Henrietty LacksWikipedia
StoryEditor

Bunky Henrietty Lacks zmenili svet. Objavy získali tri Nobelove ceny, jej rodina živorila a pochovala ju v neoznačenom hrobe

Miroslav Kamody05.08.2023., 09:00h

Jedinečné bunky jednej ženy náhodou zmenili svet. Jej príbeh však ukrýva aj temnú stránku.

Lajkuj Brainee.sk na

Nesmrteľné bunky Henriety Lacksovej sú jedným z najdôležitejších a najplodnejších nástrojov v medicíne, ktorý sa používa pri vývoji vakcíny proti detskej obrne, klonovaní a mapovaní génov. Boli však zhromaždené bez povolenia a jej rodina nikdy nemala z ich použitia úžitok, píše portál ScienceAlert.

Tento týždeň sa Lacksovej rodina konečne dohodla s firmou Thermo Fisher Scientific so sídlom v Massachusetts ohľadom ich komerčného využitia buniek – nazývaných HeLa bunky podľa prvých písmen Lacksovej mena. Prečo je však prípad taký dôležitý? Pre tých, ktorí to nevedia, tu je tragický príbeh skrývajúci sa za jej neuveriteľným dedičstvom.

image

Prelom v medicíne? Vedcom sa podarilo pretvoriť určité baktérie tak, aby napádali a ničili rakovinové bunky

Bunky odobrali bez jej vedomia

Henrietta Lacksová bola matkou piatich detí, ktorá zomrela na rakovinu krčka maternice 4. októbra 1951, keď mala iba 31 rokov. Kým sa Lacksová, afroamerická pestovateľka tabaku, liečila v nemocnici Johna Hopkinsa, bez jej súhlasu alebo vedomia jej odobrali dve vzorky krčka maternice – zdravú časť a rakovinovú časť.

Tieto bunky boli odovzdané doktorovi Georgeovi Ottovi Geyovi, ktorý zistil, že dokážu urobiť niečo, čo sa v ľudských bunkách ešte nikdy nevidelo – udržať sa nažive a neustále rásť. Predtým kultivované bunky prežili v laboratóriu len niekoľko dní. Gey dokázal izolovať jednu špecifickú bunku a spustiť vôbec prvú nesmrteľnú bunkovú líniu, ktorú nazval HeLa.

image

Bunky HeLa

Wikipedia/Doc. RNDr. Josef Reischig, CSc.

Odvtedy boli tieto bunky vystavené toxínom, vírusom a žiareniu, poslané do vesmíru a replikované nespočetnekrát. Podieľali sa na tisíckach medicínskych objavov a pomohli vyvinúť vakcínu proti detskej obrne, klonovanie a mapovanie génov.

Desiatky ton buniek

V roku 2014 vedci vypestovali približne 20 ton buniek HeLa a v ich súvislosti vzniklo 11-tisíc patentov, ktoré zahŕňali tieto bunky. Jeden výskumník odhadol, že ak by si položil všetky existujúce bunky HeLa za seba, obehli by planétu najmenej trikrát.

image

Ani mamut, ani slon. Prečo sa vede nikdy nepodarí vzkriesiť vyhynuté druhy? DNA na to totiž nestačí

V roku 2010 sa skúmavka s HeLa bunkami HeLa predávala za približne 260 dolárov. Ale nanešťastie Henriettina rodina nebola nikdy odškodnená za jej dar a väčšina z nich si nemohla dovoliť zdravotné poistenie.

Novinárka Rebecca Sklootová napísala na túto tému v roku 2010 bestseller The Immortal Life of Henrietta Lacks. Po jej prečítaní jej daroval Dr Roland Pattillo z Morehouse School of Medicine v USA náhrobný kameň. A prečo? Desaťročia bol totiž jej hrob neoznačený.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 15:02