Toto sú najdivnejšie jedlá, ktoré ponúkajú v kinách namiesto pukancovX/Pucacuro Travel & Tours, Jackie14ap, /
StoryEditor

Kalmáre na masle či pečené mravce. Toto sú najdivnejšie jedlá, ktoré ponúkajú v kinách namiesto pukancov a nachos

Michal Čiernik07.06.2024., 11:30h

Zabudni na syrové nachos či maslové pukance. V zahraničných kinách narazíš aj na pečené mravce či sardinkové krekry.

Lajkuj Brainee.sk na

Či už je to obrovské vedro popcornu alebo syrové nachos s pollitrom Coca-Coly, niektoré jedlá sa jednoducho k sledovaniu filmu hodia. Predstav si však namiesto sladkého bublinkového nápoja pohár kvasu.

image

Ovocie z Pandory či legendárny lembas. Tieto fiktívne jedlá z popkultúry potrebujeme aj v reálnom svete

V litovských kinách je to úplne bežná vec a kvas ako nápoj je dokonca v týchto pobaltských krajinách, v Bielorusku a Rusku extrémne populárny. Tradične vyrábaný kvas je dosť príbuzný pivu. Počiatočné fázy procesu varenia oboch nápojov sú veľmi podobné. Proces kvasenia kvasu je oproti pivu kratší a nepridáva sa chmeľ.

Zvyčajne ide o nealkoholický nápoj, poprípade obsahuje veľmi malé množstvo alkoholu, má zakalený hnedý vzhľad a chutí jemne sladkokyslo.

Kalmáre s maslom

Spolu s pukancami a čipsmi ti kine v Južnej Kórei ponúknu aj chrumkavé morské tvory. Kalmáre s maslom sa podľa BBC často podávajú teplé v škatuľke alebo malom vrecúšku odolnom proti mastnote, s omáčkou podľa vlastného výberu a niekedy niekedy aj so zeleninovou prílohou.

image

Spolu s pukancami a čipsmi ti kine v Južnej Kórei ponúknu aj chrumkavé morské tvory.

X/Jackie14ap/

Pri morských snackoch ešte zostaneme. V japonských kinách sú totiž extrémne obľúbené takzvané Iwashi senbei. Ide o druh ryžového krekra (‘senbei‘ znamená kreker a ‘iwashi‘ sú v japončine sardinky) a v tejto ázijskej krajine sú nesmierne populárne. Sušené ryby sa celé varia v ryžovej múke, sójovej omáčke, cukre a koreninách a potom sa obalia sezamovými semienkami, čím vznikne sladkokyslý chrumkavý snack.

Pečené mravce

Ak navštíviš kino v Kolumbii a počas filmu budeš počuť chrumkanie, nemusia to byť pukance. Môže to byť miestna špecialita, pečené mravce.

Na miestnu pochúťku používajú veľké druhy takzvaných listorezných mravocv. Zbierajú ich z podzemných hniezd v regióne Santander, následne ich upečú a osolia. Boli pochúťkou pre domorodých obyvateľov po tisíce rokov a v mnohých kinách po celej Kolumbií sa podávajú v malých plastových pohároch aj dnes.

Pelendreky

Určite každý z nás pozná sladké drievko z ktorého výťažku sa vyrábajú pelendreky s veľmi špecifickou sladkokyslou chuťou. Asi najväčšiu popularitu získala táto cukrovinka v Holandsku. V tejto krajine sa z neho stala tradičná sladkosť, ktorá sa dnes predáva v rôznych formách a s rôznymi príchuťami.

image

Holanďania dokonca konzumujú viac sladkého drievka ako ktorákoľvek iná krajina na svete.

Brainee/Canva/

Holanďania dokonca konzumujú viac sladkého drievka ako ktorákoľvek iná krajina na svete. Konkrétne to vychádza takmer dva kilogramy na každého obyvateľa ročne. Niet preto divu, že je tento snack neoddeliteľnou súčasťou holandských kín.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. október 2024 06:36