Vedcom sa podarilo modifikovať baktérie tak, aby napádali rakovinové bunky.Unsplash/cdc/
StoryEditor

Prelom v medicíne? Vedcom sa podarilo pretvoriť určité baktérie tak, aby napádali a ničili rakovinové bunky

mor23.06.2023., 09:00h

Geneticky upravené kmene E. coli zabíjali rôzne typy rakoviny u myší.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci v Číne dúfajú, že premenia baktériu Escherichia coli na spojenca v boji proti rakovine. V novej štúdii opisujú ich vytvorenie geneticky upravených kmeňov E. coli, ktoré dokážu zabíjať rôzne typy nádorov u myší. Bude potrebných viac štúdií, ale autori veria, že bakteriálna terapia rakoviny sa môže stať realitou, píše sa  v magazíne Gizmodo.

image

Je rovnako sľubný ako kontroverzný. Údaje ukazujú, že nový liek na Alzheimerovu chorobu skutočne funguje

Myšlienka baktérií bojujúcich proti rakovine je tu už desaťročia. O niektorých baktériách je známe, že prirodzene veľmi dobre infikujú alebo zabíjajú rakovinové bunky. Ich malá veľkosť a ďalšie vlastnosti by z nich tiež mohli urobiť efektívny nástroj pre množstvo zákrokov.

Zároveň sa vyskytli prekážky vo vývoji bakteriálnej liečby rakoviny, najmä pokiaľ ide o to, aby bola dostatočne bezpečná pre pacientov. Vedci z Lekárskej fakulty Univerzity v Shenzhene však tvrdia, že možno prišli na to, ako vyriešiť niektoré z týchto problémov.

Ich nová štúdia publikovaná v Cell Reports Medicine opisuje vývoj dvoch kmeňov E. coli geneticky upravených na boj proti rakovine. Jeden kmeň, nazývaný mp105, je navrhnutý tak, aby sa zameral na rôzne typy rakoviny a môže sa podávať intravenózne. Baktérie tohto kmeňa prežijú len veľmi krátky čas, maximálne hodiny, čo by malo obmedziť ich potenciál poškodenia nerakovinových buniek.

image

Hlavným rizikovým faktorom vzniku rakoviny hrdla je orálne uspokojovanie. Predbehlo dokonca aj fajčenie

Druhý kmeň, nazývaný m6001, je navrhnutý tak, aby žil dlhšie a vyhľadával nádory snímaním glukózy. V ideálnom prípade to znamená, že môže byť dodaný priamo do miesta nádoru bez bezpečnostných problémov.

V laboratórnych experimentoch aj experimentoch na myšiach sa ukázalo, že mp105 a m6001 fungujú podľa očakávania. Zistilo sa, že Mp105 má priame a nepriame účinky na rakovinu myší. Zabil rakovinové bunky, ale tiež vyčerpal makrofágy spojené s nádormi – skupinu imunitných buniek nájdených v nádoroch, o ktorých sa predpokladá, že pomáhajú ich prežitiu. Je možné, že sa tak posilní prirodzená imunitná odpoveď tela na rakovinu.

M6001 mal ešte silnejšiu protirakovinovú aktivitu voči nádorom, proti ktorým bol nasadený. Ale najlepšie výsledky sa dosiahli, keď sa mp105 a m6001 použili spolu. Pri použití žiadneho z týchto kmeňov neboli zistené závažnejšie krátkodobé zdravotné riziká.

image

Dočká sa svet vakcíny proti rakovine? Začnú klinické testy, vyzerá to sľubne

Samozrejme, toto je len jedna štúdia zahŕňajúca myši. Je potrebné vykonať oveľa viac výskumov, aby sa potvrdili tu uvedené výsledky a aby sa otestovala dlhodobá bezpečnosť predtým, ako prídu do úvahy aj testy na ľuďoch. Stále môžu existovať spôsoby, ako zlepšiť účinnosť týchto baktérií.

A ak ich výskum bude naďalej sľubný, tím verí, že ich baktérie by boli schopný pokryť rôzne druhy rakoviny. „Dve protirakovinové baktérie a ich kombinácia sú použiteľné v rôznych scenároch, čím sa bakteriálna terapia rakoviny stáva realizovateľným riešením,“ napísali autori štúdie.

Toto je len najnovší výskum na skúmanie použitia mikróbov v boji proti rakovine. Vedci už uskutočňujú klinické skúšky vírusov navrhnutých tak, aby sa zamerali na rakovinu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 15:52