Na červenom vesmírnom snehuliakovi by sa mohol nachádzať cukor.Brianee/Canva/
StoryEditor

Neuveriteľný objav v našej Slnečnej sústave. Na červenom vesmírnom snehuliakovi by sa mohol nachádzať cukor

Michal Čiernik11.06.2024., 13:00h

Podľa najnovšieho výskumu je vesmírna skala v tvare snehuliaka na okraji našej slnečnej sústavy za Plutom pokrytá cukrami.

Lajkuj Brainee.sk na

Arrokoth, vesmírny objekt v Kuiperovom páse asteroidov, miatol vedcov už od svojho prvého objavu v roku 2014. Táto atypická dvojitá vesmírna skala v tvare snehuliaka sa následne v roku 2019 stala najvzdialenejším zblízka skúmaným a snímkovaným kozmickým telesom vo vesmíre, keď okolo nej preletela sonda New Horizons.

image

Z nového objavu Webbovho teleskopu behá mráz po chrbte. Toto vesmírne monštrum chrlí stovky hviezd ročne

Nebol to len tvar, ktorý astronómov udivoval, ale aj jeho červená farba. Podľa portálu Space.com sa vedci domnievajú, že toto sfarbenie spôsobuje vplyv slnečného žiarenia v kombinácii s kozmickým žiarením na organické zlúčeniny v lade nazývané tolíny. Ide o široké spektrum organických zlúčenín obsahujúcich oxid uhličitý, metán, alebo etán, často v kombinácii s vodou alebo dusíkom. O týchto zlúčeninách sa hovorí ako o potencionálnom základnom kameni pre vznik života.

Sladký asteroid

Aký konkrétny prvok však môže za sýto červenú farbu, však vedci až doteraz nevedeli. Až nový laboratórny experiment, ktorý napodobňoval vystavenie vesmírnemu žiareniu – podobné tomu, aké zažíva povrch Arrokoth – zistil, že za červenou sa môže skrývať povrch bohatý na cukor.

Aby potvrdili tento záver, vedci pod vedením Chaojianga Zhanga z Havajskej univerzity vystavili zmrazenú vzorku metanolu a oxidu uhoľnatého, ktorých prvky by sa mali nachádzať aj v ľade na Arrokothe, vysokoenergetickým elektrónom, ktoré slúžili ako náhrada pre galaktické kozmické žiarenie, ktorým je vesmírna skala vystavená.

Simulované žiarenie spustilo sériu chemických reakcií v ľade, čo viedlo k vytvoreniu skupiny molekúl bohatých na uhlík, známych ako polycyklické aromatické uhľovodíky alebo PAH, o ktorých je známe, že sú vo vesmíre bežné. Výskum však odhalil aj jedno zaujímavé zistenie. Ľad naplnený žiarením totiž produkoval glukózu, cukor v našej krvi a primárny zdroj energie nášho tela. Vedci tiež zistili, že z týchto experimentov pochádza alóza, čo je cukor nachádzajúci sa v ovocí a orechoch.

Podľa vedcov teda červenú farbu Arrokothu mohli ovplyvniť práve reakcia spomínaných uhľovodíkov a glukózy. Podľa nich mohli svety podobné tomuto vesmírnemu snehuliaku, ovplyvniť aj Zem na začiatku jej histórie a dopraviť potrebné molekuly pre vznikajúci život.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. júl 2024 12:36