Nová expedícia na dne oceánu odhalila stovku neznámych živočíchov.X/Niwa_nz/
StoryEditor

FOTO Nový druh kreviet či organizmus, ktorý vyzerá ako karfiol. Expedícia na dne oceánu odhalila stovku neznámych tvorov

Michal Čiernik18.03.2024., 11:00h

Pri východnom pobreží Južného ostrova Nového Zélandu objavili vedci stovku nových a neznámych hlbokomorských druhov.

Lajkuj Brainee.sk na

Počas expedície v Bounty Trough pri východnom pobreží Južného ostrova Nového Zélandu vedci z výskumnej lode spustili siete do hĺbky viac ako 4,5 kilometrov, aby objavili nové tvory žijúce v temných hlbinách oceánu.

image

FOTO Hermafroditná ryba ako z hororu či slepý úhor so želatínovou kožou. Vedci objavili bizarné tvory na dne oceánu

Medzi nové identifikované druhy patria desiatky mäkkýšov, tri ryby, krevety, hlavonožce a nové rody koralov. Jeden nález, ktorý vyzerá ako scvrknutý sivý karfiol, však morských biológov zmiatol.

Nové druhy odhalil novozélandský Národný inštitút pre výskum vody a atmosféry (NIWA) a projekt Ocean Census. Podľa morskej biologičky NIWA Sadie Mills expedícia ukázala, že Bounty Trough prekvitá životom. „Išli sme do mnohých rôznych biotopov a objavili sme celý rad nepoznaných druhov, od rýb cez slimáky až po koraly a morské uhorky – skutočne zaujímavé druhy, ktoré budú pre vedu nové,“ povedala. 

Neznámy hlbokomorský organizmus

Objav, ktorý odborníkov najviac zmiatol, je pravdepodobne nový typ oktokoralu - hlbokomorský organizmus, ktorý je pozoruhodný tým, že má polypy s ôsmimi chápadlami. 

Tím vedcov si pôvodne myslel, že by to mohla byť morská hviezda, morská sasanka alebo iné hlbokomorské zviera nazývané zoanthid, ale zatiaľ sa ukázalo, že to nie je nič z toho. „Máme tu veľa expertov, ktorí sú z tohto živočícha veľmi nadšení," povedala doktorka Michela Mitchell, taxonomička z Queenslandského múzea. 

„Myslíme si, že by to mohol byť nový druh oktokoralov, nie je to však isté. Pokojne by to mohla byť úplne nová skupina mimo oktokorolov,“ prezradila Mitchell.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 16:41