Čo je fibremaxxing a prečo je taký škodlivý?Shutterstock
StoryEditor

Internetom sa šíri nový trend, ktorý ti môže rozbiť zdravie. Čo je fibremaxxing a prečo je taký škodlivý?

Miroslav Kamody11.08.2025., 14:00h

Vláknina je must-have pre zdravé trávenie, ale internet opäť dokázal, že dobrý nápad sa dá pretlačiť do extrému.

Lajkuj Brainee.sk na

? Zhrnutie pre tých, ktorí rýchlo scrollujú:

  • Odporúčaný príjem vlákniny je 30 gramov denne.
  • Fibremaxxing hovorí o 50 až 100 gramoch.
  • Príliš veľa vlákniny spôsobí nafukovanie, kŕče aj problémy s trávením.
  • Najlepšie je zvyšovať vlákninu postupne a z prírodných zdrojov.

Vláknina je pre tvoje telo kľúčová - pomáha tráveniu, reguluje hladinu cukru v krvi, znižuje cholesterol a dokonca chráni pred niektorými typmi rakoviny. Zdravotnícke odporúčania hovoria jasne: 30 gramov denne pre dospelého úplne stačí, píše portál The Conversation.

image

Tento liek môže zmeniť úplne všetko. Prvé testy ukázali, že predlžuje život a zároveň pomáha vyzerať mladistvo

Napriek tomu väčšina ľudí vrátane Slovákov túto hranicu nedosiahne - hlavne kvôli ultra-spracovaným potravinám, ktoré obsahujú minimum vlákniny a veľa cukru, soli či nezdravých tukov.

Čo je vlastne fibremaxxing?

Na TikToku a iných sieťach sa začal šíriť trend, kde ľudia cielene jedia obrovské množstvá vlákniny - aj 50 až 100 gramov denne, často cez prášky alebo špeciálne „superfoods“.

Problém? Keď do svojho jedálnička natlačíš len vlákninu, môžeš vytesniť iné dôležité živiny - bielkoviny, zdravé tuky či komplexné sacharidy. A navyše, vedci nemajú dostatok dát, čo robí s telom dlhodobý príjem nad 40 gramov denne.

image

Vláknina vám môže pomôcť schudnúť

Dreamstime

Keď vláknina škodí

Podľa odborníka Lewisa Mattina môže priveľa vlákniny narobiť viac škody než úžitku:

  • nafukovanie, kŕče, zápcha,
  • hromadenie plynov v najmenej vhodných momentoch (napríklad v plnom autobuse),
  • horšia vstrebateľnosť železa a iných mikroživín,
  • menej energie z makroživín, ktoré vláknina môže blokovať.

Ako na to správne

Odborníci odporúčajú zvyšovať príjem vlákniny postupne a piť dosť vody. Ideálne z prirodzených zdrojov: celozrnné pečivo, ovocie (so šupkou), zelenina, strukoviny, orechy a semienka.

image

Vegetariánske diéty výrazne znižujú riziko vzniku rakoviny a srdcových chorôb, tvrdí rozsiahla štúdia. Rolu tu hrá aj životný štýl

Takto sa dostaneš na odporúčaných 30 gramov denne bez rizík a bez toho, aby si ohrozil svoje trávenie. A tvoje telo sa ti z dlhodobého hľadiska len a len poďakuje.

Top rozhovor
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. december 2025 14:00