Čo zažívajú ľudia pred smrťou?Unsplash/National Cancer Institute
StoryEditor

Prelomová štúdia poodhalila posledné chvíle života. Ľudia pri umieraní údajne zažívajú nové dimenzie reality

Miroslav Kamody03.10.2023., 08:00h

Vedci sú bližšie k tomu, aby definitívne pochopili, čo sa deje v ľudskom mozgu tesne pred smrťou. Výsledky sú skutočne fanscinujúce.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci tvrdia, že boli svedkami mozgových vzorcov u zomierajúcich pacientov, ktoré môžu korelovať s bežne uvádzanými zážitkami „blízko smrti“ (NDE - Near-death experience). Patria sem lucidné vízie, pocity mimo tela, prehľad vlastného života a iné „rozmery reality“, informuje portál Vice.

Výsledky novej štúdie ponúkajú prvý komplexný dôkaz, že spomienky pacientov a mozgové vlny poukazujú na univerzálne prvky NDE. Tento niekoľkoročný projekt viedol Sam Parnia, lekár intenzívnej starostlivosti a docent na oddelení medicíny na NYU Langone Health v New Yorku.

image

Dôležitá časť tvojho tela bude žiť celé roky po tvojej smrti. Ako je to možné a prečo je to dôležitejšie, ako si myslíš?

Náročný výskum

Výskumníci pozorovali 567 pacientov v 25 nemocniciach po celom svete, ktorí podstúpili kardiopulmonálnu resuscitáciu (KPR) po utrpení zástava srdca, z ktorých väčšina bola smrteľná. Elektroencefalogram (EEG) mozgové signály zachytené od desiatok pacientov odhalili, že epizódy zvýšeného vedomia sa vyskytli až hodinu po zástave srdca.

Parnia a jeho kolegovia naznačujú, že prechod od života k smrti môže spustiť stav dezinhibície v mozgu, ktorý „sa zdá, že uľahčuje jasné pochopenie nových dimenzií reality – vrátane hlbšieho vedomia ľudí – všetkých spomienok, myšlienok, zámerov a činov voči ostatným od ostatných.”

Pacienti, ktorí prežili zástavu srdca, „stále uvádzali, že aj keď z pohľadu lekárov ako ja – ktorí sa ich snažia oživiť, keď sa zdajú byť v kóme a úplne nereagujú, balansujú medzi životom a smrťou – z ich vlastnej vnútornej perspektívy zistili, že sú pri plnom vedomí,“ povedal Parnia v hovore pre Motherboard. „Majú vnútornú skúsenosť a ich vedomie je nielen tam, ale je zvýšené na úroveň, ktorú nikdy predtým nezažili. Ich myšlienky sú ostrejšie ako zvyčajne a jasnejšie ako zvyčajne.“

image

Čo zažívajú ľudia pred smrťou?

Unsplash/Olga Kononenko

Zásadné zistenia

„Dôležité je, že táto skúsenosť zahŕňa aj účelné, zmysluplné prehodnotenie celého ich života,“ pokračoval. „Nie len náhodné momenty, ale celý ich život. Je to záhada a nie je to jedna alebo dve epizódy. Existuje množstvo štúdií, ktoré naznačujú, že možno až 10 percent dospelej populácie žije s jednou z týchto skúseností, čo ak si spočítate, pravdepodobne to vyjde na 400 alebo 500 miliónov ľudí na svete.“

V rokoch 2017 až 2020 tím študoval stovky pacientov v kóme, ktorí podstupovali KPR v nemocniciach v Spojenom kráľovstve a Spojených štátoch. Získanie hodnôt EEG v takom intenzívnom prostredí je pochopiteľne náročné a výskumníci museli zaznamenávať mozgovú aktivitu v krátkych prestávkach medzi stláčaním hrudníka.

Ale podarilo sa im zachytiť prechodné biomarkery jasného vedomia u niekoľkých pacientov dlho po počiatočnej zástave srdca  „Väčšina lekárov sa učí a verí, že mozog odumrie asi po piatich alebo desiatich minútach nedostatku kyslíka,“ povedal Parnia.

image

Netradičné pohreby, o ktorých si ešte nepočul: Od ponechania tela na farme pre vyšetrovateľov až po vystrelenie na Mesiac

Mozog žije dlhšie

„Jedným z kľúčových bodov, ktoré vyplývajú z tejto štúdie, je, že to v skutočnosti nie je pravda. Hoci sa mozog po zastavení srdca sploští, a to sa stane v priebehu niekoľkých sekúnd, neznamená to, že je trvalo poškodený a [zomrel]. Je to len hibernácia. Podarilo sa nám ukázať, že mozog môže v skutočnosti zareagovať a obnoviť funkciu, dokonca aj po hodine, čo lekárom otvára celé okno príležitostí na začatie novej liečby.“ 

Tieto zistenia sú v súlade s vlnou nedávnych štúdií zameraných na skúsenosti umierajúcich ľudí, ktoré zahŕňajú správy o návaloch mozgovej aktivity počas smrti, dôkazy o postupnom posune k smrti (na rozdiel od náhlej udalosti) a bežné témy v zážitkoch blízkych smrti.

Parnia a jeho kolegovia tiež viedli rozhovory s 28 ľuďmi, ktorí prežili zástavu srdca. Tím poznamenáva, že živé zážitky, ktoré pacienti uvádzajú na hranici života a smrti, sa výrazne líšia od snov a halucinácií, ktoré sa môžu vyskytnúť počas dní alebo týždňov zotavovania sa zo zástavy srdca. 

image

Čo zažívajú ľudia pred smrťou?

Unsplash/Piron Guillaume

Hľadajú komplexnejšie metódy analýzy

Tím navrhol, že tieto bežné skúsenosti, ktoré okrem cestovania na pokojné miesto zahŕňajú aj záblesky nových dimenzií reality, sú spúšťané dezinhibíciou mozgu počas smrti, čo umožňuje epizódy zvýšeného vedomia, ktoré sú pre živých neprístupné.   

„Keď ste sa pozreli na spomínané skúsenosti so smrťou, všetky témy medzi globálnou populáciou boli konzistentné,“ povedal Parnia. „Náš záver je, že ide o skutočnú skúsenosť, ktorá sa objavuje až so smrťou. Keď prechádzame zo života do smrti, nejakým spôsobom k tejto skúsenosti dochádza.“ 

„V podstate zisťujeme, čo sa s nami všetkými stane, keď prejdeme smrťou; čo sa stane s naším vedomím.“ uzavrel. Teraz plánuje vytvoriť komplexnejšie metódy analýzy toho, čo sa deje v mozgu sekundu po sekunde, aby sme v podstate zmapovali neurofyziológiu života a smrti u ľudí, keď takouto udalosťou prechádzajú.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 07:44