Vedci varujú: Toto sú 2 nové príznaky opičích kiahní.Twitter/justsophie
StoryEditor

Vedci varujú: Toto sú dva nové príznaky opičích kiahní, ktoré sa dajú ľahko prehliadnuť

kov10.08.2022., 14:00h

Štúdia odhalila nové netypické príznaky ochorenia.

Lajkuj Brainee.sk na

Celý svet už viac ako 2 roky sužuje pandémia koronavírusu, no v posledných mesiacoch ľudí desí aj vírus opičích kiahní, ktorý sa vo veľkom šíri po Európe.

Hoci odborníci nečakajú pandémiu ako v prípade covidu-19, obozretnosť je určite na mieste.

Choroba opičích kiahní bola v súčasnosti zistená vo viac ako 80 krajinách, čo predstavuje viac ako 17 000 prípadov na celom svete. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nedávno vyhlásila vírus za globálnu zdravotnú hrozbu a varovala ľudí, aby boli opatrní.

Dva nové príznaky

Nedávna štúdia britských vedcov zistila, že existujú dva ďalšie príznaky opičích kiahní, o ktorých sa predtým nevedelo, že sú typickými príznakmi choroby, píše web Times of India.

image

Vedci

Tasr/ap

Výskum publikovaný v British Medical Journal ukázal, že ľudia infikovaní opičími kiahňami počas prebiehajúcej globálnej epidémie vykazujú symptómy, ktoré nie sú zvyčajne spojené s vírusovou infekciou, čo znamená, že lekári môžu prípady prehliadnuť.

Štúdie sa zúčastnilo 197 pacientov s opičími kiahňami z Veľkej Británie. 71 z nich hlásilo bolesť konečníka, 33 pociťovalo bolesť hrdla, 31 opuch penisu, 27 malo orálne lézie, a 22 malo solitárne lézie a 9 z nich hlásilo opuchnuté mandle

image

Vedci vytvorili prvé syntetické embryo a chcú zmeniť svet. Projekt je fascinujúci a kontroverzný zároveň

Medzi nové príznaky patria práve posledné dva vymenované symptómy. Solitárna lézia je malá a lokalizovaná kožná lézia, ktorej rôzne typy siahajú od bežných neškodných lézií, ako sú bradavice, až po vážne život ohrozujúce lézie, ako je melanóm.

Vedci varovali, že tento príznak by sa mohol zameniť za iné ochorenia, ako je napríklad syfilis. Zväčšené mandle, ktoré hlásili viacerí pacienti, by zase mohli byť nesprávne interpretované ako tonzilitída.

Autori uvádzajú, že existujú isté obmedzenia, ako napríklad pozorovacia povaha štúdie, potenciálna variabilita vo vedení klinických záznamov a skutočnosť, že pozorovaní pacienti boli z jedného zdravotného strediska. Tvrdia však, že štúdia potvrdzuje, že ochorenie sa šíri najmä medzi mužmi, ktorí majú sex s inými mužmi.

„Pochopenie týchto zistení bude mať veľké dôsledky pre sledovanie kontaktov, poradenstvo v oblasti verejného zdravia a prebiehajúce opatrenia na kontrolu infekcií a izolácie,“ uzatvárajú.

Klasické prejavy ochorenia sú horúčka, bolesť svalov, opuch lymfatických uzlín, zimomriavky, vyčerpanosť a vyrážky podobné ovčím kiahňam. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 22:56