New York sa potápa.Unsplash/mike-c-valdivia/
StoryEditor

New York sa potápa. Obrovské mrakodrapy ho tlačia ku dnu

Michal Čiernik21.05.2023., 10:00h

Nová štúdia, ktorá porovnávala geologické modely pod mestom so satelitnými snímkami zistila, že sa Veľké jablko pomaly potápa.

Lajkuj Brainee.sk na

Štúdia zistila, že New York sa potápa rýchlosťou 1 až 2 milimetre za rok pod váhou jeho vysokých budov. Niekoľko milimetrov nemusí znieť ako veľa, ale niektoré časti mesta klesajú oveľa rýchlejšie.

Deformácia by mohla znamenať problémy pre nízko položené mesto, ktoré je domovom viac ako 8 miliónov ľudí. „Cieľom tohto výskumu je zvýšiť povedomie o tom, že každá ďalšia výšková budova postavená na pobreží, pri rieke alebo jazere môže prispieť k budúcemu riziku povodní,“ píše geológ Tom Parsons z United States Geological Survey.

Extrémna váha mrakodrapov 

V novej štúdii publikovanej v Earth‘s Future, Parsons a kolegovia vypočítali kumulatívnu hmotnosť všetkých budov v New Yorku, ktorá bola 764 miliárd kilogramov. Potom rozdelili mesto do siete štvorcov s rozmermi 100 x 100 metrov a premenili hmotnosť budov na tlak smerom nadol zohľadnením gravitačnej sily.

image

V novej štúdii publikovanej v Earth‘s Future, Parsons a kolegovia vypočítali kumulatívnu hmotnosť všetkých budov v New Yorku, ktorá bola 764 miliárd kilogramov.

Pexels/gabriel-hohol/

Ich odhady zahŕňajú iba hmotnosť budov, nie cesty, chodníky, mosty, železnice a iné spevnené oblasti mesta New York. Tieto nové výpočty spresňujú minulé pozorovania tým, že zohľadňujú komplexnú povrchovú geológiu pod New Yorkom, ktorá pozostáva z nánosov piesku, bahna a ílových jazier a výbežkov skalného podložia.

image

GALÉRIA V Dubaji rastú nové ekologické ostrovy. Krajina tvrdí, že takto bude vyzerať život budúcnosti

Porovnaním týchto modelov so satelitnými údajmi merajúcimi výšku zemského povrchu tím zmapoval svoje odhady poklesu po celom meste. Výskumníci varujú, že zvýšená urbanizácia a čerpanie podzemnej vody, by mohlo len prispieť k problémom s poklesom v meste, ktoré leží z väčšej časti na ostrovoch Manhattan, Staten Island a Long Island. 

Nie je to len problém New Yorku

New York rozhodne nie je vo svojom poklese sám. Štvrtina hlavného mesta Indonézie, Jakarta, by mohla byť pod vodou do roku 2050, pričom časti mesta by sa v dôsledku ťažby podzemnej vody potápali ročne takmer o jedenásť centimetrov.

V roku 2020 vedci odhadli, že všetky veci, ktoré kedy ľudia vyrobili, už prevážili hmotnosť celej fauny a flóry na Zemi. Budovy a cesty vážia viac ako všetky stromy a kríky dohromady a plasty zdvojnásobujú hmotnosť všetkých zvierat.

image

Až 15 miliónov ľudí je v ohrození. Keď sa roztopia ľadovce, problém budú mať najmä tieto krajiny

Štúdia z roku 2022 zase na 99 pobrežných mestách po celom svete zistila, že pokles môže v skutočnosti predstavovať väčší, problém v porovnaní so stúpajúcou hladinou morí. Vo väčšine skúmaných miest totiž pôda klesá rýchlejšie, ako stúpa hladina morí, čo znamená, že obyvatelia budú ohrození záplavami skôr, ako predpokladali klimatické modely.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 11:09