Mikroplasty sú už všadeUnsplash/fly:d
StoryEditor

Už nikdy nedávaj plastové nádoby do mikrovlnnej rúry. Nová štúdia odhalila, že si takto do tela púšťaš toxické látky

Miroslav Kamody03.08.2023., 13:00h

Ak si ešte stále zvykneš zohriať jedlo v plastovej miske, po prečítaní tohto článku to už zrejme nikdy neurobíš.

Lajkuj Brainee.sk na

Mnohí z nás používajú rôzne plastové misky či tácky, a to aj na zohrievanie chutných jedál v mikrovlnnej rúre. Zabúdame však na desivú toxickú stránku, ktorá môže mať vážny vplyv na našej zdravie, informuje portál Futurism.

Nový výskum totiž zistil, že plastové nádoby na jedlo v mikrovlnnej rúre vyvrhujú toxické mikroplasty – a chlapa, ktorý to študuje, to skutočne vydesilo. Výskumník Kazi Albab Hussain v rozhovore pre Wired o novej štúdii z University of Nebraska povedal, že narodenie dieťaťa ho inšpirovalo, aby zistil, čo sa deje s nádobami, v ktorých ohrieva jedlo.

image

Po celom svete pršia chemikálie. Znečistenie na Zemi sa dostalo do bodu, z ktorého už niet návratu

Desivé zistenie

Výsledky, z ktorých sa nakoniec stal článok v časopise Environmental Science & Technology, sú ešte šokujúcejšie, než by si zrejme čakal. „V tom čase som kupoval veľa detskej výživy a videl som, že dokonca aj v detskej výžive je veľa plastov.”

Keď išiel študovať nádoby za rôznych podmienok, Hussain povedal, že bol „vydesený, keď videl množstvo mikroplastov pod mikroskopom“ – a že neuveriteľných 75 percent kultivovaných obličkových buniek zomrelo po tom, čo bola nádoba na detskú výživu 48 hodín vystavená časticiam z mikrovlnného žiarenia.

image

Mikroplasty sú už všade

Unsplash/Thobias Löfqvist

Mikroplasty sa do povedomia verejnosti dostali v minulých rokoch, keď štúdia za štúdiou zisťovali, že sú doslova všade - v oceáne, v pôde aj v našom tele. Objav, že plastové nádoby v mikrovlnnej rúre skutočne uvoľňujú mikroplasty a ich zložky, známe ako nanoplasty a toxické chemikálie nazývané výluhy, je mimoriadne znepokojujúce.

Toxické nanoplasty

Uvoľňovanie nanoplastov, ktoré sú menšie ako mikroplasty, je najhorším zistením. Problém je, že naše obličky sú schopné odfiltrovať väčšie častice, no boj s nanoplastami prehrávajú. Inak povedané, tieto nanočastice sa môžu dostať cez naše bunkové membrány. Ako dodáva John Boland, profesor chémie na Trinity College v Dubline, „dostanú sa na miesta, kam by nemali“.

image

Začni už konečne žiť udržateľnejšie. Máme pre teba päť najjednoduchších tipov, ktoré môžeš začať robiť okamžite

„Mikroplasty sú ako plastická hmota: dostanú sa dovnútra a sú vylúčené,“ povedal írsky profesor, ktorý sa na štúdii nezúčastnil. „​Ale je dosť pravdepodobné, že nanoplasty môžu byť veľmi toxické.“

Riešenia sú

Jedným z potenciálnych riešení by podľa autorov štúdie mohla byť výroba plastov z rôznych polymérov, ale to by si vyžadovalo finančný záväzok na výskum a vývoj nových zlúčenín, ktoré sa vzhľadom na to, ako priemyselné odvetvia riešia iné environmentálne a zdravotné problémy, nezdá byť pravdepodobné.

image

Mikrovlnná rúra

Unsplash/Stepan Kulyk

Napriek tomu výskumník, ktorého nové otcovstvo inšpirovalo štúdiu, zostáva optimistický. „Dúfam, že príde deň,“ povedal Hussain v tlačovej správe, „keď tieto produkty budú zobrazovať štítky s nápisom ‘bez mikroplastov‘ alebo ‘bez nanoplastov‘.“ Dovtedy si však dávaj pozor na to, aby si do svojej mikrovlnky nedával žiadne plastové misky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 06:03