Jordan Peterson sa teší obľube najmä u pravicovo zmýšľajúcich ľudí, ktorí veria, že sa vie človek z každej krízy dostať sám.Brainee X Canva/
StoryEditor

Je iba mäso a jablkový cider mu vraj spôsobil 25 dňovú nespavosť. Kto je filozof Jordan Peterson?

mor04.12.2022., 12:00h

Autor knihy 12 pravidiel pre život je označovaný za jedného z najvplyvnejších filozofov západného sveta. Režisérka Olivia Wilde ho nazvala pseudointelektuálnym hrdinom incelov, feministky ho zas kritizujú za myzogýniu. Kto vlastne je kontroverzný Peterson?

Lajkuj Brainee.sk na

Jeho vedeckí kolegovia ho vo svojich prácach a článkoch obviňujú zo sexizmu a zastávania sa patriarchátu. V Amerike ho niektoré médiá vyhlásili za kráľa myzogýnnej komunity incelov a na univerzite, kde učí, odmieta svojich študentov a študentky oslovovať zámenami, ktoré preferujú.

image

Jordan Peterson sa teší obľube najmä u pravicovo zmýšľajúcich ľudí, ktorí veria, že sa vie človek z každej krízy dostať sám.

Brainee X Canva/

Jordan Peterson je pôvodom z Kanady, kde pôsobí ako profesor psychológie. Je predstaviteľom jungiánskej cesty hrdinu. Ide o koncepciu, v ktorej obyčajný človek poslúchne volanie po dobrodružstve a vydá sa do sveta bojovať a trpieť, podstupuje tak náročnú cestu sebapoznania a domov sa následne vracia obrodený a silnejší. Sám seba na svojom webe opisuje taktiež ako akéhosi hrdinu "vychovaného a zoceleného v mrazivých pustatinách severnej Alberty.". Peterson silne zastáva princíp tzv. svojpomocnosti, ktorou si získal veľa fanúšikov najmä z radov pravicovo zmýšľajúcich ľudí. Je považovaný za jedného z najvplyvnejších self-help guruov.

Jablková nespavosť

Jordan Peterson vo videu moderátorovi Joeovi Roganovi opisuje, aké katastrofické reakcie vyvolalo v jeho tele pitie jablkového cideru počas diéty, počas ktorej jedol len mäso. Obvinil z toho údajné sulfiny (zlúčeniny síry), ktoré mal nápoj obsahovať. Následne vraj počas celého mesiaca nespal (presne 25 dní) a cítil sa nesvoj a hlboko nespokojný. Neveril ani, že to niekedy skončí. Ak by to bola pravda, Jordan Peterson by bol bezprecedentným rekordérom, čo sa týka výdrže bez spánku. 

Vo videu mu Joe Rogan pochváli aj vzhľad a stav pleti. Vplyv na to má mať tiež údajne len diéta zložená výhradne z jedenia mäsa. Joe Rogan pritom v Amerike patrí ku kontroverzným osobnostiam, mimo iné v minulosti kandidoval aj za prezidenta. V roku 2022 bola voči nemu vedená petícia, ktorú podpisovali najmä odborníci v oblasti medicíny. Žiadali v nej, aby moderátorovi zrušili podcast The Joe Rogan Experience (Skúsenosť Joeho Rogana, pozn. red.), v ktorom šíril dezinformácie ohľadne covidu, jeho liečby aj prejavov.

image

Petersona si adoptovali najmä mladí nahnevaní muži z mizogýnnej komunity incelov.

Youtube/greyson Warnerbuilt/

Aj kráľ incelov občas plače

Túto prezývku si vyslúžil za mnohé svoje výroky, no a keď sa postavil proti návrhu kanadského zákona C-19, bola kritika voči nemu ešte hlasnejšia. Petersonovi sa nepáčilo, že zákon pridal rodovú identitu a nesprávne používanie zámen medzi do kategórie diskriminácie. V skratke, filozofovi sa nepáčilo, že má zo zákona povinnosť oslovovať trans ľudí zámenami, ktoré preferujú (a ktoré sa hovoria hneď na začiatku prípadnej konverzácie). Podľa neho to je naopak diskriminácia zo strany štátu voči ľuďom, od ktorých si vynucuje určité formy správania, čo môže mať vážne dôsledky na slobodu prejavu. 

