Operácia Cat DropBrainee x AI Canva
StoryEditor

Tisíce mačiek s padákmi nad Borneom. WHO chcelo bojovať proti malárii, vyhubilo však hmyz a premnožili sa potkany

Miroslav Kamody02.05.2024., 15:00h

Z neba nad Borneom doslova pršali mačky. Nejde však o začiatok, ale koniec príbehu o pokuse znížiť prípady výskytu malárie na ostrove.

Lajkuj Brainee.sk na

Bol začiatok 60. rokov minulého storočia a nad Sarawakom, jednej z častí Bornea, sa ľuďom mohol naskytnúť jedinečný pohľad. Priamo z neba totiž nad územím, ktoré bolo v tom čase pod britskou kontrolou, padali mačky, píše portál Your Story.

Operácia dostala názov Cat Drop a skutočne zahŕňala zhadzovanie živých mačiek zo Singapuru pomocou padákov do oblastí s premnoženými potkanmi. Misia, ktorú vykonalo kráľovské letectvo Spojeného kráľovstva, bola považovaná za úspešnú a pritiahla pozornosť pre svoj jedinečný prístup k riešeniu potkanieho problému.

image

Úrady varujú pred mačkou, ktorá sa namočila v toxickej chemikálii. Ide o karcinogénnu látku, spôsobuje vyrážky a zápaly

Začalo to komármi

Celý problém však začal o niečo skôr. V 50. rokoch sa na Borneu rozšírila malária. Keďže všetci mali záujem zachrániť čo najviac ľudí, bol nasadený neslávne známy insekticíd dichlórdifenyltrichlóretán (DDT).

Jeho rozprašovanie nad ostrovom by sa dalo označiť za úspešné - populácia komárov a prípady malárie rapídne poklesli. Tu však príbeh ani zďaleka nekončí. Zatiaľ čo totiž DDT účinne zahubil komáre, neúmyselne zabil aj iný hmyz.

Išlo napríklad o osy, ktoré sa starali o to, aby sa nepremnožili húsenice. A keďže ekosystém bol narušený a ôs málo, húsenice sa premnožili tak, že spôsobovali obrovské škody na strechách miestnych domov.

Väčší problém

A zatiaľ čo ľudia ratovali svoje domy, len málokto si všimol ešte zlovestnejší účinok insekticídu. DDT bol vystavený nielen hmyz, ale nakoniec aj jašterice, ktoré ho konzumovali. A jašterice boli zase potravou pre mačky. Takto aj tieto štvornohé zvieratá skončili vystavené toxickému insekticídu a zomreli.

Rovnakým tempom, akým ubúdali mačky, zase pribúdali potkany. Ich následné premnoženie predstavovalo hrozbu pre plodiny a vyvolávalo obavy z rozšírenia týfusu a moru. Tu sa dostávame do situácie, ktorá vyústila operáciou Cat Drop.

Správy z tej doby naznačujú, že Kráľovské letectvo spolu s WHO použilo mačky v počte od 20 do 14-tisíc kusov, ktoré boli následne vzduchom zhodené do Sarawaku. Spolu s nimi bolo do regiónu zosadených viac ako 3-tisíc kíl vybavenia a zásob.

image

Mačka, psy, šimpanzy či vodné medvede. Pozri sa, akých štvornohých chlpáčov už ľudstvo poslalo do vesmíru

Kaskádový vplyv na celý ekosystém

Operácia zahŕňala starostlivé plánovanie a niekoľko testovacích jázd, aby všetky mačky bezpečne dosadli na zem z výšky 120 metrov. Okrem toho však zdôraznila zložitosť ekologických systémov a vlnové účinky, ktoré môžu nastať v dôsledku ľudskej činnosti.

Portál Your Story pripomína, že použitie DDT malo kaskádový vplyv na potravinový reťazec, pričom ovplyvnilo nielen hmyz, na ktorý sa mal zamerať, ale aj jašterice, mačky a v konečnom dôsledku aj populáciu potkanov.

„Operácia Cat Drop“ sa často označuje ako prípadová štúdia komplexných a niekedy nepredvídaných výsledkov ľudského zásahu do prírody. Slúži ako pripomienka krehkej rovnováhy v rámci ekosystémov a toho, ako môže zmena jednej zložky spustiť sériu neočakávaných a ďalekosiahlych dôsledkov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 15:02