Podporovatelia TalibanuReuters/Ali Khara
StoryEditor

Ukameňovať alebo upáliť. Alí, Bella a Ahmad opisujú, ako to vyzerá v krajine, kde LGBT+ komunite hrozí smrť

ČTK04.09.2022., 16:00h

Afganistan sa zo dňa na deň zmenil. Nadvláda Talibanu priniesla strach o život ľuďom, ktorým podľa výkladu práva šaría automaticky hrozí smrť. Toto sú príbehy ľudí, ktorým sa na poslednú chvíľu podarilo ujsť.

Lajkuj Brainee.sk na

„Povedali, že začnú pátrať po príslušníkoch LGBT+ komunity. Mali mená, mali adresy, prehľadávali domy a zastavovali ľudí na ulici,” hovorí Alí, ktorého meno stanica BBC zmenila z bezpečnostných dôvodov. Keby sa úrady v jeho domovskom Afganistane dozvedeli, že je bisexuál, mohol by byť zatknutý a odvedený na súd. Celý svoj doterajší život musel byť opatrný.

Že musí odísť, si Alí uvedomil, keď sa hnutie Taliban minulý rok ujalo vlády nad zemou. Podľa talibanského výkladu práva šaría je homosexualita postihnuteľná trestom smrti. Takmer zo dňa na deň začali byť ľudia ako Alí aktívne prenasledovaní.

image

Fenomén menom Harry Styles: Myslím si, že každý, vrátane mňa, má vlastnú cestu, ako prísť k svojej sexualite

Aj pesnička ťa môže dostať do problémov

„Nie sú primitívni, ako by ste si mohli myslieť. Nabúrajú sa vám do telefónu, prečítajú si vaše správy aj obyčajná pesnička v telefóne vás môže dostať do problémov,” opísal. Krátko po tom, ako sa Taliban chopil moci, sa Alí spoločne s 30 ďalšími ľuďmi dostal do tajného evakuačného programu, ktorý pripravili britské mimovládne organizácie spoločne s vládou.

Afganská učiteľka Bella skrývala svoju transrodovú identitu väčšinu života. Po nástupe Talibanu k moci začala hľadať cestu von z krajiny. „Možno by ma ukameňovali, upálili, možno by ma zavesili, alebo zhodili z vysokej budovy,” hovorí Bella. V Afganistane kontaktovala Rainbow Railroad, kanadskú charitatívnu organizáciu, ktorá pomáha ľuďom z LGBT+ komunity uniknúť pred prenasledovaním.

Plán dostať Bellu do bezpečia boli preteky s časom. Ambasády sa uzavreli, v uliciach bol chaos a z Kábulu odlietalo niekoľko posledných letov, na ktoré sa britské charity a úrad pre zahraničné veci a medzinárodný rozvoj (FCDO) snažili dostať ohrozené osoby.

image

LGBTQ vlajka

Unsplash/Raphael Renter

Zostať by znamenalo istú smrť

Tých niekoľko napínavých dní strávila Bella doma, odkiaľ sa vydávala len pre zásoby jedla, kým jej nebolo oznámené, že získala miesto na evakuačnom lete. Na letisko vyrazila len s pár kusmi náhradného oblečenia, pasom a historkou o tom, že do zahraničia cestuje kvôli liečbe, ktorú musí podstúpiť. Vedela, že podstupuje „ohromné riziko” už tým, že opúšťa svoj dom, ale zostať v Afganistane by znamenalo „istú smrť”, uviedla Bella.

Príslušníci Talibanu ju na letisku niekoľkokrát prehľadávali, do lietadla sa jej ale podarilo našťastie dostať. Pri ceste cítila obavy o rodinných príslušníkov, ktorí v krajine zostávajú, aj osamelosť, keďže svoju identitu stále tajila. Na tom istom lete sa ale ocitli aj ďalší v rovnakej situácii. V tej chvíli sa navzájom nepoznali a nikto netušil, v akej krajine nakoniec skončí.

