Hladiny morí stúpajúUnsplash/silas Baisch/
StoryEditor

Je to čoraz horšie. Hladina svetového oceánu a skleníkové plyny v ovzduší dosiahli vlani nové maximá

TASR01.09.2022., 12:00h

Koncentrácia skleníkových plynov v atmosfére a hladiny svetových morí dosiahli v roku 2021 nové maximá. V stredu to vo výročnej správe uviedol americký Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA). TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Lajkuj Brainee.sk na

„Údaje uvedené v tejto správe sú jasné – stále vidíme presvedčivejšie vedecké dôkazy, že zmena klímy má svetové dopady a nevykazuje žiadne známky spomalenia,” povedal zástupca NOAA Rick Spinrad.

image

Eko Inak Podcast: Všetko, čo chceš a potrebuješ vedieť o ekologickej katastrofe na rieke Slaná

Nárast úrovne skleníkových plynov prišiel aj napriek zmierneniu emisií fosílnych palív v predchádzajúcom roku. Veľká časť svetovej ekonomiky sa prudko spomalila v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19, píše AFP.

Stúpajú už desať rokov po sebe

Americká vládna agentúra uviedla, že koncentrácia skleníkových emisií v atmosfére bola v roku 2021 na úrovni 414,7 častíc na jeden milión (ppm), čo je o 2,3 viac ako v roku 2020. Táto úroveň je „najvyššia za najmenej uplynulých milión rokov podľa paleoklimatických záznamov”, napísal NOAA vo výročnej správa o stave klímy.

image

Hladiny morí stúpajú

Unsplash/anastasia Taioglou/

Hladiny svetových morí stúpali už desiaty rok po sebe a dosiahli nový rekord, 97 milimetrov nad priemerom, od roku 1993, keď sa začali satelitné merania. Rok 2021 patril medzi šesť najteplejších rokov od polovice 19. storočia, uviedol NOAA. Dodal, že vysoko nad priemerom bol vlani aj počet tropických búrok vo svete.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 20:05