Jedno jedlo denne nie je najšťastnejšia voľba diétyUnsplash/Thought Catalog
StoryEditor

Extrémny pôst skúša čoraz viac ľudí. Odborníčka vysvetľuje, prečo jedno jedlo denne prináša viac problémov ako pozitív

Miroslav Kamody22.09.2023., 14:00h

Je čoraz populárnejšia, no jej výsledky sú nejasné. Oplatí sa podľa odborníčky vyskúšať diétu, ktorá je vo svete známa pod skratkou OMAD?

Lajkuj Brainee.sk na

Rôzne celebrity v priebehu rokov spopularizovali najrôznejšie exotické trendy stravovania. Jedným z najnovších, ktorý propaguje aj Bruce Springsteen či frontman Coldplay Chris Martin, je diéta v štýle „jedno jedlo denne“ (alebo „OMAD“ - one meal a day). Zástancovia tejto diéty tvrdia, že im pomáha lepšie zvládať svoju váhu a udržiavať sa v kondícii, píše portál The Conversation.

„OMAD je v podstate extrémnejšia verzia iných typov pôstnych diét, ako je prerušovaný pôst a časovo obmedzené jedenie. Hlavný rozdiel je v tom, že ľudia, ktorí sledujú OMAD, namiesto toho, aby sa postili iba v určité dni alebo len jedli počas určitého časového okna, zjedia všetky svoje denné kalórie v jednom veľkom jedle,“ vysvetľuje Amanda Avery, lektorka výživy na University of Nottingham.

image

Výrazne si schudol ale bojíš sa, že rýchlo priberieš naspäť? Tieto zaručené tipy ti pomôžu udržať si váhu

Vieme o nej veľmi málo

Aj keď priaznivci OMAD tvrdia, že diéta zlepšuje mnohé aspekty zdravia, odborníčka pripomína, že v skutočnosti vieme len veľmi málo o tom, aký vplyv má v skutočnosti jedenie jedného jedla za deň. A už vôbec nespomínajú to, či je to vôbec bezpečné.

Týmto typom diéty sa zaoberalo len veľmi málo štúdií, pričom väčšina bola vykonaná len na zvieratách. „Ako taká je väčšina tvrdení, že OMAD funguje, neoficiálna. Alebo vychádzajú z predpokladu, že ak iné formy pôstu môžu prospieť zdraviu, potom aj OMAD,“ hovorí Avery.

Niektoré dôkazy naznačujú, že jedna forma prerušovaného pôstu známa ako „diéta 5:2“ (kde človek bežne jedáva päť dní v týždni, potom 800 kalórií alebo menej dva dni v týždni) môže ľuďom pomôcť lepšie zvládať svoju váhu. Nie je to však o nič lepšie ako iné diétne prístupy.

image

Chudnutie

Unsplash/Huha Inc.

Výhody aj problémy

„Výskum tiež zistil, že časovo obmedzené stravovanie (pri ktorom zjete všetky denné kalórie v určitom časovom období) môže ľuďom pomôcť lepšie zvládať svoju váhu. A má aj ďalšie zdravotné benefity ako napríklad zníženie krvného tlaku.“ 

Jedna štúdia tiež potvrdila, že rôzne typy hladovania môžu zlepšiť niekoľko aspektov metabolizmu, ako je zlepšenie hladiny cukru a cholesterolu v krvi, zníženie zápalu a lepšia regulácia chute do jedla - čo môže znížiť riziko obezity, cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení.

Čo sa týka výskumov OMAD u ľudí, jedna nie príliš smerodajná štúdia (dokončilo ju len 11 ľudí a trvala len 11 dní) zistila, že účastníci zaznamenali väčšie zníženie telesnej hmotnosti a tukovej hmoty oproti ľuďom, ktorí jedli trikrát denne. 

image

Zázračný liek na chudnutie ukazuje svoju pravú tvár. Pacienti hlásia mučivé problémy so žalúdkom aj samovražedné úmysly

„Účastníci však tiež zaznamenali väčšie zníženie chudej hmoty a hustoty kostí, keď jedli len jedno jedlo denne. To by mohlo viesť k zníženej svalovej funkcii a väčšiemu riziku zlomenín kostí, ak by sa diéta mala dodržiavať dlhšie,“ vysvetľuje odborníčka.

Potrebujeme lepšie výskumy

Štúdie na zvieratách zase ukázali protichodné výsledky. Napríklad myši, ktoré jedli len jedno jedlo denne, v skutočnosti pribrali. Aj keď tieto výsledky môžu naznačovať, že OMAD by mohol mať prínos pre niektoré aspekty zdravia, stále o ňom mnohé nevieme.

„Pre budúce štúdie bude dôležité skúmať účinok OMAD u väčšieho počtu účastníkov a u iných skupín ľudí (keďže táto štúdia zahŕňala iba štíhlych mladých dospelých). Pre štúdie bude tiež dôležité, aby sa pozreli na účinok OMAD počas dlhšieho časového obdobia a aby sa tieto štúdie uskutočnili v reálnom živote. Bude tiež zaujímavé vedieť, či načasovanie jedla môže ďalej zlepšiť výsledky a či nutričný profil jedla urobí rozdiel.“

image

Chudnutie

Unsplash/i yunmai

Ďalšie nevýhody

Okrem toho treba myslieť na to, že ak ješ iba jedno jedlo denne, je náročné splniť všetky nutričné požiadavky (energia, bielkoviny, vláknina a kľúčové vitamíny a minerály). Nedostatočný príjem týchto dôležitých živín môže viesť k strate svalovej hmoty, riziku zápchy a zlému zdraviu čriev. Odborníčka ju preto neodporúča deťom, všetkým, ktorí sú tehotní, dúfajú, že otehotnejú alebo dojčia a rozhodne nie pre človeka, ktorý môže byť ohrozený poruchou príjmu potravy. 

„Je tiež dôležité poznamenať, že hoci táto diéta môže fungovať pre celebrity, majú tiež prístup k odborníkom na výživu, vysokokvalitnej strave a doplnkom, ak je to potrebné. Pre väčšinu z nás môže byť tento druh stravovania neudržateľný – a z dlhodobého hľadiska potenciálne škodlivý,“ dodáva na záver Amanda Avery

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:11