Upratovač zničil niekoľkoročný výskumUnsplash/Verne Ho
StoryEditor

Upratovač zničil dlhoročný prelomový výskum. Vypol chladničku so vzorkami, pretože mu vadilo jej pípanie

Miroslav Kamody28.06.2023., 15:30h

Možno máš zlý deň v práci, no tohto muža neprekonáš.

Lajkuj Brainee.sk na

Každý z nás má občas v práci zlý deň, kedy nestíha, nemá na nič čas a keď sa ešte okolo neho deje niečo neočakávané, stráca nervy. Ako však informuje portál BBC, tohto muža prekoná len málokto.

Ako sa ukázalo, upratovačovi v Rensselaer Polytechnic Institute v meste Troy v štáte New York sa podarilo zničil desaťročia potenciálne prelomového výskumu. A dôvod? Kvôli otravnému zvuku alarmu v laboratóriu vypol mrazničku s dôležitými vzorkami.

image

Európsky supervulkán sa po 500 rokoch preberá k životu. Erupcia ohrozí milióny ľudí a na Zemi nastane globálna zima

Zničil prelomový výskum

Nasledovala žaloba, ktorá celú kauzu okrem súdi poslala aj do internetových vôd. Spoločnosť Daigle Cleaning Systems Inc., ktorá ho zamestnávala, podľa právnikov zamestnanca dostatočne nevyškolila. Tá mala so školou zmluvu na upratovanie v hodnote 1,4 milióny dolárov.

Čo sa týka samotného výskumu, zameraný bol na fotosyntézu a pod vedením profesorky K. V. Lakshmi mal podľa právnikov potenciál byť „prelomový“ pri ďalšom vývoji solárnych panelov. Väčšina vzoriek, ktoré mali byť uchovávané pri teplote mínus 80 stupňov Celzia, sa však nenávratne zničili.

image

Upratovač zničil niekoľkoročný výskum

Unsplash/Jon Tyson

Ignoroval upozornenie

V žalobe sa uvádza, že takto sa zničili viac ako 20 rokov výskumu. Hodnota škody je preto podľa právnikov vysoká až jeden milión dolárov. Aby toho nebolo málo, na dverách mrazničky mal byť umiestnený oznam, kde bolo vysvetlené, že alarm pípa, pretože zariadenie treba opraviť.

„Prosím, nehýbte ňou ani ju neodpájajte. V tejto časti nie je potrebné upratovanie,“ bolo napísané pod upozornením spolu s návodom, ako zvuk alarmu stlmiť. Upratovač však vypol istič, kvôli čomu pochoval celý výskum.

image

Niektoré deti sa rodia s chvostom, nie však z dôvodu, ktorý ti napadne ako prvý. Skrýva sa za tým omnoho temnejšie vysvetlenie

Upratovač si podľa správy pracovníkov bezpečnosti v inštitúte myslel, že istič zapína, i keď ho v skutočnosti vypol, uviedol New York Post. Právnik Michael Ginsberg povedal, že zamestnanec počul nepríjemný alarm a podľa právnikov, ktorí ho vypočúvali,  „nevyzeral, že by veril tomu, že urobil niečo zlé, a len sa snažil pomôcť“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 00:56