Jadrový výbuchBrainee/canva/
StoryEditor

Rusi sa vyhrážajú, že vyhodia do vzduchu najväčšiu jadrovú elektráreň. Týchto 11 vecí ti pomôže prežiť jadrový útok

Miroslav KamodyTASR08.08.2022., 14:00h

Cieľom tohto článku nie je vyvolať paniku, ale poskytnúť všeobecné informácie, ktoré by mohli byť prospešné v prípade jadrového útoku, ktorý by nateraz svetu nemal hroziť.

Lajkuj Brainee.sk na

Vladimir Putin len pred pár mesiacmi svetu oznámil, že nariadil armáde, aby uviedla takzvané odstrašujúce, teda jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti. Západné krajiny ešte k tomu obvinil z „nepriateľských“ krokov voči svojej krajine. To všetko na pozadí vpádu ruskej armády do Ukrajiny, ktorý trvá už takmer pol roka.

Putin straší svet

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová v programe televízie CBS „Tvárou v tvár národu" označila Putinove posledné kroky ako neprijateľné a eskalujúce konflikt.

​Na otázku, či zo strany Putina existuje aj riziko nasadenia chemických a biologických zbraní, Thomasová Greenfieldová povedala: „S týmto chlapom určite nie je nič zmetené zo stola. Je ochotný použiť akékoľvek nástroje, ktoré môže, aby zastrašil Ukrajincov a svet.“

image

Hrôzostrašné zábery. Pozri, ako vyzerala Hirošima pred a po zhodení atómovej bomby

Od tohto rozhodnutia však, našťastie, Rusko ani žiadna krajina na svete atómovú bombu nepoužili. Situácia je ale aj naďalej napätá. Hrozba nukleárneho konfliktu sa po desaťročiach vrátila, uviedol v pondelok generálny tajomník OSN António Guterres. Štáty disponujúce jadrovými zbraňami vyzval, aby sa zaviazali, že ich nepoužijú ako prvé, informovala agentúra Reuters.

Problémy v najväčšej jadrovej elektrárni v Európe

Akýkoľvek útok na jadrovú elektráreň by bol „samovražedný“, zdôraznil tiež Guterres v reakcii na správy o novom ostreľovaní ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je najväčšou v Európe. Guterres sa vyjadril na tlačovej konferencii v Tokiu po tom, ako sa v sobotu zúčastnil na spomienkovom podujatí pri príležitosti 77. výročia zhodenia atómovej bomby na japonské mesto Hirošima.

image

Výbuch

Brainee X Canva/

Šéf OSN v sobotňajšom prejave varoval, že „ľudstvo sa hrá s nabitou zbraňou“, keď sa vo svete – od Ukrajiny po Blízky východ a Kórejský polostrov – množia krízy s možnosťou vzniku nukleárnej katastrofy, pripomína agentúra AFP. Portugalský politik dôrazne varoval pred hrôzami atómových zbraní aj pred týždňom v New Yorku na konferencii o Zmluve o nešírení jadrových zbraní (NPT) a svoj postoj zopakoval v pondelok.

„Sme svedkami radikalizácie v geopolitickej situácii, čím sa riziko nukleárnej vojny znova stáva niečím, na čo nemôžeme úplne zabudnúť,“ povedal Guterres.

Ukrajinská jadrová agentúra Enerhoatom medzitým vyhlásila, že Rusko vyhrážkami, že vyhodí do vzduchu Záporožskú atómovú elektráreň (ZNPP), „otvorene vydiera celý svet“. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News. Agentúra narážala na slová ruského generálmajora Valerija Vasiľjeva, náčelníka Oddielu radiačnej, chemickej a biologickej obrany ruských ozbrojených síl. Generál vyhlásil, že „buď to bude ruské územie, alebo vyprahnutá púšť“.

image

Bizarné ruské tanky: Krídla na pancieri aj obrí velociped prinášajú viac otázok ako odpovedí

Čo potrebuješ na prežitie jadrového útoku?

Čo teda skutočne potrebuješ, aby si zvýšil šance prežitia jadrového útoku na maximum? Áno, v istom bode (bezprostredne po výbuchu) sú to určite aj tablety s jodidom draselným, no okrem toho by si nemali zabúdať ani na ďalšie veci. Americká Federal Emergency Management Agency odporúča, aby v tvojej výbave nechýbali ani nasledujúce veci:

  • Jeden galón (3,8 litra) vody na osobu, keďže v kryte stráviš najmenej tri dni.
  • Trojdňový prísun trvanlivých potravín.
  • Batériové alebo ručne napájané rádio – zostať naladený a získať informácie po jadrovom incidente bude rozhodujúce pre tvoje prežitie. Po jadrovej katastrofe budú mimoriadne dôležité aj meteorologické informácie.
  • Baterka.
  • Lekárnička.
  • Píšťalka - na znamenie o pomoc.
  • Maska proti prachu. To pomôže najmä pri dýchaní kontaminovaného vzduchu. Plastové fólie a lepiaca páska môžu tiež pomôcť udržať nežiaduce častice mimo tvojho úkrytu.
  • Vlhké utierky, vrecia na odpadky a sťahovacie plastové pásky (takzvané sk pásky) – to všetko v záujme hygieny.
  • Kľúč/kliešte na vypnutie inžinierskych sietí.
  • Otvárače na konzervy s jedlom.
  • Miestne mapy.

Zásadný význam majú aj ďalšie batérie, napríklad pre baterku a rádio. Pre zaujímavosť, na tejto stránke si vieš nasimulovať, ako by vyzeral dopad a následky zhodenia atómovej vojny na akékoľvek mesto.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 17:35