Po tomto zistení si v kine už tak ľahko pukance nedáš.Brainee x Canva
StoryEditor

Po tomto zistení si pukance v kine už tak ľahko nedáš. Na sedadlách môže byť viac baktérii ako v záchode

Michal Čiernik23.02.2024., 13:00h

Nová štúdia odhalila, že na jednom sedadle v kine môže byť v priemere až 1 864 kolónií baktérií. Držiaky na nápoje nedopadli o nič lepšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa nového výskumu, ktorý si objednala spoločnosť Betway, si odteraz do kina okrem občerstvenia budeš brať aj dezinfekciu. Odborníci totiž objavili obrovské kolónie baktérií a plesní, ktoré sa ukrývajú v sedadlách aj držiakoch nápojov, pričom niektoré stoličky obsahovali až 14-krát viac mikróbov ako priemerná toaleta, uvádza podľa štúdie Daily Mail.

Špinavšie ako záchody

Tím výskumníkov zobral vzorky z piatich náhodných sedadiel a držiakov na poháre v piatich kinách po celom Spojenom kráľovstve a potom ich poslal na testovanie do mikrobiologického laboratória. Pre porovnanie urobili výter a otestovali aj tri záchodové dosky.

image

Žuvačky z doby kamennej odhalili tajomstvá pravekej DNA. Okrem jedálnička prezradili aj choroby, akými naši predkovia trpeli

Výtery zo sedadiel odhalili v priemere 1 864 kolónií baktérií na jednom sedadle, čo je 14-krát viac ako priemerný počet na záchodovej doske. „Je zrejmé, že čistota sedadiel sa bude v rôznych kinách líšiť, nehovoriac o štýloch sedadiel a látkach,“ vysvetlil Betway.

„Nebudeme kiná konkretizovať, ale najšpinavšie sedadlo v kine, ktoré sme testovali, malo okolo 3 000 kolónií baktérií. Na druhej strane, najčistejšie sedadlo v kine malo len 80 kolónií baktérií, čo je asi 55-krát menej ako priemerné záchodové sedadlo,“ cituje štúdiu Daily Mail.

Plesne v držiakoch

Držiak na pohár obsahoval v priemere 2 396 kolónií baktérií – 18-krát viac ako záchod – pričom v najmenej jednom testovanom držiaku pohárov sa dokonca našla pleseň.

image

Držiak na pohár obsahoval v priemere 2 396 kolónií baktérií – 18-krát viac ako záchod

X/Mail Online/

Pri hlbšom skúmaní vedci identifikovali najčastejšie mikróby, ktoré číhajú v kinách. Staphylococcus a Micrococcus – typy baktérií, ktoré sa nachádzajú na ľudskej koži – boli nájdené na všetkých testovaných sedadlách v kine, zatiaľ čo Bacillus bol nájdený vo všetkých držiakoch pohárov.

„Väčšina z týchto baktérií má tendenciu vyskytovať sa takmer vo všetkých prostrediach okolo nás, takže by to nemalo byť príliš veľkým dôvodom na obavy,“ upokojila štúdia na záver. Napriek tomu by sa hygiena rúk pred jedením nemala podceňovať.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:57