Bruce WillisTasr/ap, Charles Sykes/
StoryEditor

Armagedon v živote Brucea Willisa. Pred rokom ukončil kariéru, teraz rodina oznámila, že trpí demenciou

ČTKiDnes.cz17.02.2023., 10:00h

69-ročný americký herec Bruce Willis trpí frontotemporálnou demenciou, oznámila vo štvrtok jeho rodina.

Lajkuj Brainee.sk na

Kariéru ukončil už v marci 2022 pre afáziu, ochorenie, ktoré ovplyvňuje schopnosť hovoriť a porozumieť reči. Hercova rodina vo štvrtok oznámila, že jeho stav sa od tej doby zhoršil. Hollywoodska legenda sa preslávila radou akčných filmov. 

„Aj keď je to bolestivé, je úľava mať konečne v rukách jasnú diagnózu. Frontotemporálna demencia je kruté ochorenie, o ktorej už mnohí počuli, a môže postihnúť každého. Neexistuje na ňu dnes žiadny liek. To je realita, ktorá sa v nasledujúcich rokoch, ako dúfame, zmení,“ stojí vo vyhlásení rodiny. 

Trpí frontotemporálnou demenciou

Vyhlásenie rodina zverejnila na webe Asociácie pre frontotemporálnu demenciu a podpísaní pod ním sú Willisova žena Emma, bývalá žena a herečka Demi Mooreová a jeho päť detí.

image

Vedci prišli so zásadným objavom. Alzheimerova choroba môže byť infekčná, problém môže byť v našich ústach

AFTD na svojom webe frontotemporálnu demenciu opisuje ako typ demencie, ktorý je najčastejším typom demencie u ľudí mladších ako 60 rokov. „Zatiaľ čo termín demencia je najčastejšie spájaný so stratou pamäti, frontotemporálna demencia je iná: viac pravdepodobnejšie ovplyvní osobnosť postihnutého, správanie, jazyk aj pohyb, práve kvôli častiam mozgu, ktoré postihuje: čelný a spánkový lalok,“ píše sa sa na webe AFTD. 

Ľudia, ktorým je diagnostikovaný tento typ demencie majú podľa asociácie priemernú dobu dožitia sedem až 13 rokov. V Spojených štátoch frontotemporálnou demenciou trpí medzi 50 tisíc a 60 tisíc ľudí a predstavuje asi desať percent všetkých prípadov demencie.

Bruce Willis sa preslávil vo filmoch Smrtonosná pasca, kde hral detektíva Johna McClanea, ďalej v dobrodružnom filme Armageddon, kde stvárnil rolu naftára Harryho S. Stampera a vo filme Pulp Fiction: Historky z podsvetia v roli boxera Butcha Coolidgea. Dvorným českým dablérom Willisa je Alexej Pyško. 

Kariéru ukončil minulý rok

Willis karéru ukončil už minulý rok v marci pre afáziu. Hercova rodina vo štvrtok oznámila, že jeho stav sa od tej doby zhoršil. Afázia je ochorenie, ktoré ovplyvňuje schopnosť hovoriť a porozumieť reči. Vzniká ako následok úrazov hlavy, krvácania do mozgu, nádorov, degeneratívnych či zápalových ochorení alebo intoxikácie. Existuje niekoľko typov afázie, motorická, senzorická, kondukčná a ďalšie. Líšia sa podľa toho, akým spôsobom ochorenie ovplyvňuje reč. 

Ochorením sa zaoberá niekoľko lekárskych odborov, neurológia, foniatria, neuropsychológia a neuropsychiatria. V antickej filozofii skepticizmu, afázia označovala stav mlčania, kedy sa chcel človek zdržať hodnotenia. 

image

Bruce Willis

Henry Nicholls/Reuters

Život známeho herca

Herec sa narodil ako Walter Bruce Willis v nemeckom Idar-Oberstein americkému vojakovi a nemeckej matke. Keď mal dva roky, rodina sa presťahovala do New Jersey. Po rozvode rodičov odišiel ako 16-ročný z domu a živil sa ako barman, robotník, obsluha na benzínovej pumpe, skúšal to tiež ako súkromný detektív. Zlom v jeho živote nastal, keď ho priatelia prehovorili, aby to aspoň skúsil s herectvom.

Jeho herecká kariéra odštartovala v polovici 80. rokov minulého storočia v komediálne poňatom detektívnom seriáli, ktorý niesol názov Mesačný svit. Stvárnil rolu svojrázneho súkromného detektíva Davida Addisona. Počas piatich sérií (seriál sa natáčal medzi rokmu 1985 až 1989) si Willis získal priazeň publika aj kritiky, odniesol si mimo iné aj ceny Emmy alebo Zlatý glóbus. 

Z jeho filmografie sa vymyká len psychiater Malcolm Crowe z mysterióznej drámy Šiesty zmysel. Rola detského psychiatra síce spočiatku vzbudzovala skôr ironické poznámky filmových publicistov na adresu Willisových hereckých schopností, výsledok ale prekonal všetky očakávania. Na prvý pohľad nenápadný thriller sa zaradil medzi hity filmovej sezóny a dodnes sa zaraďuje medzi Willisove komerčne najúspešnejšie snímky.

Willis má veľké množstvo oddaných fanúšikov po celom svete a filmy, v ktorých sa objavil, zarobili dohromady po celom svete cez päť miliárd dolárov. Za svoju kariéru získal jeden Zlatý glóbus a dve ceny Emmy, má svoju hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy. 

V Hollywoode 80. rokov zaujal Bruce Willis tiež svojím pomerne divokým životným štýlom a milostným životom. Z jedného takého romániku sa nakoniec po trojmesačnej známosti vykĺbila svadba s herečkou Demi Mooreovou. 

Ich vzťah vydržal 13 rokov a skončil v roku 2000 rozvodom. Obaja bývalí manželia sa ale aj naďalej stretávajú a spoločne vychovali tri dcéry. V marci 2009 sa Willis znovu oženil, jeho vyvolenou je o 22 rokov mladšia modelka Emma Hemingová, s ktorou má ďalšie dve dcéry.  

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:28