Vietnamec údajne nespal už 60 rokovYouTube/Drew Binsky
StoryEditor

80-ročný Vietnamec pomotal hlavu vedcom. Tvrdí, že už vyše 60 rokov nespal, lekári si to nevedia vysvetliť

Miroslav Kamody27.08.2023., 14:00h

Niekto nevydrží bez spánku ani deň, a niekto očividne aj 60 rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Niet nad ten pocit, keď sa ráno zobudíš vo svojej posteli dobre vyspaný a oddýchnutý. No nie pre každého je to samozrejmosť. Svoje by o tom vedel povedať aj 80-ročný muž z Vietnamu, ktorý tvrdí, že nespal už viac ako 60 rokov, pričom lekári vôbec nevedia prísť na to, prečo je to tak.

Ako píše portál Unilad, kuriózny prípad začína vo Vietname uprostred vojny, ktorá zúrila v rokoch 1955 až 1975. Thai Ngoc mohol počas brutálnej vojny najskôr spať rovnako, ako každý z nás. Ale jedného dňa v roku 1962 jednoducho prestal.

image

Nový trend ničí mladú generáciu. Hnitiu v posteli sa oddávajú čoraz častejšie

Pátranie po Vietnamcovi

Ngoc svoju nezvyčajnú situáciu otvoril v rozhovore s YouTuberom Drewom Binskym, ktorý ho vystopoval vo Vietname, aby sa dozvedel o jeho stave a o tom, ako presne trávi všetky tie hodiny, keď nespí.

„Nech je to akokoľvek, cestoval som dva dni z Arizony do malej dediny v južnom Vietname, aby som ho vystopoval, zostal s ním celú noc hore a zistil, či je skutočne pravda, že nespí,” vysvetlil Binsky. V rozhovore Ngoc povedal Binskymu, že „nemá potuchy“, prečo nemôže spať.

Jeho manželka povedala, že bola najprv „znepokojená“ manželovou neschopnosťou zaspať, no v priebehu rokov sa to stalo „normálnym“, keďže ho nikdy nevidela v hlbokom spánku. Ngoc navštívil nemocnicu, aby sa pokúsil získať nejaké vysvetlenie pre svoju nespavosť, ale nanešťastie pre neho ani lekári nedokázali poskytnúť žiadne ďalšie informácie.

Praje si zaspať

Z času na čas, ak vypije dostatok ryžového vína, Ngoc dokáže vypnúť mozog na tak dlho, aby si doprial jednu alebo dve hodiny spánku. Pravidelne si ľahne, aby si oddýchol, no málokedy sa mu zatvárajú oči. Zvyšok času je proste hore. Zatiaľ čo všetci ostatní dobiehajú odpočinok, Ngoc trávi čas prácou a výrobou ryžového vína.

image

Muž nespal 264 hodín. Odvážny experiment sa odzrkadlil na jeho zdraví, začali sa mu diať zvláštne veci

Povedal, že sa neunaví tak, ako to robí väčšina ostatných ľudí, aj keď dostáva energiu z pitia zeleného čaju a ryžového vína. Je to určite dobrý spôsob, ako zostať produktívny, ale Ngoc pripustil, že by si prial, aby mohol trochu zavrieť oči.

Ngoc, ktorý dostal príležitosť rozprávať sa svetu prostredníctvom Binskyho videa, apeloval na každého, kto by mu mohol pomôcť zaspať. Po stretnutí s Ngocom a uznaní jeho neochoty diskutovať o svojom živote počas vojny vo Vietname Binsky špekuloval, že niečo spoločné s jeho neschopnosťou spať by mohla mať posttraumatická stresová porucha.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 12:17