Ilustračná snímkaCanva/
StoryEditor

Africká pochúťka, ktorú by ochutnal len málokto. Burger z komárov je hitom internetu

rev17.05.2024., 11:00h

Obyvatelia afrického Malawi sa s inváziou komárov vysporiadali po svojom. Začali z nich vyrábať burgre.

Lajkuj Brainee.sk na

Každá krajina má svoju kulinársku špecialitu, nad ktorou zvyšok sveta len ohŕňa nosom. Aj naše bryndzové halušky mnohí prirovnávajú k niečomu, čo už raz prešlo tráviacim traktom a následne sa to vrátilo späť do taniera. 

Zabudni na švédsky Surströmming či sardínsky syr Casu martzu. Africká špecialita hravo schová do vrecka aj tie najbizarnejšie kulinárske výstrelky.

image

Zákazníci takmer nikdy nedostanú to, čo si objednali. Reštaurácia chybných objednávok je hitom

Invázie pakomárov

Túto netradičnú kulinársku špecialitu môžno ochutnať len v oblasti južnej Afriky. I keď sa na sociálnych sieťach preslávila pod názvom "mosquito burger" teda burger z komárov, v skutočnosti ide o koláč, ktorý miestni označujú "Nkhungu".

Kunga koláč je vyrobený z pakomárov a mušiek, ktoré sa vo veľkých rojoch koncentrujú v okolí jazera Malawi. Ide konkrétne pakomára druhu Chaoborus edulis. Jeho invázie sú až také silné, že veľké roje z diaľky pripomínajú čierne mračná.

Miestni obyvatelia si z nich však ťažkú hlavu nerobia, práve naopak. Obdobie, keď sa nad miestnym jazerom hmýria milióny komárov je znamením, že bude hostina.

Vzácny zdroj bielkovín

Na výrobu jedného koláča Kunga je potrebných viac ako 500-tisíc komárov. Ak si lámeš hlavu nad tým, ako ich obyvatelia zbierajú, odpoveď ťa možno prekvapí. Robia to celkom jednoduchým spôsobom. Veľkú misu najskôr potrú olejom, následne sa ňou párkrát zaženú do vzduchu, a hneď sa na nej prilepia tisíce komárov.

image

Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné sa súdiť

Z nazbieraného hmyzu následne vytvoria placky a opražia ich na oleji. Kunga koláč svojím vzhľadom pripomína spálený burger. Pre miestnych obyvateľov je bohatým zdrojom bielkovín. Údajne má až sedemkrát väčšiu nutričnú hodnotu, než klasický hovädzí burger.

image

Kunga koláč alias Mosquito burger

Youtube/wiki4all/

Dobrodruh Bear Grylls ho označil za „skvelé jedlo na prežitie“. Túto netradičnú špecialitu ochutnal aj slovenský youtuber a cestovateľ Peter Popluhár, známy pod prezývkou PPPeter. Aj keď Kunga koláč svojím vzhľadom pripomína burger, jeho chuť sa k nemu nepribližuje. Podľa Popluhára pripomína skôr rybu.

ANKETA
Ochutnal by si Kunga koláč?

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. jún 2024 21:41