Vedcom sa podarilo znovu zachytiť extrémne vzácneho cicavca, ktorý znáša vajcia.Twitter/biodiversity_network_at_the_university_of_oxford/
StoryEditor

Mal byť vyše 60 rokov vyhynutý. Vedcom sa podarilo znovu zachytiť extrémne vzácneho cicavca, ktorý znáša vajcia

Michal Čiernik15.11.2023., 13:00h

Paježuru Attenboroughovu nikto nevidel viac ako 60 rokov. Vedcom sa však podaril husársky kúsok, keď tohto unikátneho cicavca, ktorý znáša vajcia, zachytili na kameru.

Lajkuj Brainee.sk na

Bizarného cicavca znášajúceho vajíčka znovuobjavili po 60 rokoch v indonézskom pohorí Cyclops, ktoré miestni obyvatelia poznajú ako Dafonsoro.

Pohorie Cyclops bolo jediné miesto na svete, kde bol tento živočích pozorovaný. „Strávili sme roky budovaním vzťahu s komunitou Yongsu Sapari, dedinou na severnom pobreží pohoria Cyclops,“ vysvetľuje pre The Guardian biológ z Oxfordskej univerzity James Kempton. „Dôvera medzi nami bola základom nášho úspechu, pretože sa s nami podelili o znalosti, ako sa pohybovať v týchto zradných horách,“ dodal.

image

V oblasti mal byť vyhynutý, farmár ho chytil do pasce. Zvláštne zviera videli naposledy pred 130 rokmi

Medzinárodný tím výskumníkov bol v eufórii pri pohľade na malého, ostnatého cicavca, ktorý sa nemotorne kolíše na ťažko získanom, zrnitom, čiernobielom zábere. „Tento objav je výsledkom tvrdej práce a viac ako tri a pol roka plánovania," objasňuje James Kempton.

Jeho tím prekonal zemetrasenie, maláriu a dokonca aj pijavicu v očnej buľve, a to všetko preto, aby získal tieto krátke zábery na jednej z viac ako 80 kamier. Vzácna paježura sa vedcom ukázala až v posledný deň ich štvortýždňovej výpravy.

Extrémne ohrozený druh

Na Zemi zostala len hŕstka cicavcov, ktoré znášajú vajíčka, vrátane jedného druhu vtákopyska a troch ďalších druhov ježúr. Kloakovce prežili masové vyhynutie dinosaurov, ale počet týchto starodávnych cicavcov na Zemi v súčasnosti rapídne klesá.

A práve Paježura Attenboroughova, pomenovaná po britskom biológovi Davidovi Attenboroughovi, je z nich najviac ohrozená. Paježura, tiež známa pod názvom Attenborough‘s long-beaked echidna má „ostne ježka, ňufák mravčiara a nohy krtka. Pre svoj hybridný vzhľad zdieľa svoje meno s tvorom z gréckej mytológie, ktorý je napoly človek, napoly had,“ hovorí Kempton v súvislosti s názvom „echidna“.

Samotársky tvor

Paježure sú extrémne vzácne aj kvôli ich charakteristickej samotárskej povahe, kvôli ktorej sa veľmi ťažko dajú spozorovať. Stretávajú sa len v júli, aby sa spárili. Inak trávia dni odpočinkom v norách alebo v dutých kmeňoch.

Keďže sú to nočné tvory, zo svojich úkrytov vychádzajú prevažne po západe slnka. A ani v tedy ich nie je jednoduché nájsť v hustom podraste džungle, kde hľadajú dážďovky, larvy hmyzu, mravce a termity.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 08:59