Mýty o ľudskom tele, ktorým možno veríš aj ty.Unsplash/natasha Connell/
StoryEditor

Najväčšie mýty a bludy o tele, ktorým možno veríš aj ty. Skutočne využívame len 10 percent mozgu?

kov12.08.2022., 16:00h

Napriek tomu, že nie sú pravdivé, s mnohými sa stretávame denodenne.

Lajkuj Brainee.sk na

Existuje len málo oblastí, ktoré by boli v takejto miere zahltené mýtmi, hoaxmi či poverami, ako je téma zdravia a ľudského tela. Nasledujúce tvrdenia, boli už mnohokrát vyvrátené, napriek tomu im stále verí množstvo ľudí.

Brainee ti prináša najväčšie mýty o ľudskom tele.

Vyholené chlpy narastú hrubšie a tmavšie

Môžeš si myslieť, že si si všimol zmenu v „hrúbke, farbe alebo rýchlosti rastu" svojich chlpov, pretože holenie dáva korienku „tupý hrot", a nie zúžený, ktorý majú neostrihané chlpy.

image

Mýty o ľudskom tele, ktorým možno veríš aj ty.

Unsplash/Supply

Môže to vyzerať alebo pôsobiť drsnejšie a tmavšie, než na aké si zvyknutý, píše portál BuzzFeed. Ale v skutočnosti to nie je ani jedno, ani druhé, je to len trik vnímania, a keď ti chlpy znova narastú, budú rovnaké ako pred ostrihaním (pokiaľ nejde o iný zdravotný problém).

image

Vedci varujú: Toto sú dva nové príznaky opičích kiahní, ktoré sa dajú ľahko prehliadnuť

Prehltnutá žuvačka sa ti v tele udrží sedem rokov

Tento mýtus počul v detstve snáď každý. Aj keď je samotná žuvačka „dosť imúnna voči procesu trávenia“, neznamená to ešte, že jej likvidácia trvá telu niekoľko rokov. Pediatrický gastroenterológ Dr. David Milov pre Scientific American poukázal na to, že ak sa žuvačka skutočne zasekne v tele, prejaví sa to pri vyšetreniach ako kolonoskopia alebo kapsulová endoskopia, ale len veľmi zriedkavo. 

A ak ju nejaký lekár predsa len zbadá, zvyčajne tam nie je dlhšie ako týždeň. Tráviaci systém síce nedokáže rozložiť žuvačku, ale celkom dobre sa jej zbavuje a nie je jasné, kde sa tento sedemročný príbeh vzal. Avšak „veľké množstvá prehltnutých žuvačiek v kombinácii so zápchou" spôsobili už mnohým deťom zdravotné problémy, takže je lepšie žuvačku po dožuvaní skrátka vypľuť.

Človek má päť zmyslov

Myšlienka, že zrak, chuť, čuch, hmat a sluch sú jediné, pochádza od Aristotela, ktorý tvrdil, že „pre každý zmysel existuje zmyslový orgán“. Máme uši na počúvanie, jazyk na ochutnávanie, oči na videnie a tak ďalej a tak ďalej. Aristotelovi však chýbal kľúčový zmyslový orgán - vestibulárny systém, známy ako „prístroj vnútorného ucha zapojený do rovnováhy" - a vo vedeckých kruhoch existuje určitá diskusia o tom, či je pravidlo zmyslového orgánu použiteľné na všetky ľudské zmysly.

image

Mýty o ľudskom tele, ktorým možno veríš aj ty.

Unsplash/Kalea Jerielle

Každý zmysel nemusí vyžadovať vlastný zmyslový orgán, ale jednoducho „iný druh zmyslového receptora“. Samotná koža má štyri z týchto receptorov pre „dotyk, teplotu, bolesť a propriocepciu (uvedomenie si tela).A je tu ešte viac diskusií o tom, ako odlíšiť zmysly jeden od druhého. Je napríklad schopnosť rozlíšiť svetlo od tmy odlišným zmyslom od schopnosti vidieť vo všeobecnosti?

John M. Henshaw, profesor, ktorý napísal knihu A Tour of the Senses: How Your Brain Interprets the World, si myslí, že ľudia majú deväť zmyslov: pôvodných päť, plus rovnováhu, teplotu, propriocepciu (uvedomenie si tela) a bolesť. Pripúšťa však, že jeho zoznam „môže byť o niečo dlhší alebo kratší ako ten tvoj".

Bradavice môžeš dostať tak, že sa dotkneš ropuchy alebo žaby

Táto myšlienka proti obojživelníkom môže byť založená na skutočnosti, že obe zvieratá môžu mať na koži „hrbolčeky vyzerajúce ako bradavice“, ale to sú len žľazy. Bežné ľudské bradavice sú spôsobené vírusom, konkrétne ľudským papilomavírusom (HPV). 

image

Mýty o ľudskom tele, ktorým možno veríš aj ty.

Unsplash/thomas Oxford/

Ľudia používajú iba 10 percent svojho mozgu

Tohto mýtu sa chopili najmä pochybní motivační rečníci či ezo komunita, a určite si sa s ním stretol už aj ty. Tvrdenie je však absolútna hlúposť. Neurológ Barry Gordon hovorí, že väčšina mozgu je „aktívna takmer celý čas behom dňa“. Napríklad, aj keď spíš, predná kôra (zodpovedná za „myslenie na vyššej úrovni") a somatosenzorické oblasti (ktoré ti pomáhajú „vnímať svoje okolie") stále „pracujú".

image

Mýty o ľudskom tele, ktorým možno veríš aj ty.

Unsplash/natasha Connell/

Neurológ John Henley z Mayo Clinic zase pre Scientific American objasnil, že aj keď je mozog poškodený, dokáže kompenzovať to, čo chýba alebo nefunguje správne, a to by asi nedokázal, keby využíval len desatinu svojej sily.

Okrem toho v žiadnej literatúre venovanej neurofyziológii alebo fyziologickej psycholológii nenájdeš ani len zmienku o tom, že by ľudia využívali iba 10% svojho mozgu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 17:29