Ahmad, ktorý je gay, letel v rovnakej skupine ako Bella. Rovnako ako v prípade Alího nejde o mužovo skutočné meno. Miesto v lietadle získal po niekoľkých dňoch skrývania. Ahmad BBC vypovedal, že počul o ľuďoch ponáhľajúcich sa na letisko, ale bol sprvu príliš vystrašený, než aby tiež odišiel.

image

Boh miluje každého, tvrdila kresťanská škola. Teraz je všetko inak a deti inej orientácie ju musia opustiť

Strach a trauma

„Schovával som sa v malej miestnosti doma, kým som sa nedozvedel o jednej organizácii, ktorá pomáha LGBT+ ľuďom,” hovorí Ahmad, ktorému sa podarilo získať miesto v lietadle vďaka zahraničnej charitatívnej organizácii. „Všetci boli v šoku a vystrašení, ale postupne sme si ako pomocou nejakého radaru začali všímať, kto je v tom lietadle tiež gay,” povedal Ahmad.

„S tým, čo sa dialo v Kábule, bolo nad slnko jasné, že musíme podporiť ohrozených ľudí,” uviedol britský vysoký komisár pre Pakistan Christian Turner. Iný diplomat, ktorý sa podieľal na príprave misie, vyhlásil, že „momenty, keď tí ľudia cestovali, boli vždy napínavé. Dostanú sa cez úrady a dostanú povolenie prekročiť hranice a odletieť? Pochopiteľne, boli vystrašení a traumatizovaní,” vyhlásil diplomat.

Poslanci o britských evakuáciách z Afganistanu celkovo hovorili ako o katastrofe, predovšetkým kvôli neschopnosti uprednostniť tých najohrozenejších, kým nebolo príliš neskoro. Napriek tomu bola britská vláda prvou na svete, ktorá spustila evakuačný program pre LGBT+ ľudí, hlavne vďaka podnetom charitatívnych organizácií, ktoré boli presýtené žiadosťami o pomoc.

image

LGBTQ vlajka

Unsplash/Raphael Renter

Nový začiatok v Británii

Po odchode z Afganistanu strávili Bella, Alí a Ahmad nejaký čas v tretej krajine, kým boli vybavené dokumenty pre ich vstup do Británie. Kadiaľ presne viedla ich cesta z Afganistanu, nie je zverejnené z bezpečnostných dôvodov.

Charitatívna organizácia Micro Rainbow, ktorá zabezpečuje v Británii bývanie pre príslušníkov LGBT+ komunity, ktorí utekajú pred prenasledovaním, dostala za úlohu pomôcť skupine zabývať sa v krajine. Organizovala prednášky a workshopy o živote v Británii, sexuálnu a zdravotnú výchovu a poskytovala psychologickú podporu.

Zakladateľ Micro Rainbow Sebastian Rocca opísal, že hoci je presťahovanie do Británie pre týchto utečencov „veľkým krokom”, predstavuje pre nich aj veľký kultúrny šok.

image

Elvis, nové diely House of the Dragon či dokument o úteku z Kábulu. HBO Max v septembri prináša nadupané premiéry

Nie je to také jednoduché, ako sa zdá

Po niekoľkých mesiacoch bývania v hoteli získala Bella ubytovanie v juhoanglickom Brightone, kde žije v jednoizbovom byte, dostáva vládnu podporu zhruba 80 libier týždenne a pri hľadaní práce sa venuje dobrovoľníctvu. Po tom, čo dlho žila v strachu a skrývala svoju pohlavnú identitu, konštatuje, že je ťažké stýkať sa s LGBT+ komunitou v Brightone.

„Som veľmi osamelá,” tvrdí. „Niečo vo mne mi stále velí, aby som neverila, neprijímala. Sú dni, keď na nikoho neprehovorím,” hovorí Bella, ktorá ale zároveň dodáva, že sa snaží zmýšľať pozitívne. „Osamelosť bude dočasná. Keď budem trpezlivá, zvládnem to. Dúfam, že v budúcnosti budem schopná sa porovnať s minulosťou a nájsť si priateľov,” povedala Bella.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 03:40