Randy Gardner nespal 11 dní.Twitter/seriousstrange
StoryEditor

Muž nespal 264 hodín. Odvážny experiment sa odzrkadlil na jeho zdraví, začali sa mu diať zvláštne veci

pc06.06.2023., 14:00h

Spočiatku sa zdalo, že experiment mu nespôsobil žiadne problémy, no neskôr priznal, že desaťročia trpel.

Lajkuj Brainee.sk na

Kamaráti chceli zistiť, čo sa deje s naším mozgom, keď nespíme. Práve preto prišli s myšlienkou experimentu, ktorého následky však trvali desaťročia. Ich cieľom bolo prekonať svetový rekord v bdelosti. Jeho držiteľom bol dovtedy DJ z Honolulu, píše portál Unilad

Rodičia sa o neho báli 

17-ročný Randy Gardner a Bruce McAllister sa v roku 1964 rozhodli skúmať vplyv nedostatku spánku na kognitívne schopnosti. Nebolo to však ani zďaleka také jednoduché, ako si mysleli. 

Hodili si mincou a „šťastie“ sa usmialo na Randyho. Jeho kamarát však nocoval s ním, aby ho mohol sledovať. Po troch nociach bez spánku sa však zobudil opretý o stenu, kde písal poznámky. 

Rodičia Randyho sa obávali, či mu deficit spánku nemôže nejakým spôsobom uškodiť. V tom čase ešte neboli vedecky zodpovedané viaceré otázky.

image

Máš nedostatok spánku? Dávaj si pozor, môže to priniesť správanie, ktoré všetci okolo nenávidia

Prekonal rekord, desaťročia trpel nespavosťou 

Experiment napriek sebavedomému štartu priniesol nečakané výsledky. Po troch dňoch bez spánku mal Randy údajne problémy s koncentráciou, krátkodobú stratu pamäti, paranoju aj halucinácie. Fyzicky bol však na tom veľmi dobre. „Ak by zavrel oči, okamžite by zaspal,“ skonštatoval výskumník. 

Celkovo sa mu podarilo nespať 11 dní, teda 264 hodín, čím prekonal svetový rekord. Následne ho previezli do nemocnice, kde sa prebral po 14 hodinách spánku.

Spočiatku sa zdalo, že experiment mu nespôsobil žiadne problémy, no neskôr priznal, že desaťročia trpel nespavosťou. Všetko ho totiž dokázalo rozrušiť. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 11:51