Hygiena vo fitku je dôležitejšia ako si myslíšBrainee/Canva/
StoryEditor

Sprcha po cvičení nie je všetko. Fitká sú plné nebezpečných baktérií, hygiena je tu omnoho dôležitejšia, ako si myslíš

Michal Čiernik22.04.2024., 09:00h

Nebezpečné baktérie sa v posilňovniach nachádzajú takmer všade. Týchto pár hygienických rád ťa však môže ochrániť pred nepríjemnými problémami.

Lajkuj Brainee.sk na

Vybavenie telocvične má viacero povrchov, ktoré často prichádzajú do kontaktu s množstvom špinavých rúk a spotených tiel. Staršia štúdia analyzovala všetky tieto oblasti, aby identifikovala typy baktérií, ktoré by tam mohli číhať.

Medzi nimi boli hojne baktérie firmicutes a aktinobaktérie, ktoré sa bežne vyskytujú v mikrobióme čreva. To, ako sa dostali na rúčky posilňovacích strojov, štúdia už nerozoberá a asi to ani nechceme vedieť.

image

NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý

Tieto baktérie v tráviacom trakte zohrávajú dôležitú úlohu pri dobrom zdraví, napomáhajú tráveniu a vstrebávaniu živín. Viac znepokojujúca bola prítomnosť iných baktérií, o ktorých je známe, že spôsobujú vážne ochorenia a ktoré sa našli na bežiacich pásoch, činkách, posilňovacích strojoch a podložkách.

Tieto baktérie zahŕňali salmonelu a klebsiellu, ktoré sú spojené s otravou jedlom a zápalom pľúc. Každá dobrá telocvičňa by mala preto poskytnúť používateľom materiály na utieranie a dezinfekciu vybavenia pred a po použití.

Pravidelne prať

Samozrejme, o všetku potrebnú hygienu sa nemôže starať len posilňovňa. Osobná hygiena je na každom z nás a okrem sprchy po cvičení by sme nemali zabúdať ani na tréningové oblečenie. Naša koža sa totiž veľmi rýchlo môže stať domovom rôznych nechcených bakteriálnych kolónií, ako napríklad stafylokokov. Týmto baktériám sa dobre darí hlavne v kyslých podmienkach na povrchu kože.

image

Osobná hygiena je na každom z nás a okrem sprchy po cvičení by sme nemali zabúdať ani na tréningové oblečenie.

Brainee/Canva/

A keď sa pri tréningu neflákaš, tieto podmienky pre baktérie ľahko vytvoríš. Okrem toho aj samotné trenie medzi pokožkou a oblečením vytvára živnú pôdu pre potenciálne škodlivé baktérie, ako je Staphylococcus aureus a Streptococcus pyogenes. Tie môžu spôsobiť škodlivé tkanivové infekcie, najmä ak sa im podarí preniknúť do hlbších oblastí kože.

Čo je však podstatné, všetky tieto mikróby sa môžu preniesť z kože na odev. Vlož spotené tričko do vlhkého a teplého prostredia tašky a problém sa ti ešte zhorší a obyčajné vysušenie a vyvesenie oblečenia na vzduchu nepomôže, jedine pravidelné pranie.

Fľaše na vodu a slúchadlá

Rovnako ako ostatné pomôcky do posilňovne, aj fľaše s vodou môžu obsahovať mikróby, ktoré po požití môžu spôsobiť zvracanie či hnačky. Zatiaľ čo neexistuje žiadna komplexná štúdia, ktorá by skúmala spektrum baktérií, ktoré možno izolovať z opakovane použiteľných fliaš, jednotlivé štúdie našli klebsiellu, pseudomonas a koliformné baktérie, ktoré spôsobujú celú radu vážnych zápalových ochorení.

V mnohých prípadoch sa baktérie rozšíria a vytvoria vrstvu na povrchu fľaše, takzvaný biofilm . Ten si následne vyžaduje dôkladnejšie čistenie než len rýchle opláchnutie.

image

Rovnako ako ostatné pomôcky do posilňovne, aj fľaše s vodou môžu obsahovať mikróby, ktoré po požití môžu spôsobiť zvracanie či hnačky.

Brainee/Canva/

Nedokážeš cvičiť bez airpodov v ušiach? Štúdia z roku 2020 objavila na slúchadlách celú radu baktérií, ktoré môžu spôsobiť infekciu uší. A to testovala slúchadlá pri bežnom používaní, nie pri cvičení, kedy sa nebezpečným mikroorganizmom darí ešte viac.

Pred a po použití si preto všetko vybavenie poriadne utri, po každom tréningu sa osprchuj a medzi jednotlivými cvičeniami si vyper svoju súpravu. Nepomôžeš tým len sebe, ale aj ostatným kolegom vo fitku.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 09:02