Everest je cieľom a zároveň cintorínom pre mnohých ambicióznych horolezcov.Unsplash/Tom Cleary
StoryEditor

Hora posiata mŕtvolami. Čo sa deje s tvojím telom tesne predtým, než umrieš na Mount Evereste?

mor30.04.2023., 13:30h

Už viac ako tristo ľudí zomrelo pri pokuse vyliezť na najvyšší vrch sveta a väčšina z nich je stále roztrúsená po okolí hory. Čo je zároveň aj ako varovanie pre tých, ktorí výstup na veľhoru vnímajú len ako zábavu.

Lajkuj Brainee.sk na

Každý rok sa stovky ľudí pokúšajú vyliezť na Mount Everest a z tých, ktorí sa pokúsili dosiahnuť vrchol, sa nie všetci opäť vrátili. Telá však nie sú len o varovaní - sú aj dosť nákladné, čo sa týka ich transportu z hory do nižších oblastí, kde si ich môžu pozostalí prebrať, píše sa na Lad Bible

Na to, aby si telo svojho prípadného príbuzného získal naspäť, vyjde ťa to od 40-tisíc do 80-tisíc dolárov a ľudia, ktorí idú do hory hľadať mŕtvolu, sa tiež vystavujú vážnemu nebezpečenstvu.

image

Manévrovanie medzi vrcholmi hôr či pristávanie priamo na pláži. Na týchto letiskách tuhne krv v žilách nielen cestujúcim

Zóna smrti

Niečo, čo robí Mount Everest tak smrtiacim, je časť hory známa aj ako „zóna smrti“, kde sa spájajú nízke hladiny kyslíka a vysoký barometrický tlak, takže je neuveriteľne ťažké dýchať.

Zatiaľ čo niektorí horolezci zomierajú na pády, keď sa pokúšajú prejsť úzkymi cestičkami vo veľkej výške alebo ich strhne lavína, väčšina tých, ktorí zahynú na Evereste, zomiera na extrémy v podobe výškovej choroby spôsobenej neprajnými podmienkami vysoko hore.

V takej vysokej nadmorskej výške sú ľudský mozog a pľúca takmer bez kyslíka, čo zhoršuje úsudok a pomaly spôsobuje odumieranie buniek v tele. Človek, ktorý sa pokúša vyliezť na Everest a podľahne všetkým týmto faktorom, sa môže jednoducho zastaviť v snahe oddýchnuť si a už nikdy nevstať.

image

Mount Everest

Unsplash/Martin Jernberg

Začína to vyčerpaním

Prvá vec, ktorú si všimol človek, ktorý mal takto zomrieť na Evereste, bola, že sa cíti veľmi vyčerpaný, pretože nedostatok kyslíka oslabuje telo o to, čo potrebuje, aby mohlo pokračovať.

Výstup na najvyššiu horu sveta je už dosť náročný aj bez toho, aby každá časť tvojho tela volala po ďalšom kyslíku a neustále ho nedostávala. Každý jeden krok vpred je utrpením, zatiaľ čo mrazivý chlad ti páli kožu a nechá ťa v bolestiach.

V „zóne smrti“ je taká zima, že tekutina v tvojom tele môže skutočne začať zamŕzať. Nástup omrzlín by potom začal mať za následok odumieranie častí tvojho tela, pričom mŕtve tkanivo je stále pripojené k organizmu.

image

Zmena klímy ovplyvňuje aj najvyšší vrch Zeme. Základný tábor pod Everestom presunú z roztápajúceho sa ľadovca

Nakoniec prídu halucinácie

Tvoje končatiny budú prvé na rane, čo započína s prstami na rukách, nohách, nosom, ušami a končí inými časťami odhalenej kože, ktoré sčernejú v dôsledku odumretia. 

Pred koncom môžeš mať aj halucinácie, čo s nedostatkom kyslíka a všetkými bolestivými pocitmi chladu naokolo vedie k tomu, že potenciálne ani nevieš, kde sa nachádzaš alebo si mylne myslíš, že ti niekto príde pomôcť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 08:06