Na morskom dne pri Aljaške objavili tajomné vajce ako z Votrelca.Twitter/telegraph/
StoryEditor

Na morskom dne pri Aljaške objavili tajomné zlaté vajce ako z Votrelca. Vedci netušia o čo ide

Michal Čiernik07.09.2023., 14:00h

Výprava do hlbín oceánu narazila na zvláštne „zlaté vajce“. Môže ísť o obal nejakého vajca alebo zvyšky morskej špongie, ale pred laboratórnymi testami si nie sú istí.

Lajkuj Brainee.sk na

Výskumníci sú zmätení záhadným zlatým predmetom s dierou, ktorý objavili na morskom dne pri pobreží Aljašky. Podľa Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) je lesklý predmet jemný na dotyk ako kožné tkanivo. 

Aj keď si odborníci nie sú istí, o čo presne ide, naznačujú, že by to mohol byť obal vajíčka alebo zvyšky morskej špongie. Jediné, čo na sto percent vedia, že sa niečo snažilo dosť dnu, alebo von.

„Vajíčko“ bolo nájdené dve míle hlboko počas expedície vedenej NOAA, ktorá je vysielaná online. Namiesto toho, aby ho vedci nechali tam, kde to bolo, NOAA nasadila diaľkovo ovládané rameno, ktoré predmet odstránilo zo skaly.

Potom bol nasatý do trubice a prenesený na pobrežie, kde by testovanie DNA v laboratóriu malo, dúfajme, odhaliť viac o tom, čo to je. „Len dúfam, že keď do toho strčíme, niečo sa nerozhodne vyjsť von,“ komentoval akciu jeden člen tímu. Dodali, že to bolo ako začiatok hororového filmu Ridleyho Scotta o votrelcoch.

Potencionálny nový druh

Vzhľadom na to, že až dve tretiny života v hlbokých oceánoch sú pre vedu neznáme, môže to znamenať nový vzrušujúci objav. 

Kerry Howell, profesor hlbokomorskej ekológie na univerzite v Plymouthe, súhlasil s tým, že objekt je „čudný“. „Za 20 rokov, čo som skúmal dno oceánu, som nič také nevidel,“ povedal pre MailOnline. 

image

FOTO Je to úplne nový svet, o ktorom sme nevedeli, že existuje. Vedci ho objavili pod oceánskym dnom

„Vždy je vzrušujúce vidieť nové veci a netrpezlivo budem čakať na analýzu vzorky, aby som pochopil, čo to vlastne je. V hlbokom mori je veľa neobjavených druhov, takže by to mohlo celkom ľahko súvisieť s novým druhom,“ prezradil.

„Zlaté vajce“ bolo nájdené v ôsmy deň expedície NOAA Seascape Alaska 5, ktorá prebieha od 23. augusta do 16. septembra. „Počas expedície bude tím pracovať na vyplnení medzier v našom chápaní regiónu vykonávaním cieleného mapovania a diaľkovo ovládaných operácií vozidiel v hĺbkach väčších ako 200 metrov,“ uviedla agentúra.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 11:28