Isla EdwardsFacebook/Jacquelyn Escagne Stockdale
StoryEditor

7-ročnému dieťaťu diagnostikovali demenciu. Zákerné ochorenie objavili pri rutinnom očnom teste

Miroslav Kamody15.09.2023., 08:00h

Najhoršia správa, ktorú sa rodič môže dozvedieť je, že jeho dieťa musí bojovať s chorobou, ktorá sa nedá vyliečiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Znie to neuveriteľne, ale sedemročnému dievčaťu z amerického štátu Texas pri rutinnej prehliadke odhalili šokujúcu diagnózu. Ako informuje portál LadBible, Isla Edwards išla v marci 2021 v škole na bežný očný test, pretože sa sťažovala, že do diaľky vidí rozmazane.

Po teste zdravotníci odporučili, aby, teraz už 10-ročná, Isla okamžite navštívila detského očného lekára. Jej mama Jacquelyn Stockdale preto hneď sadla do auta a odviezla ju do Texaskej detskej nemocnice v Houstone.

image

Privoniavaš k jedlu, aby si zistil, či je ešte dobré? Pred otravou ťa nezachráni, odborník vysvetľuje prečo

Obavy lekárov sa naplnili

„V tom čase neboli žiadne známky toho, že by s Islou nebolo niečo v poriadku. Jej zrak bol trochu rozmazaný na veľké vzdialenosti, ale nič neobvyklé pre dieťa, ktoré bolo na hranici potreby okuliarov,” spomína jej mama pre Newsweek.

Nakoniec jej diagnostikovali zriedkavý a vážny stav nazývaný Battenova choroba. Tá spôsobuje detskú demenciu, oneskorený vývoj, záchvaty, slepotu a predčasnú smrť.

„Lekári potvrdili, že Isla mala skoré príznaky detskej makulárnej degenerácie a na určenie príčiny bude potrebné urobiť genetický test. Urobili jej výter z úst a dali nám termín kontroly na august, keď budú výsledky,” hovorí jej mama.

Bude to len horšie

Ako dodala, 12. augusta jej oznámili, že jej dcéra má veľmi zriedkavé, extrémne ničivé smrteľné ochorenie. Neexistuje na ňu žiadny liek a jediné, čo lekári môžu urobiť, je pokúsiť sa zmierniť príznaky.

„Povedali mi, že Isla veľmi skoro úplne stratí zrak, rozvinie sa u nej detská demencia a epilepsia, že sa jej mentálne poznanie začne zhoršovať a že sa začnú zhoršovať aj jej fyzické schopnosti.” Predpokladaná dĺžka života je maximálne začiatok 20-tich rokov života.

Za tri roky od diagnózy už Isla stratila približne 90 percent zraku. Jej rodičia však povedali, že sa na stratu dobre adaptuje, vrátane učenia Braillovho písma. „Sme tak hrdí na to, kde sa dnes Isla nachádza. Od roku 2021 stratila podstatnú časť zraku a ostalo jej asi 10 percent. Ale stále má rada tie isté aktivity, ako je plávanie, tanec, videohry,” dodala jej mama.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 11:32