HushpuppiInstagram/hushpuppi/
StoryEditor

Hushpuppi sa topil v luxuse, sledovali ho milióny ľudí. Vykľul sa z neho jeden z najväčších finančných podvodníkov

kam09.11.2022., 16:30h

Mal slávu, peniaze a užíval si luxusné módne kúsky. Ramon Abbas, známy aj ako Hushpuppi, bol v skutočnosti jedným z najväčších podvodníkov súčasnosti.

Lajkuj Brainee.sk na

Ramon Abbas mal na Instagrame takmer tri milióny sledovateľov, ktorí ho poznali hlavne ako „miliardárda Gucci Mastera“, respektíve pod jeho prezývkou @hushpuppi. Z muža, ktorému svet ležal pri nohách, sa však nakoniec vykľuval podvodník prosperujúci v závratom bohatstve Spojených arabských emirátov, píše portál Vice.

Tento samozvaný obchodný magnát a trendsetter býval v hoteli za tisíc libier za noc s chladničkou plnou krištáľov, značkovým oblečením a luxusnými autami. Jeho priateľmi boli futbalisti Premier League či špičkoví návrhári, ktorých on na plátku vyťahoval cez svoje sociálne siete.

image

Od predaja Ríma až po Theranos. Toto sú najväčšie finančné podvody histórie ľudstva

Odhalenie a väzenie

Príbeh Nigérijčana, ktorý sa z chudoby dostal až na samý vrchol, znel až príliš dobre na to, aby bol skutočný. Aj preto ho v júni 2020 vytiahla z postele FBI, ktorá odhalila, že ide v skutočnosti o podvodníka. Spolupodieľal sa na korporátnych e-mailových podvodoch, ktoré financovali celý jeho majetok.

Pre niekoľkými dňami bol Abbas nakoniec v Los Angeles odsúdený na 11 rokov väzenia. Okrem toho musí zaplatiť 1 732 841 dolárov. Priznal sa nielen k obvineniam vrátane sprisahania s cieľom spáchať podvod, ale aj sprisahania s cieľom zapojiť sa do prania špinavých peňazí a krádeže identity. Po odpykaní trestu bude deportovaný do Nigérie.

Podľa Kristi K. Johnson, zástupkyne riaditeľa, ktorý má na starosti pobočku FBI v Los Angeles, patrí „medzi najvýznamnejších ľudí, ktorí perú špinavé peniaze na svete“. Jeho „celebritný status a schopnosť nadväzovať kontakty... viedli k niekoľkým vedľajším schémam v USA a zahraničí,“ dodala Johnson.

image

Hushpuppi

Instagram/hushpuppi/

Jednoduchý podvod

Ako pripomína Vice, podvody typu Business Email Compromise (BEC) sú relatívne jednoduchým, ale zhubným podvodom, ktorý zvyčajne začína tým, že hackeri získajú prístup k firemným e-mailovým účtom. Keď príde faktúra, vrhnú sa a často sa vklinia medzi transakciu odoslaním upravenej faktúry s vlastnými bankovými údajmi z adresy, ktorá vyzerá rovnako ako adresa pôvodného odosielateľa. 

Aby vyčistil peniaze, ktoré ukradol, mal Abbas pomáhať koordinovať bankové účty po celom svete, ktoré by prijímali časti z nahromadených miliónov dolárov bez toho, aby vzbudzovali podozrenie. Úspešné podvody – 20 000 z nich predstavovalo v roku 2020 v Spojených štátoch stratu viac ako 1,8 miliardy dolárov – sú podľa FBI „obrovským a rastúcim problémom medzinárodnej kriminality“.

Pred uväznením a zablokovaním účtu o sebe Abbas hovoril ako o pôvodne chudobnom človeku, ktorý vyrastal v Oworonshoki v Nigérii ako syn moslimského otca taxikára a jeho matky, predavačky chleba a kresťanky. V live rozhovore na Instagrame rozprával o tom, ako v mladosti hľadal v miestnych obchodoch hľadal lacné dizajnérske značky, ktoré potom predával so ziskom.

image

Podvodníci vytvorili falošnú krajinu, cez ktorú kradli miliardy. Fiktívny štát doplatil až na vyhlásenie vojny Francúzsku

Smer Dubaj a sláva

Peniaze vraj pribúdali a v roku 2014 sa už presťahoval do Kuala Lumpur, ktoré je známym teritóriom pre e-mailových podvodníkov. V roku 2017 bol už jeho adresou Dubaj a jeho hviezda na Instagrame začala stúpať do výšin. Delil sa o množstvo detailov zo svojho života, no základná otázka zostala nezodpovedaná - odkiaľ má Abbas všetky svoje peniaze? 

To sa svet dozvedel spolu s policajnými zábermi, kde počas jedného večer v rámci šiestich simultánnych razií chytili 12 podozrivých, 40 miliónov v hotovosti, 13 luxusných áut za takmer sedem miliónov, 47 smartfónov a 21 počítačov s dvomi miliónmi potenciálnych obetí.

Asi 50 % BEC podvodov pochádza z Nigérie. Začalo to ešte poštou, kedy za zaplatenie poplatku ponúkali službu, ktorú ľudia nikdy nedostali. „Dubaj bol logickým ďalším krokom pre pokročilejších podvodníkov, ako je Abbas, kde si podvodníci mohli užívať svoje neprávom získané zisky bez akýchkoľvek otázok,“ hovorí nigérijský expert Matthew Page.

image

Hushpuppi

Instagram/hushpuppi/

Ako príbeh o Ikarovi

Abbásovi právnici pred vynesením rozsudku požiadali o zhovievavosť a povedali, že podporuje tri deti, ktoré splodil v Dubaji, New Yorku a Londýne, a že jeho rodičia sa teraz kvôli následkom skrývajú v Nigérii. Povedali, že „tvrdo pracoval a vytvoril si príležitosti.“ 

Matthew Page si však myslí, že veci sú menej romantické. Abbas je „tak trochu príbeh o Ikarovi... hľadal viac a lietal bližšie a bližšie k slnku a nakoniec sa popálil,“ dodal pre Vice.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 11:58