Bizarné merné jednotkyBrainee x Canva
StoryEditor

Muší miešok, Sagan či newyorská sekunda. Tieto merné jednotky nás v škole rozhodne neučili, no musíš ich poznať

iDnes.czRadomír Dohnal25.10.2023., 14:00h

Sú vtipné, nápadité, ale aj zlomyseľné. Niektoré sú celkom praktické, iné len hravé. Zoznámte sa so svojráznymi jednotkami a veličinami.

Lajkuj Brainee.sk na

Muggeseggele

Pokiaľ sa nám niečo veľmi tesne podarí, alebo tiež nepodarí, hovoríme, že to bolo len o fúz. Alebo o chlp. V Nemecku však idú s presnosťou ešte o niečo ďalej. Vo Švábsku vzniklo pre nešpecifickú veľmi malú dĺžku alebo malé množstvo niečoho pomenovanie Muggeseggele, píše Radomír Dohnal z portálu iDnes.

image

Nočná mora žiakov a študentov. Dokážete určiť európske mestá na slepej mape? Tento kvíz zvládne len skutočný znalec

Je to veľkosť miešku muchy domácej. Výsledok meraný v muších mieškoch bude asi ešte o niečo tesnejší ako náš chĺpok. Podobnú odvodenú mieru majú aj Briti a Austrálčania. V hovorovej reči spomínajú gnat‘s cock a bee‘s dick. Teda komárí alebo včelí penis. Ale muší miešok znie tak nejako roztomilejšie.

V roku 2009 bolo slovko muggeseggele zaradené k najkrajším rýdzo švábskym idiómom a ako veľmi obľúbené platí dodnes. Zaujímajú ťa aj ďalšie vtipné či bizarné miery? Nájdeš ich v našej galérii nižšie.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 12:39