Alergie budú v budúcnosti dlhšie a intenzívnejšieUnsplash/Brittany Colette
StoryEditor

Alergici sa musia pripraviť na hotové peklo. Klimatické zmeny totiž výrazne predlžujú peľovú sezónu

Miroslav Kamody23.04.2023., 08:00h

Situácia je čoraz horšia. A predpovede do budúcna alergikov rozhodne nepotešia.

Lajkuj Brainee.sk na

S alergiami bojujú mnohí z nás a kto ju má vie, že to nie je žiadna prechádzka ružovou záhradou. Doslova. Ich intenzita sa v priebehu roka mení, no ako ukazuje nový výskum, v tomto smere nás nečaká nás žiadna svetlá budúcnosť, informuje portál The Conversation.

Odborníci totiž zistili, že peľová sezóna bude v dôsledku zmeny klímy oveľa dlhšia a intenzívnejšia. Naša najnovšia štúdia zistila, že USA budú v tomto storočí čeliť až 200 % nárastu celkového peľu, ak svet bude naďalej vo vysokej miere produkovať emisie oxidu uhličitého z vozidiel, elektrární a iných zdrojov,” informovali vedci.

image

Pomerne zdravému mužovi sa prejavila alergia na orgazmus. Má prejavy choroby, ktorú sme mali už všetci

Celosvetový problém

A nie, rozhodne to nie je problém len v Spojených štátoch. Podobný výskum sa totiž robil aj v Európe, kde sa zistilo, že „alergia na peľ ambrózie sa stane bežným zdravotným problémom v celej Európe a rozšíri sa aj do oblastí, ktoré v súčasnosti nie sú vhodné pre peľ ambrózie.”

Podľa predpokladov sa peľová sezóna vo všeobecnosti začne na jar až o 40 dní skôr a podľa tohto scenára bude trvať až o 19 dní dlhšie ako dnes. A keďže peľ vylučujú všetky semenné rastliny, týka sa to mnohých druhov od tráv až po stromy.

Čo je vlastne peľ?

Aby sme si to vysvetlili - peľ čoby prachové zrná produkované trávami a rastlinami obsahuje samčí genetický materiál na rozmnožovanie rastlín. A jeho množstvo závisí od toho, ako rastlina rastie.

image

Alergie budú v budúcnosti dlhšie a intenzívnejšie

Unsplash/Diana Polekhina

„Rastúce globálne teploty podporia rast rastlín v mnohých oblastiach a to zase ovplyvní produkciu peľu. Ale teplota je len časť rovnice. Zistili sme, že väčším motorom budúceho nárastu peľu budú rastúce emisie oxidu uhličitého,” vysvetľujú vedci.

Vyššia teplota tak predĺži vegetačné obdobie a poskytne rastlinám viac času na uvoľňovanie peľu a reprodukciu. Oxid uhličitý medzitým podporuje fotosyntézu, takže rastliny môžu rásť a produkovať viac peľu. A vedci zistili, že hladiny oxidu uhličitého môžu mať v budúcnosti oveľa väčší vplyv na zvýšenie peľu ako na teplotu.

Peľové spravodajstvo

Opeľovanie zvyčajne začína listnatými listnatými stromami koncom zimy a na jar. Jelša, breza a dub sú tri najlepšie listnaté stromy spôsobujúce alergie. Potom v lete vychádzajú trávy a koncom leta ambrózia. Pokiaľ ťa zaujíma presný prehľad peľovej sezóny na Slovensku podľa konkrétnych druhov rastlín, nájdeš ho na webe Peľového spravodajstva.

image

Je alergická na vodu, vlastný pot aj slzy. Žena zažíva ukrutné muky

Pokiaľ však ide o dlhodobé peľové predpovede, stále existuje niekoľko neznámych. Vedci napríklad úplne nechápu, prečo rastliny produkujú v niektorých rokoch viac peľu ako v iných. Nateraz totiž neexistuje dobrý spôsob, ako to zahrnúť do modelov.

Deje sa to teraz

Vplyv klímy na alergie pritom nie je len odhadom do budúcna, všetko sa deje už teraz. Štúdia z roku 2021 zistila, že celková peľová sezóna bola v Severnej Amerike už o 20 dní dlhšia ako v roku 1990 a že koncentrácie peľu vzrástli o 21 %.

Zvýšenie hladín peľu v budúcnosti bude mať oveľa širší vplyv. Sezónne alergie postihujú približne 30 % populácie a majú ekonomické dôsledky, od zdravotných nákladov až po vymeškané pracovné dni.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:04