Polícia po rokoch obvinila podozrivého z vraždy slávneho rapera Tupaca.Profimedia.cz/
StoryEditor

Polícia po rokoch obvinila podozrivého z vraždy slávneho rapera Tupaca. Šesťdesiatročný Davis je posledný žijúci podozrivý

kot30.09.2023., 13:13h

Polícia v americkom Las Vegas zatkla a obvinila muža v súvislosti s vraždou rapera Tupaca Shakura zo septembra 1996.

Lajkuj Brainee.sk na

Je to dlho očakávaný zlom v prípade, ktorý frustruje vyšetrovateľov a fascinuje verejnosť, odkedy bola americká hip-hopová ikona pred 27 rokmi smrteľne zranená v Las Vegas streľbou z okoloidúceho auta.

Muža menom Duane „Keffe D“ Davis kriminalisti zatkli v piatok neďaleko jeho domu na predmestí Las Vegas. Potom, čo skončil vo väzbe, si šesťdesiatročný Davis vypočul obvinenie z vraždy strelnou zbraňou. „V tomto prípade platí, že spravodlivosť prichádza neskoro, ale predsa," povedal AP po krátkom vypočutí na súde prokurátor Steve Wolfson. Obvinený Davis na otázky nereagoval.

Vyšetrovatelia o Davisovi vedia už dlho. Sám v rozhovoroch a vo svojej knihe „Compton Street Legend“ z roku 2019 priznal, že bol v cadillacu, keď sa z neho v septembri 1996 strieľalo, uvádza portál iDnes.cz.

Domová prehliadka 

Zatknutie prichádza dva mesiace po tom, čo polícia v Las Vegas vykonala 17. júla raziu v dome Davisovej manželky v Hendersone. V dokumentoch sa uvádza, že vyšetrovatelia hľadali veci „týkajúce sa vraždy Tupaca Shakura“.

Polícia zobrala niekoľko počítačov, mobilný telefón a pevný disk, časopis Vibe, v ktorom bol článok o Shakurovi, niekoľko nábojov kalibru 40, dve „škatule s fotografiami“ a kópiu Davisových memoárov Compton Street Legend.

Davis v knihe uviedol, že v roku 2010 sa stretol s federálnymi a miestnymi úradmi za zatvorenými dverami a prelomil mlčanie o Tupacovej vražde. V tej dobe mal 46 rokov a hrozilo mu doživotie za drogové delikty. Preto súhlasil, že bude s úradmi spolupracovať.

„Sľúbili mi, že skartujú obžalobu a zastavia súd, keď im pomôžem,“ napísal Davis. Sám seba označil za jedného z posledných žijúcich svedkov streľby na slávneho rapera.

Priznal, že bol v cadillacu

Shakur mal 25 rokov, keď ho v noci 7. septembra 1996 ťažko zranili pri streľbe z auta blízko lasvegaského Stripu, jednej z hlavných mestských dopravných tepien. Rapper išiel v BMW, ktoré riadil zakladateľ vydavateľstva Death Row Records Marion „Suge“ Knight. Kolóna asi desiatich áut čakala na červenú, keď vedľa BMW zastavil biely cadillac a ozvala sa streľba. Shakur bol niekoľkokrát postrelený a o týždeň neskôr zomrel.

V roku 2018, po diagnóze rakoviny, Davis v rozhovore pre program BET verejne priznal, že bol počas útoku vo vnútri cadillacu. Zaplietol do toho synovca Orlanda „Baby Lane“ Andersona a uviedol, že bol jedným z dvoch ľudí na zadnom sedadle bieleho cadillacu.

Streľba sa odohrala krátko po bitke v kasíne, ktorej sa predtým večer zúčastnili Anderson, Tupac Shakur a ďalší. „Baby Lane“ poprel, že by sa na streľbe na Shakura akokoľvek podieľal, sám zomrel v roku 2020 pri streľbe v kalifornskom Comptone.

Smrť slávneho hiphopera prišla v čase, keď sa jeho štvrtý sólový album All Eyez on Me udržal v hitparádach a predalo sa ho približne 5 miliónov kópií. Tupac Shakur bol šesťkrát nominovaný na cenu Grammy, a je považovaný za jedného z najvplyvnejších a najvšestrannejších raperov všetkých čias.

Posledný žijúci strelec

Davis je posledným žijúcim z posádky cadillacu, z ktorého sa strieľalo na Shakura a Mariona „Suge“ Knighta. Ďalšími mužmi v aute boli Davisov synovec Orlando „Baby Lane“ Anderson, Terrence „Bubble Up“ Brown a DeAndre „Freaky“ Smith.

image

Záhadné úmrtia celebrít: Black Dahlia, 150 podozrivých či rituálna samovražda neboli nikdy objasnené

„Bolo to spoločné úsilie sprisahancov. Všetci ostatní priami účastníci sú mŕtvi. Keefe D je posledným mužom,“ myslí si Greg Kading, losangelský policajný detektív vo výslužbe, ktorý strávil roky vyšetrovaním Shakurovej vraždy. Podľa neho vzhľadom na premyslenú vraždu by Davis mohol čeliť obvineniu z vraždy prvého stupňa.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 13:22