svojim zraneným druhom vykonávajú operácie aby ich zachránili.X/Neo73408322/
StoryEditor

Mravce sú inteligentnejšie, ako sme si mysleli. Vedci zistili, že svojim zraneným druhom vykonávajú operácie aby ich zachránili

Michal Čiernik05.07.2024., 11:00h

Nové vedecké zistenie o tomto inteligentom hmyze vedci natočili na video.

Lajkuj Brainee.sk na

S ich neuveriteľnou inteligenciou a organizačnými schopnosťami nie je žiadnym tajomstvom, že mravce sú jedným z najinteligentnejších druhov hmyzu v prírode. Nová vedecká štúdia však tieto ich schopnosti ešte rozširuje.

Výskumníkom sa totiž podarilo zistiť, že mravce svojim zraneným spoločníkom amputujú choré končatiny a zachraňujú ich tak pred infekciou a potencionálnou smrťou.

image

Kalmáre na masle či pečené mravce. Toto sú najdivnejšie jedlá, ktoré ponúkajú v kinách namiesto pukancov a nachos

„Zistili sme, že mravce sú schopné diagnostikovať ranu, zistiť, či je infikovaná alebo sterilná, a podľa toho ju liečiť počas dlhého časového obdobia. Ide jediný zvierací medicínsky systém, ktorý môže konkurovať tomu ľudskému,“ prezradil podľa Daily Mail Erik Frank, ekológ z univerzity vo Würzburgu v Nemecku a hlavný autor novej štúdie publikovanej v  Current Biology.

Posúdili zranenia a potom sa rozhodli ako ich liečiť

Spolu s kolegami konkrétne študoval floridské tesárske mravce (Camponotus floridanus). V laboratóriách na univerzite v Lausanne vo Švajčiarsku vedci najprv poranili vybraným mravcom pravú zadnú končatinu, následne ich vrátili do mraveniska a čakali, ako zareagujú ostatné zdravé mravce. Celú udalosť pri tom zblízka natočili.

Na prekvapenie vedcov zdravé mravce najprv posúdili zranenie, aby sa rozhodli, ktorý postup vykonať, ako vyškolený lekár, ktorý hodnotí pacienta. Keď bola noha mravca zranená vo vyššej stehennej časti, zdravý jedinec ju amputoval tak, že ju odhryzol. 

Ale keď bolo zranenie v spodnej holennej časti, ktorá sa nachádza ďalej od tela, hmyz sa namiesto toho zameral na je vyčistenie pomocou úst.

V oboch prípadoch viedli zákroky k tomu, že poranené mravce mali oveľa väčšiu mieru prežitia. Poranenia stehennej časti, kde vždy došlo k amputácii, mali úspešnosť okolo 90 až 95 percent. V prípade holennej časti, kde sa snažili ranu vyčistiť, dosahovala miera prežitia približne 75 percent. 

Starostlivosť o rany medzi mravcami nie je úplne novým fenoménom; Štúdia z roku 2023 zistila, že iný druh, Megaponera analis, používa špeciálnu žľazu na očkovanie poranení antimikrobiálnymi zlúčeninami určenými na potlačenie možných infekcií. 

Autori tejto novej štúdie však tvrdia, že floridské tesárske mravce sú špeciálne, pretože nemajú žiadnu takú žľazu, a preto na liečbu svojich hniezdnych druhov používajú iba mechanické prostriedky. 

„Keď hovoríme o amputácii, toto je doslova jediný prípad, kedy v živočíšnej ríši dôjde k sofistikovanej a systematickej amputácii jedinca iným členom jeho druhu,“ dodal doktor Frank. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 02:48