V tomto videu filozof popiera, že by patriarchálna spoločnosť vôbec existovala - nemyslí si, že by spoločnosť riadili muži. Tvárou v tvár faktu, že väčšinu svetového bohatstva je v rukách úzkej skupiny mužov, Peterson argumentuje poznámkou, že sa jedná skôr o výnimku pár nadmieru úspešných mužov. Tí však disponujú takmer polovicou svetového kapitálu. Peterson dodáva, že nepríjemné veci sa dejú na oboch stranách táboru, aj mužom, aj ženám, takže podľa neho jedno pohlavie nemôže ovládať druhé pohlavie. Takáto poznámka je však skôr výsmechom oproti skutočnosti, že vo väčšine prípadov sú muži tí, s ktorými ženy zápolia v osobnom alebo pracovnom živote, buď ako s agresormi, alebo ako so sexuálnymi predátormi.

Ale späť k Petersonovej prezývke. Keď sa zúčastnil interview pre Piers Morgan Uncersored a spýtali sa ho tam na Oliviu Wilde, ktorá mu vymyslela prezývku, začal plakať. Wilde je herečkou a filmovou režisérkou, prezývku prvýkrát použila v rozhovore pre portál Interview Magazín. V ňom sa rozrozprávala o svojej postave darebáka Chrisa Pinea vo filme Frank je založená na podklade Jordana Petersona. Režisérka sa k jeho osobe vyjadrila priamo a bez servítky, filozofa označila za „pseudointelektuálneho hrdinu komunity incelov“.

Keď Peterson doplakal, začal sa mladích, single mužov bez životného cieľa zastávať. Nepáči sa mu, že sústavne dostávajú urážky - sám seba sa spýtal, kým vlastne sú. „Títo muži len nevedia, ako sa pre ženy zatraktívniť, tie sú totiž veľmi vyberavé a zdá sa, že pre nich až príliš dobré. Ženy buďte vyberavé. To je váš dar, preboha. Vyžadujte od svojich mužov vysoké štandardy. To je dosť fér. Ale všetci títo muži, ktorí sú odcudzení, sú potom takí osamelí a nevedia, čo majú robiť, a všetci na nich len smerujú svoj hnev.“. Ženy však už dlhodobo hovoria o tom, že randiť s mužmi a mať s nimi sex, nie je ich ultimátnym životným cieľom - a práve preto ich komunita incelov zavrhuje a stráni sa ich. 

Cesta hrdinu

Život tohto filozofa sa nečakane zvrtol po tom, čo jeho život dostal dve veľké rany: manželka ochorela na rakovinu a on sám sa stal závislým od liekov. Petersona následne ruskí medicínski pracovníci uviedli do 8 dní trvajúcej umelej kómy. O identite týchto zdravotníckych pracovníkov sa nevie nič. O tejto ceste vieme vďaka príbehom jeho dcéry, food blogerky Michaily. Vo svojom videu tvrdila, že spolu s otcom podnikli cestu do Ruska s cieľom nájdenia neertodoxnej liečby, ktorá by mu pomohla od fyzickej závislosti od klonazepamu (na Slovensku ho obsahuje liek Rivotril).

Závislým na klonazepame sa stával v roku 2017 po tom, čo mu jeho psychiater predpísal liek s obsahom tohto liečiva. Dôvodom boli úzkosti, ktoré dostával z autoimunitnej reakcie na jedlo. Lekár mu dávku zvýšil po tom, čo sa Petersonov psychický stav zhoršil následkom ochorenia jeho manželky, ktorej diagnostikovali rakovinu obličiek v roku 2019. Závislosť na liekoch si neuvedomil, kým sa ich nepokúsil prestať brať. Prvýkrát podstúpil odvykaciu liečbu v roku 2019 v New Yorku. 

