RádioaktivitaUnsplash/Kilian Karger
StoryEditor

Chlapec našiel po ceste domov rádioaktívnu kapsulu. Rodina umierala v bolestiach, zabil päť ľudí vrátane seba a tehotnej mamy

Miroslav Kamody18.09.2023., 11:00h

Nie všetko, čo nájdeš po ceste domov, by si si mal dávať do vrecka. Svoje by o tom možno vedel povedať 10-ročný chlapec z Mexika. Lenže nemôže - je totiž mŕtvy.

Lajkuj Brainee.sk na

Život píše podivné príbehy, ktoré sa s odstupom času zdajú byť čoraz bizarnejšie. To je presne prípad mladého chlapca z Mexika, ktorý tragicky zomrel po tom, čo bol vystavený žiareniu z rádioaktívnej kapsule. Na udalosť upozornil portál LadBible.

Všetko sa odohralo ešte v roku 1962, kedy 10-ročné dieťa našlo kapsulu rádioaktívneho kobaltu-60. Dodnes nie je jasné, kde a za akých okolností k predmetu prišiel. A podľa všetkého sa to už ani nedozvieme.Vtedajšie špekulácie naznačovali, že ju našiel na smetisku alebo na poli, alebo že kapsula už bola v záhrade domu v Mexico City, do ktorého sa presťahovali v marci 1962.

image

Deti sa hrali s uránom, vynálezca nevidel problém. Na trh sa dostala hračka, ktorá obsahovala skutočné rádioaktívne látky

Predmet skončil v kuchyni

Chlapec urobil zásadnú chybu - predmet, ktorý našiel, si dal do vrecka a zobral domov. Kapsula zjavne nebola správne utesnená, takže puzdro neobmedzovalo radiačné účinky. Predmet bol vo vrecku niekoľko dní, následne ho našla jeho mama a vložila ho do kuchynskej skrinky.

Skončila tak vedľa pohárov na pitie a napriek tomu, že poháre údajne sčerneli, rodina si tento úkaz nespojila s neznámym predmetom. Chlapec tragicky zomrel 38 dní od objavenia kapsuly.

image

Rádioaktivita

Unsplash/Yves Alarie

Najhoršie na tom je, že ho nasledovala aj jeho matka, ktorá bola v tom čase tehotná, stará mama a dvojročná sestra. Všetci zomreli v dôsledku ožiarenia v nasledujúcich mesiacoch. Jediný, kto prežil, bol otec, ktorý mal byť vystavený 900 až 1 200 absorbovaným dávkam žiarenia. 

Bolestivá smrť

Na porovnanie, jeho syn bol vystavený obrovským 4 700 – 5 200 dávkam. Informácie v tom čase tvrdili, že otec bol „asymptomatický“ napriek tomu, že bol vystavený vysokým dávkam, a bol pod „neustálym pozorovaním“.

image

17-ročného skauta fascinovala atómová energia. Na záhrade si postavil funkčný reaktor a kontaminoval celé okolie

Ak je osoba vystavená žiareniu, môže podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb pociťovať príznaky, ako sú extrémna nervozita a zmätenosť; ťažká nevoľnosť, vracanie a vodnatá hnačka; strata vedomia a pocity pálenia kože. Z dlhodobého hľadiska sa potom môžu u človeka vyskytnúť kardiovaskulárne ochorenia či rakovina.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 10:51