Svetová zdravotnícka organizácia odhalila šokujúcu správu.Brainee/Canva/
StoryEditor

WHO odhalilo šokujúcu správu. Kvôli alkoholu, tabaku, a znečistenému ovzdušiu ročne zomrú milióny Európanov

Michal Čiernik14.06.2024., 12:00h

Okrem fosílnych palív, ktoré znečisťujú ovzdušie, na zoznam zabijakov pripísala WHO aj priemyselne spracované potraviny. Táto nová štúdia vyzýva vlády, aby zaviedli prísnejšiu reguláciu škodlivých výrobkov.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zabijú v Európe tabak, alkohol, priemyselne spracované potraviny a fosílne palivá 2,7 milióna ľudí ročne.

Prevratná správa tvrdí, že spomínané odvetvia sú zodpovedné za viac ako 7 400 úmrtí každý deň v 53 štátoch Európy. Celkovo spôsobujú v Európe odhadom 2,7 milióna úmrtí ročne, čo je približne štvrtina (24,5 percent) všetkých úmrtí.

Zistenia popisujú obrovské škody, ktoré veľké korporácie a ich produkty spôsobujú ľudskému zdraviu. Správa uvádza, že „veľký priemysel“ používa skryté metódy na zvýšenie svojich ziskov odďaľovaním a negovaním politík na zlepšenie zdravia obyvateľstva.

image

Obľúbená vegánska alternatíva má problém. Pri výrobe kokosového mlieka majú dodávatelia týrať zvieratá

„Malý počet nadnárodných korporácií má významnú moc nad politickým a právnym kontextom, v ktorom pôsobia, a bránia regulácii verejného záujmu, ktorá by mohla ovplyvniť ich ziskové marže,“ uviedla WHO.

„Taktika priemyslu zahŕňa vykorisťovanie zraniteľných ľudí prostredníctvom cielených marketingových stratégií, zavádzanie spotrebiteľov a nepravdivé tvrdenia o výhodách ich produktov alebo ich environmentálnych kreditoch,“ povedal podľa Te Guardian Hans Henri Kluge, regionálny riaditeľ WHO pre Európu.

Najviac zabíja tabak

WHO odhaduje, že tabak spôsobuje viac ako milión úmrtí ročne, čo je 10 percent všetkých úmrtí v Európe. Takmer 578 908 úmrtí je každoročne spôsobených fosílnymi palivami (päť percent všetkých úmrtí), zatiaľ čo alkohol spôsobuje viac 426 857úmrtí ročne. A viac ako 350-tisíc ľudí ročne zomiera v dôsledku konzumácie príliš veľkého množstva spracovaného mäsa, sladkých nápojov a mastných či slaných jedál.

image

WHO odhaduje, že tabak spôsobuje viac ako milión úmrtí ročne, čo je 10 percent všetkých úmrtí v Európe.

Unsplash/Reza Mehrad/

Napriek všetkým zdravotným rizikám iba menšina európskych krajín zakázala fajčenie na verejných priestranstvách. A podľa správy ani zdaňovania alkoholu, označovania potravín či obaly na cigaretách, ktoré mali fajčiarov odradiť, vo veľkej miere nefungovali.

Správa preto vyzýva vlády v celej Európe, aby zaviedli oveľa prísnejšiu reguláciu toho, ako sa predávajú zdraviu škodlivé výrobky. Zaviedli obmedzenia monopolných praktík a lobingu a zabezpečili, aby obchodné dohody a ekonomické zákony uprednostňovali verejné zdravie.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. júl 2024 14:50