V Poľsku objavili hrob „upírky“ zo 17. storočia. Na krku mala kosák, na nohe visiaci zámok.Twitter/Phoebe/Unsplash/Vitolda Klein
StoryEditor

V Poľsku objavili hrob „upírky“ zo 17. storočia. Na krku mala kosák, na nohe visiaci zámok

kov05.09.2022., 16:00h

Zámok poverčiví Poliaci používali počas pohrebu ako symbol „nemožnosti návratu“.

Lajkuj Brainee.sk na

Archeologické objavy po celom svete nás neustále vedia prekvapiť. Avšak nedávny nález poľských výskumníkov je z kategórie tých, čo spôsobujú zimomriavky na chrbte. 

Na krku mala kosák, na nohe visiaci zámok

Na cintoríne pri meste Bydgoszcz totiž našli kostru „upírky“ zo 17. storočia. Na krku mala umiestnený kosák, ktorý jej mal zabrániť „vstať z mŕtvych“. Okrem tohto nástroja mala na palci ľavej nohy visiaci zámok. Kostra mala na hlave aj vzácnu hodvábnu čiapku, čo naznačuje, že mala vysoký spoločenský status, píše Daily Mail.

Tím vedcov z Univerzity Mikuláša Koperníka v Toruni skúmal pozostatky nájdené v obci Pień spoločne s profesorom Dariuszom Polińskim. 

image

Je to čoraz horšie. Hladina svetového oceánu a skleníkové plyny v ovzduší dosiahli vlani nové maximá

„Kosák nebol položený naplocho, ale umiestnený na krku takým spôsobom, že ak by sa zosnulý pokúsil vstať, hlava by bola odrezaná alebo zranená," povedal Poliński pre Daily Mail. 

Podľa profesora Polińského práve fakt, že kostra mala na palci na nohe visiaci zámok naznačuje, že bola v čase smrti považovaná za upírku. Zámok totiž poverčiví Poliaci používali počas pohrebu ako symbol „nemožnosti návratu“. 

Strach a antiupírske rituály

Ďalšou indíciou, ktorá svedčí o tom, že by mohlo ísť o „upírku“ je jej vyčnievajúci predný zub. Práve túto fyzickú vlastnosť mohli miestni dedinčania považovať za znak „čarodejníctva“ či „upírske znamenie".

Strach z upírov vo východnej Európe siaha až do 11. storočia, kedy začalo množstvo ľudí na mŕtvych praktizovať antiupírske rituály, píše Smithsonian. Ľudia totiž verili, že niektorí mŕtvi môžu „vstať z hrobov" ako krvilačné monštrá, ktoré ich budú terorizovať.

Podľa ScienceAlert boli v Poľsku 17.storočia takéto praktiky bežné, obyvatelia totiž legendám o upíroch úplne prepadli. To spôsobilo masovú hystériu a dokonca viedlo k popravám mnohých ľudí, ktorí boli považovaní za upírov. 

Ľudia, ktorí zomreli predčasne – napríklad samovraždou – boli tiež často podozriví z vampirizmu a ich telá by boli zohavené, aby im „zabránili vstať z mŕtvych“.

Medzi klasické antiupírske praktiky s mŕtvymi patrili napríklad odrezanie hlavy či nôh, uloženie zosnulého tvárou nadol do rakvy či spopolnenie. Známym je tiež prebodnutie tela kovovou tyčou. 

Nález v dedinke Pień nie je prvým svojho druhu. Pred niekoľkými rokmi sa v obci Drewsko našlo takmer pol tucta kostier s podobne umiestnenými kosákmi na telách, čo podľa historikov naznačuje, že oblasť v tom čase pravdepodobne zažila vypuknutie „upírskej paniky".

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 12:40