Hnitie v posteli sa stalo najnovším trendomUnsplash/Kinga Howard
StoryEditor

Nový trend ničí mladú generáciu. Hnitiu v posteli sa oddávajú čoraz častejšie

Miroslav Kamody09.06.2023., 13:00h

Ignorujú svet naokolo a je im jedno, čo sa deje mimo priestoru ich postele. Mladí ľudia prepadli trendu hnitia v posteli.

Lajkuj Brainee.sk na

Sociálnymi sieťami sa začína vo veľkom šíriť nový trend, ktorému možno už nejaký čas holduješ aj ty sám, len si si to doteraz neuvedomoval. Dostal názov „hnitie v posteli“ (Bed rotting), ktorý na platforme TikTok naberá na veľkej popularite.

Ako informuje portál LadBible, pod týmto slovým spojením si môžeš predstaviť všeličo - neustlanú posteľ či celé týždne neprané obliečky. Jeho význam je však o niečo špecifickejší.

image

Keď som mal štyri roky, zomrel som vo výťahu pred očami matky. Na TikToku sa šíri desivý trend, ktorý ti nedovolí zaspať

Ignorovať svet naokolo

Zjednodušene povedané, hnitie v posteli predstavuje celodenné vylihovanie v posteli s tým, že človek sa absolútne nestará o to, čo sa deje vonku vo svete. Leží schúlený pod perinou a tvári sa, že svet okolo neho neexistuje. 

Keď sa zamyslíš nad všetkými hroznými vecami, ktoré sa práve teraz dejú vo svete, ako sú napríklad rastúce životné náklady, nie je prekvapujúce, že hnitie v posteli sa stalo názvom pre túto špecifickú činnosť.

Okrem toho ide o pokračovanie frustrujúcich trendov, ktoré aktuálne ovládajú mladú generáciu ľudí. Nie je to tak dávno, čo rezonoval quiet quitting, kedy ľudia robia v práci absolútne minimum, ktoré je potrebné urobiť, aby o zamestnanie neprišli.

image

Hnitie v posteli sa stalo najnovším trendom

Unsplash/DANNY G

Zamysli sa nad tým, prečo to robíš

Samozrejme, nie je absolútne nič zlé na tom, že si čas od času urobíš lenivý deň, no oddávať sa hnitiu v posteli by mohlo byť znakom niečoho hlbšieho. Docentka psychiatrie na Washingtonskej univerzite Jessi Goldová sa rozhodla pozrieť na tento trend a položila si otázku „prečo“ mu ľudia prepadajú.

„Práve som sa naučila toto slovné spojenie, hnitie v posteli, a očividne je to, akoby ste boli tak unavení a tak vystresovaní, že jednoducho neopustíte posteľ, a to je to, čo robíte, aby ste sa s tým vyrovnali,“ hovorí.

„Myslím si, že to robí veľa z nás. Hovoríme, že sme unavení, pretože stres nás unavuje, úzkosť nás unavuje, nespavosť kvôli obom nás unavuje. Ale keď potrebujeme spánok, musíme sa sami seba opýtať, čo spánok obnovuje a či mu vyhýbame,“ pokračuje.

image

Na duševné choroby sme sa celý čas pozerali zle. Podľa nového výskumu má na ne silný vplyv aj táto jedna vec

„Spíš preto, že sa ti nechce byť hore, kvôli stresu a úzkosti alebo kvôli veciam, ktoré musíš robiť, alebo spíš, pretože to skutočne potrebuješ? Nemusíš vždy bojovať s nutkaním spať, ale spýtaj sa sám seba prečo,“ dodáva na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 01:24