Lukáš MachalaCanva/tasr/
StoryEditor

Slováci chcú poslať Machalu na obežnú dráhu. Vytvorili zbierku, aby sa na vlastné oči presvedčil, že Zem je guľatá + memečka

Viktória Revajová02.05.2024., 12:00h

Generálny riaditeľ služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala má pochybnosti o tom, či je Zem skutočne guľatá, a preto chce, aby mali vo verejnoprávnom médiu priestor aj zástancovia teórie o plochej Zemi. Slováci preto zbierajú peniaze, aby sa o tom, že Zem je guľatá mohol presvedčiť na vlastné oči priamo vo vesmíre.

Lajkuj Brainee.sk na

Tajomník rezortu kultúry Lukáš Machala v rozhovore pre RTVS spochybnil, že by bola Zem guľatá. „Je podložené, že Zem je guľatá?“ opýtal sa Machala redaktora verejnoprávnej televízie. Reagoval tak na otázku redaktora, či by mali vo verejnoprávnom médiu dostávať priestor ľudia, ktorí veria, že Zem je plochá.

„Ja sa vážne pýtam. Je to podložené, boli ste vo vesmíre?“ povedal Machala zatiaľ čo redaktor na neho len neveriacky hľadel. „Vy ste neboli, ja tiež nie. Neviem,“ dodal nominant SNS.

Úryvok rozhovoru na sociálnych sieťach vyvolal búrlivé reakcie. Neslávny výrok neunikol ani pozornosti internetových vtipálkov, ktorí okamžite začali chrliť nové memečka. Niektorých však pobúril natoľko, že sa rozhodli politika edukovať. Platforma Sebavedomé Slovensko preto vytvorila zbierku, v ktorej sa Slováci Machalovi skladajú na let do vesmíru.

Súkromný let do vesmíru

Na fundraisingovej platforme Donio pred pár dňami pribudla zbierka, za ktorou stojí združenie Sebavedomé Slovensko. Jej cieľom je vyzbierať dostatok financií na to, aby sa Lukáš Machala mohol na vlastné oči presvedčiť, že Zem je guľatá. Organizátori mu totiž chcú zaplatiť súkromný let do vesmíru.

„Podľa Lukáša Machalu by mali ľudia, ktorí si myslia, že Zem je v skutočnosti rovná placka, dostať priestor vo vysielaní verejnoprávnej televízie. Tu nejde o slobodu slova. Tu ide o základné princípy zdravého rozumu a stáročné poznatky od čias Archimeda, ktoré niekto spochybňuje,“ uvádzajú organizátori zbierky.

„Ak pánovi Machalovi nestačia zábery z medzinárodnej vesmírnej stanice, alebo fotografie Apollo misie priamo z povrchu mesiaca, tak potom nič iné ako len priamy let do vesmíru nepomôže,“ vysvetľujú organizátori. 

image

GALÉRIA Zametám vás všade. Internet okamžite reaguje na Dankov splnený sľub o upratovaní Dúbravky

Glóbus alebo beseda s Ivanom Bellom

Ich cieľom je vyzbierať 230-tisíc eur. Zatiaľ sú však od neho na míle vzdialení. Doposiaľ sa vyzbieralo len niečo vyše 200 eur. Organizátori však majú v zálohe aj iné spôsoby edukovania.

Vyzbieraná suma zatiaľ postačuje na zakúpenie interaktívneho glóbusu, ktorý chcú organizátori zbierky Machalovi podarovať aj s plagátom Zeme. Veľmi tesne sa však približuje k ďalšiemu míľniku, ktorý sľubuje omnoho zaujímavejšiu "odmenu".

image

Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo

„Suma 230 000 eur je v tejto chvíli naozaj vzdialená, ako obežná dráha. Pridali sme preto ešte jeden extra míľnik v podobe verejnej besedy s kozmonautom Ivanom Bellom, jediným Slovákom, ktorý na vlastné oči videl skutočný tvar našej planéty,“ informujú. 

Besedu by chceli usporiadať v Kaštieli v Budmericiach, kde nedávno usporiadal oslavu samotný Machala. Ministerstvo kultúry mu prenajalo priestory na dva dni za symbolických 100 eur. Organizátori veria, že by rezort prenajal sálu za rovnakú cenu aj im. „Veríme, že konfrontácia s osobou, ktorá strávila 8 dní vo vesmíre pomôže Lukášovi Machalovi zmeniť názor,“ píše sa v zbierke.

image

VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané

Výzva pre Machalu

Organizátori Machalovi adresujú aj výzvu. Sľubujú, že ak sa mu podarí dokázať, že Zem je plochá, zaplatia mu let do vesmíru, aby im poslal fotografiu.

Hoci do ukončenia zbierky ostáva päť dní a už teraz je zrejmé, že cieľovú sumu sa nepodarí vyzbierať, Machala neodíde naprázdno. Organizátori však rátajú aj s tým, že odmenu, na ktorú sa Slováci skladajú nemusí prijať. V takom prípade avizujú, že vyzbierané peniaze venujú na Slovenskej organizácii pre výskumné aktivity, ktorá organizuje detské tábory.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. máj 2024 09:44