém tela v boji proti rakovinovým bunkám.

Ak jeho vynález preukázateľne funguje a ukáže sa, že poskytuje bezpečnú liečbu, išlo o obrovskú zmenu života pre tých, ktorí si nemôžu dovoliť drahú liečbu rakoviny kože. Tá v Spojených štátoch môže stáť aj viac ako 40-tisíc dolárov (približne 37,5 tisíca eur)

Na mydle začal pracovať ešte doma, ale keď sa stal finalistom 3M‘s Young Scientist Challenge, vyhľadal pomoc na University of Virginia a Georgetown University spolu so svojou mentorkou Deborah Isabelle. Tá pracuje na pozícii produktovej inžinierky v 3M.

Je lepkavejšie

Hlavnou zlúčeninou v mydle je imidazochinolín , ktorý sa už používa ako lokálna liečba stavov, ako sú bradavice, plesňové infekcie a akné. FDA ho schválila aj na liečbu bazocelulárneho karcinómu, jednej z rakovín kože, ktorých sa Heman obáva. Okrem toho má mydlo ďalšou zložku, takže zlúčeniny bojujúce proti rakovine držia dlho aj po poslednom opláchnutí.

„Je to trochu lepkavejšie [ako bežné mydlo], pretože obsahuje nanočastice na báze lipidov a celý základ je v tom, že aj keď mydlo zmyjete, liečivé časti zostanú na vašej pokožke,” vysvetlil Heman pre NPR. Prvé lipidové nanočastice boli schválené FDA (americká Správa potravín a liečiv) ako prostriedok na dodávanie liekov v roku 2018 a sú najznámejšie pre ich použitie vo vakcínach COVID-19 od Moderna a Pfizer.

Na to, aby fungovali, nemusia byť podané injekčne. Po nanesení na pokožku vytvoria lipidové nanočastice na jej povrchu neviditeľnú vrstvu, ktorá im pomáha preniknúť do pokožky a zároveň v nej absorbovať tieto aktívne zlúčeniny. Stále nie je jasné, ako dobre lipidové nanočastice prenikajú do živých tkanív, ako je koža, ale Hemanov vynález môže spustiť toto testovanie.

image

Vedci aj lekári majú hlavu v smútku. Rakovinu má čoraz viac mladých ľudí, nikto nevie zistiť prečo

Chce pomôcť čo najviac ľuďom

„Z väčšej časti som sa držal digitálneho molekulárneho testovania, čo je celkom nový proces testovania, kde môžete testovať rôzne zložky a kombinovať rôzne zložky [v počítačovom modeli] a vidieť, čo robia,” povedal Heman. „Keď som to testoval na digitálnych modeloch, dostal som naozaj, naozaj vysoké čísla, pokiaľ ide o jeho efektivitu. Avšak pokiaľ ide o skutočné testovanie na ľuďoch, stále nemám certifikáciu FDA.”

Aj preto dúfa, že v priebehu nasledujúcich piatich rokov získa schválenie na testovanie na ľuďoch a certifikáciu FDA. „Dúfam, že do roku 2028 premením túto vášeň a projekt na neziskovú organizáciu, kde budem môcť poskytovať férovú a dostupnú liečbu rakoviny kože čo najväčšiemu počtu ľudí,“ povedal.

„Som nadšený z hľadania udržateľných riešení globálnych problémov a dúfam, že inšpirujem ostatných, aby urobili to isté,” dodal mladý vedec na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. máj 2024 09:49