Správny pitný režim ti môže pridať nie len o pár rokov naviac, ale ťa aj uchrániť pred niektorými chronickými chorobami.Unsplash/Giorgio Trovato
StoryEditor

Pil si už dnes vodu? Ak nebudeš dodržiavať pravidelný pitný režim, môžeš prísť o niekoľko rokov života

mor08.01.2023., 13:00h

Piť či nepiť. Keby si miesto existenčných otázok ohľadne bytia položil Shakespeare pri písaní túto otázku, možno by žil o pár rokov dlhšie a svet by mal o pár majstrovských diel naviac. Vedel si, že správny pitný režim ti vie predĺžiť život?

Lajkuj Brainee.sk na

Hydratácia je nevyhnutnou záležitosťou pre každodenné fungovanie. Voda je dôležitá pre správne telesné funkcie, ako aj reguláciu teploty a udržiavanie zdravia pokožky.

image

Tri litre vody denne, v lete aj viac? Vyzerá to tak, že ide o mýtus, vedci spresnili, aké množstvo je pre nás lepšie

No pitie dostatočného množstva vody je tiež spojené s výrazne nižším rizikom vzniku chronických ochorení, nižším rizikom skorého úmrtia alebo aj nižším rizikom, že budete biologicky starší ako váš chronologický vek, podľa štúdie publikovanej v časopise eBioMedicine.

„Výsledky naznačujú, že správna hydratácia môže spomaliť starnutie a predĺžiť život bez chorôb,“ povedala autorka štúdie Natalia Dmitrieva, výskumníčka v Laboratóriu kardiovaskulárnej a regeneratívnej medicíny v Národnom inštitúte srdca, pľúc a krvi v tlačovej správe.

image

Správny pitný režim je základ

Unsplash/James Kovin

Žiť dlhšie sa oplatí

Zistiť, aké preventívne opatrenia môžu spomaliť proces starnutia, je „hlavnou výzvou preventívnej medicíny“, uviedli vedci v štúdii. Je to preto, že sa objavuje epidémia „chronických chorôb závislých od veku“, a to z dôvodu, že svetová populácia rýchlo starne.

Predĺženie dĺžky zdravého života môže pomôcť zlepšiť kvalitu života a znížiť náklady na zdravotnú starostlivosť. Autori si myslia, že optimálna hydratácia môže spomaliť proces starnutia na základe predchádzajúceho výskumu na myšiach.

V týchto štúdiách celoživotné obmedzenie vody zvýšilo sérový sodík myší o päť miliónov na liter a skrátilo ich dĺžku života o šesť mesiacov, čo je ekvivalentom pre približne 15 rokov ľudského života. Sodík v sére sa dá merať v krvi a zvyšuje sa, keď pijeme menej tekutín.

image

Začiatok roka s aj dobrou správou: Koncentrácia látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu klesla o 50 percent

Za všetkým hľadaj sodík

Pomocou zdravotných údajov zozbieraných počas 30 rokov od viac než 11-tisíc ľudí, výskumný tím zistil, že dospelí majú hladiny sodíka v sére na hornej hranici normálneho rozmedzia - čo je 135 až 146 miliekvivalentov na liter. Tí, čo mali vyššiu hladinu mali horšie zdravotné výsledky ako tí, ktorých hladina sa blížila k spodnej hranici rozsahu.

Zber údajov sa začal v roku 1987, keď mali účastníci 40 alebo 50 rokov, a priemerný vek účastníkov pri konečnom hodnotení počas obdobia štúdie bol 76 rokov. Dospelí s hladinami nad 142 mEq/l mali o 10 percent až 15 percent vyššiu šancu, že budú biologicky starší ako ich chronologický vek v porovnaní s účastníkmi v rozmedzí 137 až 142 mEq/l.

image

Správny pitný režim je základ

Unsplash/Giorgio Trovato

Účastníci s vyšším rizikom rýchlejšieho starnutia mali tiež o 64 percent vyššie riziko vzniku chronických ochorení, ako je srdcové zlyhanie, mŕtvica, fibrilácia predsiení, ochorenie periférnych artérií, chronické ochorenie pľúc, cukrovka a demencia.

A ľudia s hladinami nad 144 mEq/l mali o 50 percent vyššie riziko, že budú biologicky starší a o 21 percent vyššie riziko predčasného úmrtia. Na druhej strane dospelí s hladinami sodíka v sére medzi 138 a 140 mEq/l mali najnižšie riziko vzniku chronického ochorenia. Štúdia nemala informácie o tom, koľko vody účastníci vypili.

image

Vedcom sa podarilo vypestovať prasaciu pečeň. Chceli by ju transplantovať človeku

„Táto štúdia pridáva pozorovacie dôkazy, ktoré posilňujú potenciálne dlhodobé výhody zlepšenej hydratácie na zníženie dlhodobých zdravotných výsledkov vrátane úmrtnosti,“ povedal Howard Sesso, docent medicíny na Harvarde, píše sa na webe The Social Talks.

Pi dostatok vody

Podľa niekoľkých štúdií citovaných autormi nového výskumu asi polovica ľudí na celom svete nespĺňa odporúčania pre celkový denný príjem vody. „Na globálnej úrovni to môže mať veľký vplyv,“ uviedla Dmitrieva v tlačovej správe.

image

Správny pitný režim je základ

Unsplash/engin akyurt

„Znížený obsah vody v tele je najčastejším faktorom, ktorý zvyšuje hladinu sodíka v sére, a aj výsledky naznačujú, že byť dobre hydratovaný dokáže spomaliť proces starnutia a zabrániť alebo oddialiť chronické ochorenia.“

Nie každý si však vždy spomenie na to, že voda = dlhovekosť. Pre niekoho je vybudovanie si rutiny náročnejšie. Najlepšie je, nechať si pohár s vodou rovno pri posteli  a ten vypiť hneď po zobudení. Alebo piť počas varenia či vychutnávania si rannej kávy.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 23:42