Odborníci varujú: Ak patríš k týmto ľuďom, vôbec by si nemal piť kávu.Pexels/Pixabay
StoryEditor

Odborníci varujú: Ak patríš k týmto ľuďom, vôbec by si nemal piť kávu

kov14.08.2022., 14:00h

Mnoho ľudí si bez obľúbeného čierneho moku ani nevie predstaviť svoj bežný deň, avšak niektorým z nás káva vyložene škodí.

Lajkuj Brainee.sk na

Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete a má množstvo pozitívnych účinkov. Napríklad znižuje riziko rakoviny prostaty či neurodegeneratívnych ochorení, zlepšuje pamäť, reakčný čas či dokonca pomáha s chudnutím. Nehovoriac o dávke energie, ktorou nás vie (nielen) ráno nakopnúť.

Avšak to samozrejme neplatí pre každého, niektorým ľuďom dokáže šálka obľúbeného nápoja priniesť viac škody ako osohu, a mali by sa jej vyhýbať, píše portál eatthis.com.

Ľudia s glaukómom

Glaukóm, ľudovo nazývaný aj zelený zákal, je ochorenie, ktoré zapríčiňuje trvalú degeneráciu a odumieranie zrakového nervového tkaniva.

„Vnútroočný tlak sa zvýšil u ľudí s glaukómom pri konzumácii kávy (podľa nedávnej štúdie), takže sa odporúča obmedziť/vyhnúť sa príjmu, ale je ešte potrebný ďalší výskum," hovorí Angel Planells, MS, RDN, registrovaný dietológ so sídlom v Seattli a bývalý prezident Washington State Academy v Greater Seattle Dietetic Association.

image

Po celom svete pršia chemikálie. Znečistenie na Zemi sa dostalo do bodu, z ktorého už niet návratu

Ľudia so syndrómom dráždivého čreva (IBS)

„Kofeín môže zvýšiť pravdepodobnosť hnačky (hlavný príznak syndrómu dráždivého čreva alebo IBS)," tvrdí Planells.Takže ak máš IBS, odporúča sa obmedziť/vyhnúť sa kofeínovým nápojom.

Ľudia s hyperaktívnym močovým mechúrom

„Všetci vieme, že najlepšie je vyhnúť sa veľkej šálke kávy pred dlhou cestou, najmä ak sú prestávky na toalete obmedzené. Príjem kofeínu môže zvýšiť frekvenciu močenia aj nutkanie na močenie," vysvetľuje Sue Heikkinen, MS, RD, registrovaná dietologička pre MyNetDiary. „Ak pravidelne nepijete kávu, môžete byť na tento efekt ešte citlivejší." 

Ľudia s poruchami spánku

„Je pochopiteľné siahnuť po šálke kávy (alebo viac) po nekvalitnom nočnom spánku, no váš kávový zvyk môže udržiavať cyklus zlého spánku a únavy,“ hovorí Heikkinen. „Aj keď si nemyslíte, že vaša popoludňajšia káva ovplyvňuje váš spánok, môže skutočne ovplyvniť kvalitu spánku. Vyhnite sa kofeínu aspoň šesť hodín pred spaním.“

image

Odborníci varujú: Ak patríš k týmto ľuďom, vôbec by si nemal piť kávu.

Pexels/cottonbro

Ľudia so srdcovými chorobami, ako sú arytmie

„Keďže kofeín z kávy môže spôsobiť dočasné zvýšenie krvného tlaku a srdcovej frekvencie, je dôležité, aby sa každý, kto má už existujúce srdcové ochorenia, porozprával so svojim lekárom o tom, či/koľko kávy je bezpečné konzumovať,“ tvrdí Kelli McGrane MS, RD, registrovaný dietológ a výživový poradca.

Tehotné ženy

„Americká akadémia pôrodníctva a gynekológie odporúča tehotným ženám obmedziť kofeín na 200 miligramov (približne toľko, čo sa nachádza v dvoch šálkach kávy) denne, aby sa minimalizovalo riziko potratu, predčasného pôrodu a nízkej pôrodnej hmotnosti," upozorňuje Heikkinen. „Revízia z roku 2020 publikovaná v British Journal of Medicine však dospela k záveru, že neexistuje žiadna bezpečná úroveň príjmu kofeínu počas tehotenstva. Tehotné ženy by mali príjem kofeínu prediskutovať so svojím lekárom." 

image

Odborníci varujú: Ak patríš k týmto ľuďom, vôbec by si nemal piť kávu.

Unsplash/Anastasiia Chepinska

Ľudia s vysokou úrovňou úzkosti alebo tí, ktorí sú náchylní na záchvaty paniky

„Kofeín je stimulant, ktorý môže u niektorých jedincov zhoršiť úzkosť," hovorí McGrane. „Ak pravidelne pociťujete úzkosť alebo záchvaty paniky, možno by ste mali zvážiť vyhýbanie sa alebo zníženie príjmu kofeínovej kávy." 

Ženy, ktoré dojčia

„Keďže kofeín je stimulant a diuretikum, existuje obava, že dojčiaca matka môže byť ohrozená dehydratáciou," hovorí Planells. „Americká asociácia pre tehotenstvo navrhuje vyhýbať sa kofeínu čo najviac počas tehotenstva a dojčenia." 

Ľudia s epilepsiou

„Nedávna štúdia dokazuje, že veľká konzumácia kávy má prepojenie so zvýšenou frekvenciou záchvatov. Sú však ešte potrebné ďalšie štúdie," tvrdí Planells. Ak máš epilepsiu, zváž rozhovor so svojím neurológom o príjme kofeínu.

Ľudia s gastroezofageálnym refluxom (GERD)

„Kofeín môže uvoľniť dolný pažerákový zvierač, čo je chlopňa medzi pažerákom a žalúdkom. To by mohlo spôsobiť, že sa kyslý obsah žalúdka dostane do pažeráka, čo má za následok nepríjemné symptómy GERD," hovorí Heikkinen. „Ak máte GERD, zistite, či vám pomôže prechod na bezkofeínovú." 

Deti do 12 rokov

„Zatiaľ čo kofeín môže každého z nás trochu znervózniť, u detí môže mať pri menších dávkach výraznejšie a dokonca vážnejšie vedľajšie účinky," vysvetľuje McGrane. „Napríklad priveľa kofeínu u detí môže viesť k zrýchleniu srdcovej frekvencie, zvýšeným pocitom úzkosti, ťažkostiam so sústredením a podráždenému žalúdku."

image

Odborníci varujú: Ak patríš k týmto ľuďom, vôbec by si nemal piť kávu.

Unsplash/Jeshoots

„Ďalším aspektom, ktorý treba zvážiť, najmä u batoliat, je, že káva môže maskovať signály hladu, takže batoľatá nemusia získať výživu, ktorú potrebujú pre rast a vývoj. A napokon, pamätajte na to, že káva samotná je dosť kyslá a v dôsledku toho môže poškodiť zubnú sklovinu a zvýšiť riziko vzniku zubného kazu.“ 

Ľudia s hnačkou

„Niektorí ľudia používajú rannú šálku kávy na to, aby „rozhýbali svoje črevá“, ale tento efekt nie je žiaduci, ak bojujete s hnačkou," hovorí Heikkinen. „Káva bez kofeínu môže byť menej problematická, hoci horúce tekutiny vo všeobecnosti majú tendenciu stimulovať črevá." 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 09:33