Jeho dcéra vo videu otca obhajovala tvrdením, že nebol závislý psychicky, ale len jeho telo pociťovalo fyzickú závislosť od liečiva a teda že netrpel závislosťou ako takou. WHO závislosť definuje ako „duševný, prípadne aj telesný stav, ktorý je charakterizovaný prítomnosťou naliehavej túžby, alebo nepremožiteľnej potreby opakovane a periodicky privádzať do svojho tela príslušnú látku.“. Závislým na látke sa dá byť teda aj bez toho, aby ste mali vybudovanú drogovú závislosť.

Môže za to západná medicína

Peterson aj s rodinou následne hľadal miesto, kde by ho vedeli vyliečiť metódami, ktoré považovali za najefektívnejšie. Jeho stav sa rapídne zhoršoval - nevedel byť ani na liekoch, ani bez bich. Prijatia sa nakoniec dočkali v Rusku, kde ako uvdiedla Michaila vo videu „lekári nie sú ovplyvnení farmaceutickými spoločnosťami“. O tom, aké zákroky tam self-help guru podnikol sa len špekuluje. Vedú sa dohody, že Peterson ochorel na ťažký zápal pľúc a zostal na umelej ventilácií (pacienti sú na ťažkých sedatívach). Alebo mal Peterson po náhlom vysadení liekov tak silné abstinenčné príznaky, až ho nasilu uviedli do tohto stavu nevedomia. 

Michaila za stav svojho otca vinila nastavenie medicínskej starostlivosti v západných krajinách - najmä za to, že otcovi predpísali liečivo zo skupiny benzodiazepínov. Naopak vyzdvihovala ruských lekárov za to, že mali odvahu pristúpiť k metódam, ku ktorým sa medicínski pracovníci západu neodvážali priblížiť. Pričom stále nevieme, o čo presne išlo. Michailu by sme však nemali považovať za relevantný zdroj, čo sa týka komentovania medicínskych postupov. Sama nemá za sebou žiadne kurzy ani školy. Len ponúka individuálne poradenstvo (75 dolárov za pol hodinu) pre ľudí, ktorí chcú prestať jesť takmer všetko - okrem mäsa, informuje The Atlantic.

image

Peterson dáva mladým mužom bez zmyslu života návod ako ho znova pevne uchopiť do svojich rúk - aj preto je najčítanejším self-help guruom.

Youtube/greyson Warnerbuilt/

Hlavne, aby fanúšikovia nevideli...

„Dospeli sme k záveru, že by sme čím skôr dali verejnosti vedieť, ako na tom otec je, skôr než nejaký bulvár zistí a zverejní že Jordan Peterson, self-help guru, užíva pervitín alebo niečo podobné,“ povedala Michaila vo videu po tom, čo sa Peterson prihlásil na odvykaciu kúru v USA. Petersonova rodina si musela uvedomovať, že fakt, že predstaviteľ 12 pravidiel pre život, je závislí na klonazepame neprispeje k lepším obratom kníh. 

Petersonova odvykacia kúra predsa len medzi fanúšikmi vyvolala debaty. Tí na diskusných fórach preberali fakt, že Peterson s užívaním benzodiazepínov porušil vlastné pravidlá, ktoré im predkladal ako piliere šťastného a sebavedomého života. Užívaním anxiolytík tak Peterson unikal od problémov a krutej reality života, čo mnohí z jeho privŕžencov brali ako zradu (diskusné vlákno na túto tému nájdeš na Reddite). Petersonoví fanúšikovia očakávali cestu hrdinu, postavenie sa nepriazni osudu aj napriek tomu, že nepriateľ niekoľkonásobne prevyšuje hrdinu, ktorý mu čelí. Imidž Jordana Petersona tak značne utrpel.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 10:02