Za peniaze si kúpiš aj šťastieBrainee X Canva
StoryEditor

Vedci konečne potvrdili, že za peniaze si skutočne kúpiš aj šťastie. Toto je suma, ktorú na to budeš potrebovať

kam19.11.2022., 13:00h

Odborníci uskutočnili štúdiu, ktorej by sa chcel zrejme zúčastniť každý z nás. Ľuďom darovali 10-tisíc dolárov, aby prišlo na to, či budú šťastnejší. A ty už zrejme tušíš, ako to dopadlo.

Lajkuj Brainee.sk na

Veľmi dobre to poznáš - od detstva z každej strany počúvame, že „za peniaze si šťastie nekúpiš.” Ako však informuje portál Unilad, za peniaze si skutočne šťastie kúpiť môžeš, je tu však ale jedno ale.

Nový experiment bol publikovaný v magazíne PNAS a študoval účinky jednorazovej platby ľuďom vo výške 10-tisíc dolárov (približne 9 600 eur). V spolupráci s TED, známou spoločnosťou, ktorá každoročne organizuje rôzne konferencie, skupina dvesto ľudí zo siedmich rôznych krajín dostala túto platbu cez PayPal.

image

Muž sa stal na dve minúty najbohatším na svete. Z tejto multibiliardovej sumy sa zatočí hlava aj Muskovi

Viac peňazí = viac šťastia

Následne boli sledovaní aj spolu s kontrolnou skupinou, ktorá nedostala žiadne peniaze a porovnávala sa ich úroveň šťastia. Okrem toho mali tiež trojmesačný limit na minutie svojich prostriedkov. Každý zo skupiny obdarovaných mal na konci každého mesiaca uviezť svoju úroveň šťastia na stupnici od jedna do sedem.

Asi ťa neprekvapí, že po skončení trojmesačného experimentu hlásili tí, ktorí míňali peniaze, vyššiu úroveň šťastia. Zaujímavosťou však je, že experiment odhalil aj niečo, o čom sme doteraz netušili. Existovala totiž skupina ľudí, ktorých bohatstvo nebolo takmer nijako ovplyvnené.

image

Peniaze

Unsplash/Robert Anasch

Záleží od príjmu

Ukázalo sa, že ľudia s príjmom domácnosti vyšším ako 123-tisíc dolárov, hlásili rovnakú úroveň šťastia aj po vyplatení 10-tisíc. Testované osoby pochádzali z troch krajín s nízkym príjmom - Brazílie, Indonézie a Keni a štyroch krajín s vysokými príjmami - Austrálie, Kanady, Spojeného kráľovstva a Spojených štátov.

Ukázalo sa, že ľudia v krajinách s nižšími príjmami zaznamenali trojnásobný nárast šťastia ako v krajinách s vyššími príjmami. Aj keď to znie logicky, štúdia definitívne potvrdila, že bohatstvo síce môže zlepšiť úroveň šťastia u väčšiny ľudí, tých bohatších sa to príliš nedotklo.

image

Hushpuppi sa topil v luxuse, sledovali ho milióny ľudí. Vykľul sa z neho jeden z najväčších finančných podvodníkov

„Za desaťtisíc dolárov na určitých miestach po celom svete si môžete kúpiť naozaj veľa. Niektorí ľudia minuli veľa peňazí na splácanie hypotéky alebo na veľkú rekonštrukciu svojho domu,” vysvetľuje spoluautor štúdie Ryan Dwyer pre NBC News.

Štedrý dar 

Okrem toho štúdia zisťovala, na čo vlastne ľudia svoju 10-tisícovú finančnú injekciu využili, no tieto výsledky sa ešte len spracovávajú. Ako však pripomína Unilad, ak zarábaš 123-tisíc dolárov ročne (10 250 dolárov mesačne), pravdepodobne nemá veľký zmysel to zisťovať.

image

Eurobankovky

Unsplash/Ibrahim Boran

Celá štúdia mohla vzniknúť len vďaka dvom bohatým darcom, ktorí sa spojili s TED a darovali dokopy dva milióny dolárov na uskutočnenie výskumu. V roku 2020 vydal TED výzvu, aby sa ľudia prihlásili do „záhadného experimentu“, o ktorom sľubovali, že bude „vzrušujúci, prekvapujúci, trochu časovo náročný, možno stresujúci, ale možno aj život meniaci“.

Odvážlivcom, ktorí sa zaregistrovali, nakoniec dostali mail, v ktorom in oznámili, že na svoje účty dostanú 10-tisíc. To všetko len preto, aby sme raz a navždy ujasnili, že šťastie si za peniaze môžeš skutočne kúpiť. Len nesmieš byť príliš bohatý. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 17:22